Taalactiviteiten om thuis te doen met je kinderen

Talen leren June 9, 2020

Het is een feit: het leren van een vreemde taal biedt allerlei cognitieve, sociale en academische voordelen aan de ontwikkeling van kinderen. Maar dit is waarschijnlijk voor niemand nieuw. Wat wel een verrassing kan zijn is hoe veel ouders kunnen doen om het leren van een taal vanuit huis te stimuleren en hoe veel een introductie van de doeltaal in het gezin een garantie is, dat kinderen dit educatieve proces zullen oppakken als vanzelfsprekend en leuk – het ultieme geheime onderdeel van een levenslange gewoonte en passie.

Voordat we onze lijst van leuke taalspelletjes en activiteiten met je delen willen we erop wijzen, dat er twee algemene richtlijnen zijn, waarmee je rekening moet houden als je voor je kinderen een taalstudie vanuit huis gaat plannen.

De eerste heeft te maken met de taalvaardigheid van de gezinsleden. Ben je een moedertaalspreker – of bijna – van de doeltaal, zorg er dan voor dat jij voor jouw kind de belangrijkste bron van input en gesprekspartner bent. Dat is een rol die je kind voor altijd zal bijblijven: ik gebruik de X-taal thuis en de X-taal buitenshuis. Heb je niet genoeg vertrouwen in je eigen taalvaardigheid, probeer dan een andere bron van input te vinden, die dichtbij de beleving van je kind ligt.

Ons tweede punt is simpel: herhaling, herhaling, herhaling. Welke leuke activiteit je ook kiest om met je kind te gaan doen, wees niet bang om dit duizend keer te doen. Kinderen leren een taal het beste door herhaling (speciaal wanneer het belangrijke taalaspecten betreft zoals uitspraak of stembuiging) en – dat weet jij als ouder maar al te goed – ze hebben absoluut geen moeite om hetzelfde steeds op nieuw te doen als ze het leuk vinden.

Nu we dit duidelijk hebben, is hier onze selectie van leuke en educatieve taalactiviteiten om thuis te doen met je kinderen:

Verhalen, raadsels, gedichten en tongbrekers

Verhalen kan je op heel veel leuke en verschillende manieren vertellen, ook aangepast op de leeftijd. Je kan het verhaal zelf vertellen of je kan het je kind laten doen met behulp van audiomateriaal. Als het kan, probeer dan echte dingen of mensen in de omgeving te gebruiken. Je zou bijvoorbeeld een paar spullen uit je huishouden (een stuk speelgoed, fruit, een tandenborstel…) de hoofdrol kunnen laten spelen in een zelfbedacht verhaal of aan je kind vragen om dit te bedenken – als alternatief zou je zelf kunnen beginnen en je kind verder laten vertellen.

Raadsels, gedichten en tongbrekers dienen meerdere doelen: onder andere het bouwen aan woordenschat, structuur en ritme. Kinderen pikken verhalen op melodie snel op en als je het leuk maakt, zorg je er voor dat je kind dit steeds weer wil herhalen. Zo werk je op een vanzelfsprekende manier aan structuur, intonatie en uitspraak.

Tekenen 

Dit punt houdt verband met bovenstaande. Het ontwikkelen van de fantasie is een belangrijk aspect van de ontwikkeling van een kind, maar hou in je achterhoofd dat je niet teveel aan de gang gaat met abstracte concepten, omdat dit een bepaalde mate van rijpheid vereist. Probeer door middel van kunst “concreet te maken” wat je kind heeft geleerd. Laat ze een tekening maken bij die tongbreker die ze al dagen lang in hun hoofd hebben – als je dit doet zorg je er voor dat ze echt begrijpen wat ze hardop uitspreken zonder vertaling, maar je controleert wel of ze zich het nieuwverworven onderwerp eigen hebben gemaakt en kunnen verbinden aan de huidige concrete concepten.

De andere kant op werkt het ook: het vertellen van een verhaal kan worden gestart met een tekening, die je kind heeft gemaakt. Daarna moet dit naar een verhaal omgezet worden.

Muziek en dans

Liedjes dienen hetzelfde doel als raadsels, gedichten en tongbrekers als het gaat over het verkrijgen van woordenschat, structuur en ritme. Ze hebben echter nog een ander voordeel: fysieke beweging! Net zoals je vertaling vermijdt door abstracte concepten door kunst te verbeelden, nemen kinderen concepten ook in zich op door het actie-reactie effect. Wanneer het liedje luidt: “steek je linkerarm naar voren”, dan hoeven kinderen dit zinnetje niet woord voor woord duidelijk te krijgen, maar ze begrijpen de instructie als geheel en reageren daarop. En dit, vrienden, is hoe het leren op een natuurlijke manier in z’n werk gaat – zonder nadruk op grammatica of woordenschat, maar net zoals we onze moedertaal leren spreken.

Koken of bakken

Aan de slag in de keuken is een activiteit die kinderen meestal prachtig vinden – helemaal kleverig worden terwijl je bezig bent om iets heerlijks te maken dat je daarna kan opeten: wie vindt dat nou niet leuk?

Afgezien van de nadruk die je bij deze activiteit legt op taal, kan dit ook een culturele onderdompeling worden: kies een recept, afkomstig uit de cultuur van de specifieke doeltaal en zorg er voor dat je kind de instructies volgt in de taal die hij of zij aan het leren is – als hij of zij kan lezen laat hem of haar dit dan doen en zo niet, zorg er dan voor dat hij of zij mondeling de instructies krijgt in de doeltaal. Bijvoorbeeld wanneer je je kind Engels wil leren zou je een ontbijt kunnen maken met Amerikaanse pannenkoekjes. Zoek gewoon een recept hiervoor op in het Engels – tekst of video – en ga er samen met je kind mee aan de slag. Let er op, dat ze niet alleen de beslagkom uitlikken maar ook actief meedoen!

Online taallessen

Online een taal leren is tegenwoordig heel gewoon, maar hoewel sommigen denken dat dit alleen voor volwassenen geschikt is zijn er veel taalscholen die met behulp van hoogwaardige technologie uitstekende virtuele versies hebben samengesteld van hun lessen op school voor jonge leerlingen.

Dit kan beelden van werkbladen over woordenschat of eindeloze oefeningen in luistervaardigheid bevatten, maar de werkelijkheid is heel anders – taalinstituten streven er tegenwoordig naar om elk aspect van een studie voor kinderen te integreren in het online leren van een taal. Dit betekent dat de lessen live worden gegeven door ervaren, leuke docenten die niet alleen de nadruk leggen op taalvaardigheid. Zij richten zich ook op andere noodzakelijke doelen in het leven zoals het leren samenwerken met leeftijdgenoten – sociale vaardigheden. Zo kan je kind vanuit huis werken aan een leuk project samen met een nieuw internationaal maatje zonder dat jij hierbij hoeft te helpen!

Klinkt dit interessant? Bij ESL bieden we een prachtige selectie aan van specifieke online Junior cursussen in verschillende talen, waarmee je kind verzekerd is van plezier en betrokken is bij het leren van de taal vanuit huis!

Start met de taalstudie van je kind vanuit huis

By Julia Hoyas

What do you think?