Tienerreizen: 10 tips voor tieners die studeren in het buitenland

Talen leren August 28, 2017

Als je niet onder een steen leeft weet je, dat er overal programma’s zijn voor tienerreizen. Of het nu gaat om een programma voor zomerstudie in het buitenland of een taalkamp, een tussenjaar of een semester in het buitenland, het belangrijkste is om er op uit te trekken en iets van de wereld te gaan zien! Ga je binnenkort op een taalreis, loop onze beste tips dan even langs, zodat je zeker bent van de ervaring van je leven.

 

1. Kies de juiste bestemming

 

Jij gaat dus naar het buitenland – gefeliciteerd! Om je keuze wat gerichter te kunnen maken, zou je eens na kunnen denken over welk soort plaats jou gelukkig zou maken – een grote stad zoals Londen of Berlijn? Een kleiner, pittorisker plaatsje als Freiburg of Brighton? In de buurt van het strand of midden in een idyllisch dal, omgeven door bergen? Wat je ook kiest, je gaat er zeker vrienden maken en ervaringen opdoen voor de rest van je leven.

 

2. Neem niet teveel mee

Ga je op een taalreis van twee weken en heb je nu al twee enorme koffers met al je bezittingen ingepakt? Doe het dan maar opnieuw! Leer professioneel inpakken door je bagage terug te brengen tot het belangrijkste met nog een beetje ruimte over, omdat je in het buitenland vast nog gaat winkelen. Veel taalscholen kunnen je een paklijst geven, dus die kan je bij twijfel gebruiken.

 

3. Leer je gastgezin of de studenten in jouw residentie kennen

teenagers language stay

 Of je nu bij een gastgezin verblijft of samen met een kamergenoot in een residentie, investeer zeker wat tijd en maak nader kennis. Dit zijn de mensen die jouw tijdelijke familie gaan worden, en het samen leren leven met nieuwe mensen is een vaardigheid die zich tienvoudig terugbetaalt. Als de gewoonten of gebruiken van je gastgezin of kamergenoot jou verrassen, probeer dan niet meteen te oordelen – iedereen doet dingen anders!

 

4. Probeer alles een keer

Dit is meer dan alleen een advies bij tienerreizen, dit is ook een levenswijsheid. Je neus optrekken voor een vreemd gerecht dat je gastmoeder je voorschotelt? Wees beleefd en neem een hapje – dit wordt misschien je nieuwe favoriete eten. Altijd al eens een sport willen beoefenen, maar gedacht dat je niet goed genoeg zou zijn? Doe dan mee met het algemene volleybalteam op je nieuwe school! Onzeker over wel of niet meegaan met de buitenschoolse excursie naar de naburige stad? Ga mee! Je leeft maar één keer en proberen is altijd goed.

 

5. Maak foto’s, maar kijk ook om je heen

teenage girls selfie 

Natuurlijk wil je, als je op een nieuwe plaats bent, foto’s maken van alle nieuwe en spannende dingen en plaatsen die je ervaart. Ga je gang en maak die foto van de zonsondergang aan het strand in Biarritz of van de kathedraal in Salamanca, maar laat het daar bij. Wanneer je je rondkijktijd uitsluitend achter de lens van je camera kruipt, ervaar je de magie van je nieuwe plaats niet compleet. Vergeet dus niet om je heen te kijken! (En laat je selfiestick thuis).

 

6. Vergeet niet waarom je daar bent

Je voelt je misschien op vakantie, maar hou in de gaten waarom je in de eerste plaats bent gegaan. Profiteer ten volle van je ervaring door mee te doen in de klas en al je taken af te maken – wanneer krijg je tenslotte nog eens de kans op een ervaring in onderdompeling?

 

7. Beperk je online- en telefoontijd

Als je heimwee hebt is het verleidelijk om doorlopend contact te hebben met je vrienden thuis. Maar wanneer je meteen na de les naar huis gaat, niet meedoet met de activiteiten en geen vrijetijd doorbrengt met je klasgenoten omdat je met Snapchat bezig bent, dan maak je een fout! Hou contact met je vrienden en familie, maar probeer een tijdslimiet te stellen aan het dagelijks gebruik van internet en je telefoon. Ze zijn er nog, als jij weer terugkomt!

 

8. Vergeet de souvenirs, stuur een kaartje

 

Zit je nu al te stressen over de perfecte souvenirs voor je familie en 14 beste vrienden? Stop! Bespaar je het geld (en de ruimte in je koffer), en koop in plaats daarvan een ansichtkaart. Het schrijven van een persoonlijk kaartje dat je met een plaatselijke postzegel erop naar huis stuurt, betekent veel meer dan een gammele sleutelhanger. Je vrienden vinden dat ook!

 

9. Hou contact met je nieuwe vrienden

Zorg voordat je weer naar huis gaat, dat je adresgegevens uitwisselt met al je klasgenoten en je gastgezin. Je zit in de klas met studenten uit de hele wereld en het is een luxe om in verschillende landen vrienden te hebben, die jou misschien ooit voor een bezoekje uitnodigen!

 

10. Plan nog een reis

Aan tienerreizen zit een minpuntje: het is zwaar verslavend. De kans bestaat dat jij, zodra je weer thuis bent, alweer droomt van je volgende taalreis. Zorg dat je niets mist en ontdek een nieuwe bestemming – de wereld ligt aan je voeten!

By Leah Ganse

What do you think?