Tien things to do in Lyon voor minder dan €20

Reizen februari 26, 2013

Hoe lang kan Lyon nog de verborgen parel van Frankrijk blijven? In de Rhône-Alpen regio,  zijn de dagen warm, de avonden zijn lang en het ontspannen tempo van het leven is verslavend.

Het is snel één van de meest populaire bestemmingen voor een Franse cursus geworden en er zijn vele dingen om van te genieten in en rondom de stad.

Hier is een selectie van dingen voor minder dan €20.

Bezoek de bouchons

bouchon

Photo: Guillaume Baviere

In de gastronomie hoofdstad van werelds meest beroemde culinaire natie, is geen bezoek compleet zonder het verkennen van de bouchons. Deze kleine lokale restaurants diende oorspronkelijk de zijde werknemers die door de stad zwierven in de zeventiende en achttiende eeuw en momenteel genieten van een opleving.

Een aantal populaire gerechten zijn bijvoorbeeld les quenelles – een soort vis knoedel – en le tablier du sapeur – een traditioneel Lyonnais vleesgerecht.

Je krijgt het beste waar voor je budget van €20 rond lunchtijd, wanneer de meeste restaurants speciale lunch menu’s aanbieden, maar je hebt misschien achteraf een dutje nodig bij de Rhône.

Vraag in de school naar de favoriete bouchons van het personeel… maar wees niet bang om ze ook zelf te ontdekken!

De musea

Je kunt genieten van een hele reeks van musea in Lyon voor onder de  €20.  Een aantal van onze favorieten zijn:

Musée des Beaux-Arts  met een bijzondere collectie van schone kunst (mba-lyon.fr)

Musée Miniatures & Cinéma met een miniatuur versie van Lyon en veel over cinema landschap, special effects en vreemde wezens (museeminiatureetcinema.fr)

Institut Lumière is gewijd aan de geboorte van cinema en aan de andere creaties van de Lumiere broer (institut-lumiere.org)

Voor €21 kan je een Lyon City Card oppikken (lyon-france.com) en toegang krijgen tot alle musea voor één dag, als tevens rivier cruises en openbaar vervoer. Ja, het iets meer dan het  budget van €20, maar met wat creatief boekhouden kan je de kosten delen door de verschillende activiteiten en zie je dat het €2 per activiteit kost.

Wijn proeven

wine-tasting

Photo: John Norton

Bereid je voor om jouw Franse woordenschat in een hele nieuwe richting te strekken met een wijnproeverij. Lyon ligt tussen de Beaujolais en Côtes du Rhône wijn regio’s, dus je kunt met hoge verwachtingen de wijnproeverij binnenstappen!

€5 per glas. Vraag bij ESL’s Lyon school voor meer informatie.

Huur een fiets en fiets langs de rivieren

De Vélo’v openbaar fiets systeem heeft 4,000 fietsen beschikbaar op 340 stations. Korte termijn tickets kunnen worden gekocht met een credit card bij fiets stations en zijn geldig voor een dag of een week.

Het eerste half uur is gratis (het eerste uur als je de Lyon City Card koopt), waarna 30 minuten de kosten €1 zijn, oplopend tot €2 na het eerste uur. Maar het mooie van fietsen is dat je ze zo bij een docking station kunt neerzetten zonder gedoe. (velov.grandlyon.com)

Maak jouw eigen bier

Als je voor drie weken of meer in de stad bent, is dit een geweldige manier om in de gastronomische spirit van Lyon te raken. Bij ESL’s Lyon school, kan je 10 liter van je eigen bier brouwen. Je hebt tenminste vier mensen nodig om dit voor €20 per persoon te kunnen doen, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Het is tijd om te beginnen met het bedenken van een naam voor jouw persoonlijke ale! Kosten bedragen €70 voor 4 personen.

Klim naar Fourvière  (of neem de kabelbaan)

Fourvière

Photo: Ana Rey

Net ten westen van het oude deel van de stad, is de steile helling van de rivier Saône, Fourvière waarschijnlijk de beste plaats om een uitzicht van Lyon te krijgen. De iconische Basiliek Notre-Dame ligt op de top van de heuvel, met een gouden standbeeld van Maria met uitzicht over de stad. Als je geen zin hebt om de wandeling te doen, is een kabelbaan beschikbaar voor de standaard prijs van een buskaartje.

De opera

Je kunt het gehele jaar tickets voor de bekende Lyon Opera krijgen vanaf €13, maar wellicht is de beste manier om te genieten van een optreden tijdens de gratis avondconcerten tijdens de zomermaanden, waar je alleen moet betalen voor een drankje. Er zijn tevens gratis concerten tijdens lunchtijd om van te genieten. (opera-lyon.com)

Leer de Franse keuken

learn-to-cook

Photo: Stewart Butterfield

Met al dat heerlijke eten om van te genieten in Lyon, zal je waarschijnlijk nieuwsgierig zijn hoe je dit zelf moet maken. Hulp is bij de hand. Bij het lokale Atelier des Chefs, kan je een 30 minuten lange kookcursus “formule en-cas” nemen voor €17. Zij bieden alles aan, inclusief ingrediënten, je eet het ter plaatse.

Azur Afghan

Als je iets wilt wat iets minder bijdraagt aan de traditionele Lyonnaise keuken, Azur Afghan (6 rue Villeneuve, 4e) biedt heerlijk Afghaans eten voor uitstekende prijzen en is populair bij ons personeel in Lyon.

Bekijk een gig in het Auditorium

Concerten in het Auditorium zijn zelden meer dan €20 en zijn vaak goedkoper voor mensen onder de 26 jaar. Soms zijn ze gratis. (auditorium-lyon.com)

Fête des Lumières

Fete-des-Lumieres

Photo: Fulvio

Er staan een groot aantal kleine festivals op de culturele kalender in Lyon, maar waarschijnlijk is het meest bekende festival het Fête des Lumières, dat  vier dagen duurt en elk jaar rond 8 december wordt gehouden. Elk huis in de stad brandt traditioneel kaarsen op hun vensterbanken om een spectaculair effect te creëren. Tegenwoordig wordt een groot gedeelte van de stad verlicht in heldere, kleurrijke verlichting, inclusief grote gebouwen en beeldhouwwerken (afgebeeld).

Het festival begon als een manier van het bedanken van de Maagd Maria voor het ontzien van cholera in Lyon (vandaar het gouden standbeeld van haar bij Fourvière), maar nu is het net zo goed een viering van de schoonheid van licht.

Als je van plant bent om Lyon te bezoeken rond de tijd van het festival, boek je verblijf dan tijdig van te voren.

Dit is een gastronomische selectie van dingen te zien, te doen en te eten in de gastronomie hoofdstad van Frankrijk. Hebben we iets gemist? Geef jouw eigen suggesties in de reacties.

Meer informatie over een Franse cursus in Lyon.

Met dank aan Veronique Gousseau voor haar hulp.

Door Alex Hammond

Wat denk jij?