ESL’s insider tips voor regionale cuisine uit de Verenigde Staten

Reizen June 1, 2015

Kun jij je Italiaans eten zonder tomaten voorstellen? Of Aziatisch eten zonder hete pepers? Of, wat dacht je van een leven zonder aardappels?

Toen de Europeanen de Nieuwe Wereld bereikten, veranderde dat voor altijd de manier waarop we eten. Maar, naast het terugbrengen van nieuwe ingrediënten uit het nieuwe continent namen de kolonisten hun culinaire tradities ook mee naar Amerika. Voeg daar nog eens aan toe generaties van immigranten uit alle hoeken van de planeet die ook allemaal hun ingrediënten en technieken meebrachten en je krijgt een unieke eetcultuur.

Van Koreaanse taco’s tot Rocky Mountain Oesters, hier vind je hier enkele van de meest typische regionale gerechten die je moet proeven op je volgende bezoek aan de Verenigde Staten:

Los Angeles – Bulgogi Kimchi Taco

USA_food_1

José Flores van onze partner school Kings in Los Angeles noemt dit “Aziatisch-Mexicaanse fusion op zijn best” en “een van de meest representatieve gerechten van LA”, waar lokale Koreanen en Mexicanen een belangrijk deel van de plaatselijke cultuur uitmaken.

De drie voornaamste componenten zijn bulgogi (dungesneden, gemarineerd rundvlees), tortilla en kimchi, het typisch Koreaanse gerecht gemaakt van Napa kool, radijs en/of lente-uitjes. De favoriete bulgogi kimchi van José is bereid met Napa kool.

José zegt:

“Het nachtleven in LA is bijzonder enerverend en de Hollywood scene staat open voor zowel de mensen die “ertoe behoren” als “zij die ertoe willen behoren”! Als buitenstaander houd ik ervan om dat moment te zien waarop iedereen weer “menselijk” wordt en sommigen ophouden om zich als goden te gedragen.”

“Vaak, wanneer een sfeer van realiteit weer is neergedaald en iedereen weer naar huis gaat aan het eind van een lange nacht/morgen, houden de “beautiful people” er mee op om zich als beroemdheden te gedragen, ondanks het feit dat ze de nieuwste Louboutin schoenen of de warmste Missoni sjaals dragen.”

“Op dat moment is het heel gewoon om een van die beroemdheden van de runway haar handen te zien vuilmaken met daarin zo’n taco. Je ziet ze hun luxueuze auto’s stoppen om de enige “echte” maaltijd te nuttigen die ze hun dunne lichaam gedurende de hele week toestaan!”

“Je ziet ook andere soorten mensen in de rij staan om dezelfde taco’s te bemachtigen, van Koreaanse tot andere Aziatische hipsters, oudere, middenklasse stellen na een avondje uit, of een groep halfdronken Armeense gasten, een Joods-Perzisch stel op hun derde afspraakje, een Hondurees zonder papieren die zojuist zijn dienst in een Japans restaurant heeft gedraaid en zin heeft in vlees, vier evangelisten die net klaar zijn met hun kerkdienst, de man die flesjes water verkoopt in het Dodgers Stadion of een groep studenten uit Nebraska die honger kregen terwijl ze zaten te blokken voor hun “mid-term” examen op UCLA.”

“En daar sta ik ook, met mijn derde of vierde taco, lekker van het weer te genieten en mijn volgende maaltijd te plannen, genietend van de stemming op dit parkeerterrein, kijkend naar de food truck en me afvragend waarom in hemelsnaam al deze mensen op hetzelfde afkwamen en hoe een beroemde snack precies uitdrukt wat er voor mijn ogen gebeurt, hoe culturen samen kunnen komen in een ding!”

Florida – Key Lime Pie

USA_food_3

De key lime is de krachtiger variant van de Perzische limoen die in Europa in je cocktails wordt gedaan. Hij is ook het belangrijkste ingrediënt van de meest karakteristieke taart van Florida. Volgens de legende maakten de sponsvissers uit Florida deze taart met de ingrediënten die ze meenamen naar zee – gecondenseerde melk, limoenen en crackers. Dit levert een zoete, friszure taart op die in de warme avondlucht het lekkerst smaakt.

Boston – Lobster Roll

USA_food_2

Jen McEleney van English Language Center in Boston zegt: “Als je ooit eens kreeft aan de Oostkust van de Verenigde Staten hebt gegeten weet je dat die de lekkerste van de hele wereld is”.

“Boston zit vol met restaurants die als specialiteit zeevruchten vers uit de oceaan serveren. Een van Bostons meest gevraagde maaltijden is een ‘Lobstah Roll’! Je vindt die smakelijke broodjes kreeft in de meeste seafood restaurants en ze bestaan uit een geroosterd broodje, met heerlijk kreeftvlees, gemengd met smakelijke mayonaise.”

San Antonio – Texas Barbecue

USA_food_4

Het meest beroemde culinaire export product uit Texas is Tex-Mex, wat de hele wereld inmiddels als Mexicaans eten beschouwt: burritos, fajitas quesadillas en taco’s gevuld met kaas, vlees en hete pepers. Maar het eten waar Texanen echt warm voor lopen is barbecue. Proef eens een rundvleesborststuk, langzaam gerookt gedurende acht uur en je zult begrijpen waarom!

Chicago – Deep dish pizza

USA_food_5

Deep dish pizza lijkt evenveel op Italiaanse pizza als een kalkoen op een mus. Bereid in een 3 cm diepe pan is dit een hybride vorm tussen een pizza en een taart. Maak je bovenste knoopje maar los, stop met het tellen van calorieën en geniet van een typisch stuk Windy City.

Hawaii – Kalua Pork

USA_food_6

Olivia Wong van ICC Hawaii zegt:

“Een gerecht dat je in Hawaii echt moet proeven is Kalua Pork, een traditioneel Hawaiiaans gerecht dat bereid wordt in een ondergrondse oven, imu genaamd. Volgens de traditie plaatst men een geslacht, heel varken, gezouten met Hawaiiaans zeezout, in de imu. Na het de hele dag te bakken, neemt men het s’avonds uit de oven voor een gezamenlijk maal. Het sappige vlees dat zo van het bot afvalt, heeft een heerlijke rooksmaak en smaakt fantastisch!”

“Als je naar Hawaii komt, kun dit gerecht proeven in elke lu`au, of je kunt het vinden in vele Hawaiiaanse restaurants. Mijn favoriet is Helena’s Hawaiian Food in Kalihi!”

New Orleans – Cajun / Creole

USA_food_7

Wat gebeurt er wanneer de Franse culinaire traditie de ingrediënten en het klimaat van Zuid Amerika ontmoet, met West-Afrikaanse, Amerindische, Spaanse, Portugese en Italiaanse invloeden?

Creoolse cuisine noemt men vaak ‘stadseten” en Cajun cuisine ‘plattelandseten”, maar dat is een simplificatie. Veel van de ingrediënten – varkensvlees, zeevruchten, uien en pepers – zijn hetzelfde, maar om het echt Cajun te laten zijn moet het bereid zijn volgende de tradities van de vroegste kolonisten.

New York – Coney Island Hot Dog

USA_food_8Stephanie Bon van de Brooklyn School of Languages zegt dat “ondanks de sterk toegenomen populariteit van veel andere etnische keukens blijven Italiaans-Amerikaans eten en fast food toch de twee voornaamste pilaren van de keuken van de Verenigde Staten” en zij raadt de iconische Coney Island Hot Dog aan.

“Nathan’s Famous heeft zijn hoofdrestaurant in Coney Island in Brooklyn. Op 4 juli, wanneer New York City de Onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten viert, houdt Nathan’s Famous zijn “Fourth of July Hot Dog Eating Contest”, een zomertraditie in Brooklyn sinds 1916.”

Nashville – Hot Chicken

USA_food_9

In een stad waar men echt van vlees en frituren houdt is deze pittige gefrituurde kip een lokaal icoon. Het vlees wordt gemarineerd, in bloem gewenteld en dan gefrituurd waarna het in een pittige saus geserveerd wordt met witbrood en gesneden pickles. Samen met whisky heeft dit gerecht de beste muziek allertijden opgeleverd.

Denver – Rocky Mountain Oysters

USA_food_10

Als je denkt zeevruchten te krijgen wanneer je deze bestelt, dan zul je verbaasd staan. Deze lokale snack, die soms “swinging beef” wordt genoemd, is niets anders dan gefrituurde stierentestikels. Er is zelfs een festival dat is opgedragen aan deze delicatesse.

Wat denk je nu? Geen hamburgers? Deel je tips en lever commentaar…

Image credits: Arnold Gatilao (CC BY 2.0), Shutterstock

 

By Alex Hammond

What do you think?