Acht spectaculaire Indiase Festivals

Talen leren oktober 16, 2013

Is er een meer feestelijker land dan India? De proliferatie van mensen en godsdiensten garanderen dat er altijd iets te doen is, het gehele jaar door, van Kerala tempel festivals tot een unieke interpretatie van carnaval. Hier zijn acht van de meest spectaculaire festivals in India:

Holi

Holi Festival of Colours

Foto:  Diganta Talukdar

Absoluut één van de meest fotogenieke festival van de wereld. Holi is een Hindi lente viering dat populair is geworden bij vele gemeenschappen. Ook wel bekend als het festival van de kleur, is het hoogtepunt van het evenement een wandeling in de straat terwijl je de mensen die je ontmoet bespat met verf en je zelf bespat wordt. Op het einde dag eindigt iedereen in bedekte kleurstoffen. Een ander essentieel onderdeel van de traditie is de Holika Dahan vreugdevuur, dat een groot spektakel is nadat de zon onder is.

Diwali (Deepavali)

Diwali

Foto: Jasleeen Kaur

Gevierd door het hele land, is het festival van het licht is één van de grootste festivals van India en betekent de overwinning van het goede over het kwade. Het festival dat 5 dagen duurt wordt gevierd in het hindoeïsme, het jainisme en sikhisme. Op de tweede dag verlichten mensen hun huizen met diyas en burst crackers, waarmee de sfeer bepaald wordt voor de derde dag, waarop de huizen verlicht worden met kaarsen en vuurwerk wordt afgestoken. Diwali valt normaal gesproken tussen midden oktober en midden November.

Ganesh Chaturthi

Ganesh Chaturthi

Photo: Thejas Panarkandy

Het eren van de geboorte van olifant-geleide god Lord Ganesha staat tijdens dit elf-daagse festival centraal. Enorme, zorgvuldig bewerkte statuten van Ganesha worden geïnstalleerd in huizen en op openbare podia. De statuten worden dan geparadeerd door de straten, begeleid door veel zang en dans, en worden uiteindelijk ondergedompeld in de oceaan.

Goa Carnival

 Goa carnival

Photo: Goa Tourism

Het carnaval is een traditie die door de Portugezen naar Goa is gebracht en gaat verder dan de lokale Christelijke gemeenschap. Bekend als ‘Intruz’ (van het Portugese woord Entrudo), vindt de grootste viering plaats in de stad Panaji. Het Carnival wordt drie dagen en nachten gevierd, wanneer Koning Momo de staat overneemt en de straten tot leven komen met muziek en kleur. Enorme parades vinden plaats in de staat met de hele nacht bands, dansen en praalwagens op de straten.

Pushkar Fair

Pushkar Camel Fair

Photo: Anaurag Agnihotri

De Pushkar Fair is een werkelijk unieke ervaring waar boeren, handelaren, dorpelingen en veel kamelen van heel Rajashan naar toe komen. Tijdens de eerste helft van het festival, zijn de dieren de sterren, met races en diverse andere wedstrijden. In de tweede helft van het festival, vinden religieuze ceremonies plaats, waaronder zwemmen in de plaatselijke vijver. Er is de hele tijd muziek en dans. Wanneer de mannen handelen in dieren, gaan de vrouwen de kraampjes beladen met armbanden, kleding, textiel en stoffen. De fair vindt plaats in oktober/november en biedt een kijkje in een jarenlange traditie.

Independence Day

Indian independence day

Photo: Dinesh Cyanam

“Aan de slag van het middernachtelijk uur, toen de wereld slaapt, zal India tot leven en vrijheid ontwaken. Een moment komt, die maar zelden in de geschiedenis komt, als we stappen uit de oude naar de nieuwe … India ontdekt zichzelf opnieuw . “- Jawaharlal Nehru. Veel van India’s festivals zijn multicultureel geworden, maar dit is altijd voor elke Indiër geweest, ongeacht kaste, geloof en religie. 15 augustus is een nationale feestdag en de mensen vieren enthousiast de onafhankelijkheid van het Britse Rijk, die in 1947 werd toegekend.

Navaratri, Dussehra, en Durga Puja

Ravana

Photo: Jeremiah Roth

De grootste vieringen vinden plaats in Delhi en Varanasi, waar enorme beeltenissen van Ravana, Meghnada en Kumbhakarna in de aanloop naar Dussehra gebouwd worden , voorafgaand door de negen-daagse Navrati.Grote beeltenissen van de tienkoppige, de koning van Lanka, zijn broer Kumbhakarna, en zoon Meghnad, worden opgericht en bij zonsondergang verbrand tot as. Ze zijn gevuld met fosfor rotjes om de atmosfeer te verzuiveren en de hemel te verlichten.

Onam

Pookalam

Photo: Anoop Joy

Gevierd in de zuidelijke provincie Kerala tijdens de Malayalam maand van de Chingam (einde van augustus en start van september), viert Onam de terugkeer van King Mahabali, de aardige demon koning, die ooit het land regeerde. Mensen decoreren hun huizen met verse bloemen matten bekend als “Pookalam” om de Koning Mahabali te verwelkomen. Het festival is ook een oogstfeest en op de laatste dag brengt een grote lunch genaamd “Sadya” het einde van tien dagen van feesten, bootraces, muziek, dans en spectaculaire optochten.

Sluit je aan bij de discussie onder de comments, of neem contact met ons op voor meer informatie over een taalreis.

Door Alex Hammond

Wat denk jij?