De 10 populairste Erasmus bestemmingen

Reizen May 14, 2014

Erasmus geeft je de kans om in een andere stad te leven, een andere manier van leven te ervaren en mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Nou ja, vanuit Europa. Naar schatting is het EU programma verantwoordelijk voor een miljoen Europese baby’s sinds 1987!

Vanaf 2014 is Erasmus veranderd in Erasmus+ en omvat nu een aantal subsidies die andere namen hadden, hoewel de mogelijkheden voor studenten eigenlijk hetzelfde zijn als voorheen.

erasmus

Een van de originele concepten achter Erasmus was dat studenten in een culturele onderdompeling konden leven in een ander land, de taal konden leren en de gebruiken. Je kunt zeggen dat het programma niet helemaal zo gewerkt heeft; een van de meest voorkomende teleurstellingen waar mensen mee terugkeren is dat zij niet de kans hebben gegrepen om de taal goed te leren.

Een taalcursus in je Erasmus stad voordat je de officiële Erasmus ervaring begint is de ideale start om jezelf een basis te geven van de plaatselijke taal, terwijl je je oriënteert in de stad. Je zult ook mensen van buiten het Erasmus bubbel ontmoeten, wat al gauw een voordeel zal zijn. Taalscholen zijn fantastische platformen om jezelf in een nieuwe bestemming te storten.

Je zal ook baat hebben bij een ander soort taalonderwijs op een taalschool; uni taalklassen hebben vaak 25 leerlingen in een groot lokaal, terwijl een typisch klaslokaal van een van onze cursussen tussen de zes en tien studenten heeft, met een grotere focus op het individu.

Maar wat zijn de populairste Erasmus steden?

Hoe is de lijst opgesteld

De EU publiceert gegevens per land en per instituut, maar niet op stad. Dit betekent dat grote steden als Londen en Parijs, het thuis van vele universiteiten, niet per se voorkomen in de EU ranglijsten van top Erasmus steden, terwijl sommige universiteitssteden waar één instituut veel studenten aantrekt, zijn oververtegenwoordigd. Onze alfabetische lijst is gebaseerd op de informatie van de 100 populairste Erasmus universiteiten, met als toevoeging enkele grote Erasmus bestemmingen met meerdere universiteiten.

Andalusië, Spanje

tapas-spain

In Spanjes zuidelijkste regio bevinden zich een aantal populaire Erasmus steden: Sevilla, Granada (waar de nummer één Erasmus universiteit zich bevindt) en Cordoba. Het is ook een van de warmste en zonnigste regio’s van Europa met een legendarische liefde voor feesten. Toeval?

Weg van de bekende feesten en stranden biedt Andalusië alles dat typisch Spaans is: heerlijke tapas, indrukwekkende kathedralen, flamenco en een echte “iedereen welkom” mentaliteit.

Barcelona, Spanje

Barcelona is een unicum, waar Gaudi’s vreemde en geweldige architectuur wacht in onverwachte hoeken, de avonden lang zijn en het plaatselijke bestuur het enige wat ontbrak heeft geïmporteerd: een strand.

Berlijn, Duitsland

time-to-dance-berlin

Koud in de winter, warm in de zomer, en het hele jaar door cool; Berlijn is booming. Niet economisch – het is zuid Duitsland dat de legendarische Duitse Wirtschaft draaiende houdt – maar wie geeft daar om wanneer je je Erasmus aan het plannen bent? Wat er toe doet is het feest, en nergens kan dat zoals in Berlijn.

10 dingen die je in Berlijn kan doen voor minder dan €20

Bologna, Italië

Bologna-piazza

Ingenesteld tussen het glooiende Modena boerenland ligt Bologna, een legendarische studentenstad met een vaak onderschatte culinaire traditie. Vroeg in de avond is er in de bars een groot aanbod aan vlezen, kazen en groenten als voorgerecht voor kantoormensen, voordat zij hun avondmaal nuttigen. Later, veel later, komen de straten tot leven met duizenden studenten, live muziek en het beste van het Italiaanse stadsleven.

Lissabon, Portugal

Lisbon-by-night

De hoofdstad van Portugal is als een grootse oude dame…die als laatste de dansvloer verlaat aan het einde van de nacht. Lissabon, een van de meest betaalbare hoofdsteden op deze lijs, is het thuis van de Bairra Alto, waar studenten over de straten uitzwermen tot de zon opkomt achter de heuvels. Het is ook een prachtige stad waar je van spectaculaire uitzichten kunt genieten vanaf de uitzichtpunten in de stad. Als Spaanse steden de populairste Erasmus bestemmingen zijn, dan is Lissabon de keuze van de hipsters.

Londen, Verenigd Koninkrijk

London-phone-boxes

De 45 universiteiten van Londen hebben een magnetische allure voor studenten van over de hele wereld. Geen enkele plek evenaart enigszins de energie van de Britse hoofdstad, waar een grootse geschiedenis met een passie voor het nieuwe in balans worden gebracht. Soms voelt het alsof je nooit echt geboren Londenaren in Londen ontmoet, maar dat is een teken van een echte wereldstad!

10 dingen die je in Londen kan doen voor minder dan £20

Madrid, Spanje

madrid-skyline

Er heerst een jachtige buzz in de Spaanse hoofdstad die je laat merken dat je op een speciale plek bent. Spanjes bekendste stranden zijn misschien een eind weg, maar je zal ze niet missen in een stad waar late diners in de openlucht, bars op daken en een aantal van ’s werelds beste musea gebruikelijk zijn. Als je van voetbal houdt, zullen de plaatselijke teams je ook niet teleurstellen!

Noord-Engeland: Liverpool, Manchester, Newcastle, Verenigd Koninkrijk

liverpool-dusk-skyline

Het Verenigd Koninkrijk is een van de populairste bestemmingen voor een Erasmus jaar en Noord-Engeland is het thuis van een aantal uitstekende universiteitssteden. Liverpool, Manchester en Newcastle zijn aanzienlijk goedkoper dan Londen, wat een groot verschil kan maken als je van plan bent om maanden of een heel jaar weg te blijven.

10 dingen die je in Liverpool kan doen voor minder dan £20

Parijs, Frankrijk

paris-bridge

Geen naam roept zo’n elegantie en verfijning op zoals Parijs. Voor veel mensen is de Franse hoofdstad de beste studentenstad van allemaal, waar de avant-garde nachtclubs, wereldberoemde musea en chique cafés altijd boordevol studenten zijn.

Valencia, Spanje

Het weer is fantastisch, de stranden zijn lang (en natuurlijk), het culturele leven is bruisend en de sinaasappelsap smaakt zo vers alsof de sinaasappel net van de boom geplukt is. Wat, natuurlijk, ook zo is. Als een Spaanse stad werkelijk alles combineert dat typisch “Spaans” is, dan is het Valencia, de bakermat van de paella.

Plan je een Erasmus jaar in het buitenland? Ben je al geweest? Deel je ervaringen in de reacties!

Bronnen:

Europese Commissie

Foto credits: Tapas door José Porras via cc, Lisbon Street, Portugal door Pedro Szekely via cc, Smithfield Market door Amanda Slater via cc, Madrid Centro door DavidHT via cc, Albert Dock and Canning Half Tide Dock Liverpool, at dusk todaydoor Alison Benbow via cc, Paris Je t’aime door Kim via cc, alle andere foto’s © Alex Hammond
By Alex Hammond

What do you think?