Op een rij: de Aziatische talen die het makkelijkst te leren zijn

Talen leren January 13, 2020

Even eerlijk: alleen al bij het idee van een Aziatische taal leren kan je het benauwd krijgen! Azië is het grootste continent ter wereld en herbergt een enorme hoeveelheid aan talen en dialecten, afkomstig van verschillende specifieke taalfamilies. Je hoort het dus al: talloos en intimiderend, maar het leren van welke nieuwe taal dan ook kan deuren openen naar spannende mogelijkheden voor je carrière en voor reizen waarvan je meeste leeftijdsgenoten alleen maar kunnen dromen.

Meer dan 4,5 miljard mensen op dit continent spreken naar schatting 2.300 talen. We hebben de tijd dus niet om alle Aziatische talen op een rij te zetten, maar we kunnen zeker een paar van de meest gesproken talen noemen, en dan beginnen we met de gemakkelijkste! Als je nieuwsgierig bent naar de Aziatische talen die het makkelijkst te leren zijn dan begin je hier!

1. Indonesisch or Maleis

Indonesisch is natuurlijk de officiële taal van Indonesië, hier genoemd samen met Maleis, omdat Indonesisch beschouwd wordt als een Maleis dialect. Misschien denk je, dat Maleis uitsluiten in Maleisië wordt gesproken, maar het is ook een moedertaal in Indonesië, Brunei en Singapore, om maar een paar landen op te noemen. Met 77 miljoen sprekers zeker de moeite van het vermelden waard!

Wat maakt dus deze taal zo simpel, vergeleken met de andere? Maleis kent geen vervoegingen, geen meervouden, geen geslachtsaanduidingen en – dat is het mooiste – geen werkwoordtijden! Bovendien maakt het moderne Maleise alfabet gebruik van het Latijnse alfabet. Je merkt dus snel, waarom dit een van de gemakkelijkste Aziatische talen is om te leren.

 1. Birmees
 2. Gujarati
 3. Hindi

5. Khmer

Khmer, of Cambodjaans, is de officiële taal van Cambodja en hoort tot de familie van de Mon-Khmer, net zoals het Vietnamees: misschien had je al vooruit gescrolld en gezien dat dit eigenlijk nummer 14 is op onze lijst van Aziatische talen die het makkelijkst te leren zijn! Wat maakt Khmer nu zo gemakkelijk in vergelijking met de andere familietalen? Nou, om te beginnen is Khmer geen toontaal, maar het Vietnamees wel, je hoeft dus niet hoog of laag te spreken voor verschillende betekenissen. Net als Engels, Frans, Spaans en veel andere Europese talen wordt in het Khmer een grammaticale OWL (onderwerp, werkwoord, lijdend voorwerp) structuur gebruikt; redelijk logisch qua woordvolgorde, dus de grammatica is niet al te lastig. Je moet wel een nieuw schrijfsysteem aanleren, maar het mooie daarvan is, dat je de klanken uit je hoofd kan leren, die veranderen namelijk niet van woord tot woord (ik kijk even naar het Engels).

 1. Mongools
 2. Lao
 3. Pashtu
 4. Russisch
 5. Tagalog

11. Thai

Het drukke neonsfeertje van Bangkok bij nacht, de vredige Thaise tempels, het goedkope en smakelijke eten op straat en een paar van de onwerkelijk mooiste stranden ter wereld zijn allemaal redenen waarom Thai leren in Thailand een fantastisch idee is. Als je begint met het alfabet, dan zijn er 44 medeklinker- en 15 klinkersymbolen die je moet leren, maar er zijn tenminste geen verschillen tussen hoofdletters en kleine letters!

Het Foreign Service Institute heeft het Thai  ingedeeld op een taalmoeilijkheid van niveau IV (in dezelfde categorie als bijvoorbeeld Vietnamees en Hongaars), met een gemiddelde van 44 studieweken, die nodig zijn om een werkbare kennis van de taal te verkrijgen. Een prima excuus om wat tijd in Thailand door te brengen!

 1. Urdu
 2. Uzbeeks
 3. Vietnamees

15. De Dravidische talen

Wat zijn de Dravidische talen precies? Nou, ze zijn verwant aan een 70 talen tellende taalfamilie en de meest gesproken talen van deze happy family zijn Telugu, Tamil, Kannada en Malayalem. Deze talen worden wijd verbreid gesproken in het zuiden, en in delen van het midden en het oosten van India, door meer dan 220 miljoen mensen! Wil je ooit  op reis naar India om eens wat van het eten te proeven, dat zo beroemd is om de smaakexplosies, of als je een van de mooiste zonsondergangen ter wereld wil beleven, dan is het leren van een Dravidische taal een prima idee. Maar waarom zijn die talen zo moeilijk? Welnu, afgezien van het feit dat je een nieuw schrijfsysteem moet aanleren zijn de Dravidische talen verbindend, dat wil zeggen dat de grammatica tot stand komt via uitgangen – een heel onbekend concept voor de meeste mensen die de Europese talen spreken! Dit betekent, dat je af en toe een paar behoorlijk lange woordcombinaties kan tegen komen, maar dat zal de Duitssprekenden waarschijnlijk niet echt van hun stuk brengen!

 1. Arabisch
 2. Cantonees

18. Mandarijn

Van alle Chinese dialecten wordt het Mandarijn het wijdst verbreid gesproken en daarom door buitenlanders het meest gestudeerd, maar het is zeker NIET een van de Aziatische talen die het makkelijkst te leren zijn! Om te beginnen de Chinese karakters: het is belangrijk om te weten, dat de karakters logografisch zijn, dat wil zeggen dat ze staan voor woorden, niet voor letters. Naar schatting moet je voor een basiskennis van de taal ongeveer 3.500 karakters leren, maar in totaal zijn er wel 80.000!

Laat je hierdoor niet ontmoedigen, want met het pinyin systeem kan je Chinese woorden spellen met gebruik van het Latijnse alfabet, waarmee  beginners een goede start kunnen maken. Een ander lastig onderdeel is het gebruik van vier verschillende tonen om de betekenis aan te geven, uitspraak is dus belangrijk, maar de context helpt je wel om je bedoeling duidelijk te maken. Het voordeel is, dat  Mandarijn leren een verrassende hoeveelheid deuren voor je zal openen als het gaat om reizen en je carrière, wees dus niet bang om de sprong te wagen!

 

19. Koreaans

Het is overduidelijk, dat het toerisme in Zuid-Korea enorm toeneemt dankzij de bruisende steden, het prachtige platteland en de bergen. Bij tech-reuzen als Samsung, met het hoofdkantoor in Seoel, kan  Koreaans leren een echte plus zijn voor een zakelijke loopbaan. Het Koreaanse alfabet, Hangul, is samengesteld uit 14 medeklinkers en 10 klinkers, met symbolen die je combineert tot lettergrepen.

Nog een leuk weetje over Koreaans? Het is een geïsoleerde taal, dat betekent dat er geen talen bestaan, die hiermee verwant zijn. Qua studietijd wordt Koreaans geclassificeerd als een niveau V taal. Dit houdt in, dat je 88 weken moet studeren om vaardig te worden in deze taal. Het goede nieuws is: er zijn volop Koreaanse TV shows op Netflix om je te helpen met oefenen!

 

20. Japans

Misschien raadde je het al, maar Japans wordt bijna wereldwijd beschouwd als de moeilijkste Aziatische taal om te leren. Experts schatten dat je ongeveer 2.200 studie uren nodig hebt om te kunnen zeggen dat je Japans spreekt. Waarom is dit eigenlijk zo moeilijk? Om te beginnen met het schrijfgedeelte: er zijn drie groepen karakters: hiragana, katakana en kanji. Hiragana en katakana worden gebruikt voor dezelfde klanken en geven lettergrepen aan (katakana wordt het meest gebruikt voor buitenlandse woorden), en kanji karakters worden gebruikt om hele woorden aan te duiden, gewoonlijk leenwoorden uit het Chinees. Laat je echter niet ontmoedigen, want een paar voordelen van het Japans zijn dat er geen geslachtsaanduidingen nodig zijn voor de zelfstandig naamwoorden, er zijn geen werkwoordvervoegingen en geen samengestelde klanken zoals in veel andere Aziatische talen. Klaar voor deze uitdaging?

Dus heb jij altijd al gedroomd van een reis naar Azië, waarom waag je de sprong dan niet? Een taal leren gaat je helpen om dichter bij een andere cultuur te komen. Als je deze uitdaging aangaat, breng je ook tijd door met het verkennen van een nieuw land!

Hier zijn onze cursussen Aziatische talen!

By Emily Lawrenson

What do you think?