Duurzaam reizen: zorg tijdens je vakantie voor de aarde

Reizen June 27, 2021

Omdat steeds meer van ons de lucht in gaan of met de auto op zoek gaan naar warmer weer, iets nieuws of andere culturen ontdekken, worden ook steeds meer van ons zich bewust van onze daden en het effect hiervan op onze planeet. Het concept van “duurzaam reizen” betekent een manier vinden om het effect op lange termijn van toerisme op ons milieu en op onze culturele omgeving te verminderen. Als jij je ooit hebt afgevraagd hoe je je ecologische voetafdruk kan verminderen terwijl je de wereld rondreist, of hoe je kan reizen en het plaatselijk bedrijfsleven kan ondersteunen om de plaatselijke cultuur levend te houden, dan is dit bericht voor jou.

Voor iedereen die kijkt naar hoe je duurzamer kan reizen zijn hier onze tips – al volg je er maar een paar op, dan help je de planeet al terwijl je geniet van je vakantie!

Onze tips voor duurzaam reizen

1. Doe het licht uit

Doe het licht en de elektrische apparatuur uit, voordat je op vakantie gaat, inclusief de koelkast en de vriezer indien mogelijk! Het is nog beter als je de stekker er helemaal uit trekt, zodat je kan besparen op het verbruik van energie.

2. Eet en koop ter plaatse

Zoek naar plaatselijke restaurants en plekken waar ze plaatselijke producten verkopen die geen deel uitmaken van grote ketens of die je vindt in je eigen land. Eten en inkopen doen als een plaatselijke bewoner zal je helpen om meer in contact te komen met de cultuur en, nog belangrijker, het voedsel dat je eet wordt ter plaatse verbouwd en geproduceerd. Zo ondersteun je het bedrijfsleven en de mensen die daarvan leven.

3. Neem weinig mee

Een beperkte garderobe is een mooie manier om met weinig bagage te reizen en toch stijlvol te blijven! Hoe meer gewicht vliegtuigen, treinen en auto’s te vervoeren hebben, hoe meer brandstof ze verbruiken en hoe meer broeikasgas ze daardoor uitstoten: minder meenemen is dus een belangrijk onderdeel van duurzaam reizen. Vraag jezelf eens af tijdens het inpakken, wat nu werkelijk mee moet en combineer verschillende kledingstukken tot compleet nieuwe outfits in plaats van er verschillende in te pakken!

4. Gooi het plastic weg

Hoe slecht plastic is voor het mileu, dat weten we al. Oefen in het milieuvriendelijk reizen door gebruik te maken van herbruikbare reisverpakkingen in plaats van wegwerp, en gebruik als het kan stukken zeep of vaste shampoo, dat makkelijk verpakt kan worden zonder plastic!

5. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Reis met het openbaar vervoer wanneer je maar kan, en nog beter: loop of fiets overal naar toe! Het kan lastig zijn om de weg te vinden in nieuwe steden zonder een taxi, maar de plaatselijke bevolking wil meestal graag helpen en je zou zomaar nieuwe mensen kunnen ontmoeten om iets leuks mee te gaan doen, wanneer je de weg vraagt! Lopen of fietsen in nieuwe plaatsen is een fantastische manier om meer over je bestemming aan de weet te komen en tegelijkertijd verminder je jouw ecologische voetafdruk.

6. Neem je eigen waterflesje mee

In plaats van elke keer wanneer je dorst hebt een nieuwe fles water te kopen neem je een BPA-vrije fles met je mee, zodat je die kan vullen met schoon, fris water wanneer je dat nodig hebt. BPA-vrije flesjes zijn gemaakt zonder het chemische bisphenol-A (BPA), dat in verband wordt gebracht met gezondheidsproblemen. Wees goed voor het milieu en voor je gezondheid en neem je eigen waterflesje overal mee – niet alleen op vakantie!

7. Stop met vluchten waarbij je moet overstappen

Internationaal duurzaam reizen kan moeilijk zijn, met de brandstof die vliegtuigen verbruiken wanneer ze ons van A naar B brengen, maar een eenvoudige manier die helpt om dit verbruik te verminderen is om rechtstreekse vluchten te nemen, als dat mogelijk is. Het mooie is, dat omdat de bestemmingen die verder weg zijn populairder worden, er meer rechtstreekse routes worden aangeboden. Het is het ook waard om wat extra te betalen om die saaie overstappen te vermijden!

8. Maak voor je accommodatie een verstandige keuze

Veel hotels en hostels hebben tegenwoordig hun eigen duurzaam reizen policy, en daarnaar kan je vooraf wat onderzoek doen. Als je de gemeenschap wil ondersteunen, dan is een verblijf in een plaatselijk onderkomen ook een mooie manier om bij te dragen aan de economie en om contact te maken met de plaatselijke bevolking zelf! En als we het hebben over accommodatie, promoot dan duurzaam reizen door je handdoeken alleen te wassen wanneer dat nodig is in plaats van ze dagelijks te laten vervangen. Hetzelfde geldt voor beddengoed – thuis zou je dit ook niet dagelijks vervangen, dus waarom dan wel op vakantie?

9. Respecteer de wilde dieren

Zo leuk als het kan zijn om een selfie te nemen met een tijger, zo goed moet je alle rondleidingen en ervaringen eens bekijken, waarbij dieren betrokken zijn. Hoe leven die dieren? Wat eten ze? Hoe worden ze behandeld? Wij weten zeker dat je in de meeste gevallen de antwoorden op deze vragen niet wil horen. Laat wilde dieren met rust, en dat houdt ook in dat je je zooi opruimt en de dieren niet voert of aanraakt! Pluk geen bloemen of planten en weersta de verleiding om “natuur” stenen mee te nemen. Eco-vriendelijk reizen gaat over bewust zijn van je omgeving en hoe je daden daarop effect hebben.

10. Leer iets van de taal uit respect voor de plaatselijke cultuur

Een beetje heeft al veel impact en plaatselijke bewoners stellen het zeker op prijs, wanneer je contact met ze hebt zonder tussenkomst van Google translate op je telefoon. Menselijke interactie maakt een belangrijk deel uit van het leren kennen van een cultuur, zorg er dus voor dat je die gelegenheid pakt! Het is leuk om een taal te leren en dichter bij nieuwe delen van de wereld te komen, terwijl je het duurzaam reizen ondersteunt. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je ook vrijwilliger worden met een sociaal of dierwelzijnsprogramma en zo nog meer integreren in de gemeenschap en een grotere bijdrage leveren!

Draag bij aan duurzaam reizen

By Emily Lawrenson

What do you think?