Kiezen tussen een Brits en Amerikaans accent

Talen leren November 17, 2014

Elke student Engels wordt op een gegeven moment geconfronteerd met de beslissing: wil ik een Amerikaans of een Brits accent? De glamour van Hollywood of de elegantie van Londen? Wolf of Wall Street of Downing Street?

Beslissingen, beslissingen…

Natuurlijk spelen er meer belangrijke factoren een rol bij de keuze waar je Engels gaat studeren, maar mensen oordelen op basis van accenten dus onderschat niet het verschil dat de keuze voor jouw Engelse accent kan maken!

Optie 1: het Amerikaanse accent

Het Amerikaanse accent is het meeste populaire Engelse accent. Het is over de hele wereld verspreid door middel van Amerikaanse films, muziek, televisie en meer dan 350 miljoen Noord-Amerikanen (inclusief Canadezen, eh). Bovendien is het, het makkelijkste accent voor de meeste mensen om te verstaan, of het nu gaat om native of non-native speakers.

Er is iets elegants aan het Amerikaanse accent: waarom denk je anders dat bijna alle zangers – zelfs de Britse – een Amerikaans accent aannemen tijdens het zingen?

De accenten van Noord-Amerika zijn minder gevarieerd dan de Britse accenten, maar er zijn nog een aantal onderscheidende varianten waarvan Boston, New York en het Zuiden het meest herkenbaar zijn.

Wat een Amerikaans accent over jou zegt

Je bent bereisd en een wereldburger. Jij voelt je net zo comfortabel in de grootste steden als op een ranch. Je neemt andere culturen in je op, bent op de hoogte van de laatste trends en je houdt bij wat er om je heen gebeurt. Je zal in de hele wereld worden begrepen.

Voor: De nummer één internationale vorm van het Engels, begrepen door de meeste mensen wereldwijd.

Tegen: De nummer één internationale vorm van het Engels, begrepen door de meeste mensen wereldwijd… is dat niet een beetje saai?

Optie 2: het Britse accent

Wat is het Britse accent? Is het dit?

Of dit?

https://www.youtube.com/watch?v=7K3yXB7TbBU#t=13s

Of dit?

Of meer zoiets als dit?

…en al deze accenten komen voor in Engeland. Bezoek Schotland, Wales en Ierland/Noord-Ierland en de accenten zullen weer heel anders klinken.

De meesten mensen associëren het Britse accent waarschijnlijk met het Engels van de BBC, dat wordt verondersteld de neutrale vorm te zijn, maar in werkelijkheid lijkt het op het Engels van de rijkere middenklasse die in de graafschappen rondom Londen woont. Dit is ook het standaard accent voor de superschurk in Hollywood films.

Wat een Brits accent over jou zegt

Je begrijpt traditie, geniet van de fijnere dingen in het leven en luistert waarschijnlijk naar goede muziek. Je bent opgevoed in de traditie van het gesprek en straalt uit dat je goed opgeleid bent.

Voor: Verfijnd, gerespecteerd en vaak beschouwd als het meest sexy Engelse accent.

Tegen: Minder internationaal verstaanbaar, heeft de neiging om een beetje laagdunkend te klinken.

Optie 3: Aussie / Kiwi / Zuid-Afrikaans

Australiërs en Nieuw-Zeelanders plagen elkaar graag over veel dingen, waaronder accenten.

Kiwi’s plagen Aussies:

Aussies plagen Kiwi’s:

Het Zuid-Afrikaanse accent heeft echter een unieke en kenmerkende klank.

https://www.youtube.com/watch?v=Qyg8ungEAzQ

Deze accenten zijn minder herkenbaar dan de Noord-Amerikaanse en Britse accenten, maar elk is onderscheidend in zijn eigen recht. Interessant is dat de neiging van de Aussies en Kiwi’s om te stijgen in toonhoogte aan het eind van een zin (bekend als High Rising Terminal en wordt gebruikt in vele talen om een vraag aan te duiden) zich heeft verspreid naar andere Engelse variaties.

Wat deze accenten over jou zeggen

Laat de Britse en Amerikaanse accenten over aan de massa. Jij hebt je eigen pad gekozen, je bent ten zuiden van de Evenaar geweest en hebt een andere manier van leven ervaren.

Voor: Individualiteit. Rugzak op je rug, je bent op avontuur geweest.

Tegen: Er gaan misschien mensen tegen je aanpraten over cricket, dus wees voorbereid!

Optie 4: de Kameleon

Je kunt een Amerikaans accent aannemen wanneer je met Amerikanen bent, een Australisch accent als je met Aussies bent en een Brits accent als je met Britten bent (en iedereen waar je indruk op wilt maken).

Wat zegt dit over jou

Flexibel, communicatief maar moeilijk vast te pinnen. Een wereldburger en zeer veelzijdig

Voor: Demonstreert jouw vaardigheid met Engels, maakt jouw gesprekspartner comfortabel.

Tegen: Wie ben je? Wie ben je echt? Weet je wel meer?

Wat is jouw favoriete accent: Amerikaans, Brits of iets heel anders?

By Océane Tache

What do you think?