Sommige mensen kunnen met een kleine woordenschat, veel zelfvertrouwen en enthousiaste handgebaren meteen een gesprek in een buitenlandse taal beginnen. Maar voor velen van ons kunnen deze eerste gesprekken best eng zijn. Het goede nieuws is: er is hoop!
Lees verder en ontdek onze top tips om af te rekenen met je spreekangst in een vreemde taal.
Stap 1: Begrijp je eigen angst
Waar ben je nu eigenlijk bang voor? Angst voor het spreken in een buitenlandse taal heeft vaak te maken met de angst om te falen of de angst om voor gek te staan.
Heb je ooit gemerkt dat er tijdens een sollicitatiegesprek vreemde en ongebruikelijke woorden uit je mond kwamen? Dan zal de angst om te falen of om voor gek te staan hier vast de oorzaak van zijn geweest. Angst vermindert het vermogen van je hersenen om normale taken, zoals het verwerken van talen in real time, naar behoren uit te voeren. Vanwege de extra complexiteit van het gebruik van nieuwe woorden en grammatica lijkt het net alsof je hersenen zich afsluiten.
Ontspan je, haal even diep adem en zet je gedachten op een rijtje. Hou in gedachten dat niemand van je verwacht, dat je een taal die niet jouw moedertaal is, perfect spreekt!
Stap 2: Zoek uit waar je vastloopt in gesprekken
Wanneer je niet gewend bent om in een buitenlandse taal te communiceren, hebben je hersenen tijd nodig om de binnenkomende woorden te verwerken, te vertalen, een antwoord te bedenken en ook dat weer te vertalen. Hiervoor heb je veel meer tijd en energie nodig dan voor het communiceren in je moedertaal.
Waar ligt bij jou het probleem? Is dit bij het formuleren van je eigen zinnen of juist bij het begrijpen van wat er tegen je gezegd wordt? Probeer het eens met dit trucje: ga niet aan de gang met het formuleren van een antwoord in je hoofd, terwijl de ander nog aan het praten is. Maak je hoofd leeg en luister naar wat er wordt gezegd.
Neem dan eventjes de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten en geef antwoord – als je twijfelt, steek dan al je energie in het luisteren!
Stap 3: Oefen met luisteren
Als je nog relatief onbekend bent met een taal, zal je zeker niet elk woord kunnen begrijpen. Je zal waarschijnlijk zelfs een heleboel woorden niet eens begrijpen.
Het werken aan je luistervaardigheid met behulp van buitenlandse media zal altijd helpen bij het verbeteren van je spreekvaardigheid. Je kunt door alleen al te luisteren je woordenschat en je uitspraak verbeteren, maar uiteindelijk gaat er niets boven een echt gesprek.
Het is belangrijk om te begrijpen dat, wanneer je gewend ben aan het verwerken van gesproken media in de taal die je aan het leren bent, je hersenen tijdens een gesprek harder moeten werken. Je moet namelijk niet alleen begrijpen wat er gezegd wordt, maar ook de informatie verwerken en dan ook nog een antwoord bedenken.
Stap 4: Het hoeft niet perfect te zijn
Je zal een taal alleen optimaal kunnen beheersen als je ook fouten durft te maken. Hoe eerder je begint te spreken, hoe sneller je spreekvaardigheid zal worden verbeterd.
Het is misschien frustrerend als je het gevoel hebt dat je fouten maakt, maar dit zal uiteindelijk gecompenseerd worden door het plezier van het gebruik van de taal op lange termijn. Wees blij met je eigen fouten!
Stap 5: Blijf altijd lachen
Je krijgt een leukere reactie wanneer je tijdens het gesprek blijft lachen. Wat kan je gebeuren? De meeste moedertaalsprekers vinden het prachtig als een buitenlander moeite doet om hun taal te spreken, speciaal als ze kunnen merken dat het moeilijk voor je is! Begin dus elk gesprek met een vriendelijk “hallo” en een glimlach.
Stap 6: Eén-op-één gesprekken zijn makkelijker
Wanneer een groep moedertaalsprekers bij elkaar is, zal het tempo van het gesprek omhoog gaan en het gesprek ingewikkelder worden. Eén-op-één gesprekken zijn daarom makkelijker. Het volgen van privélessen is de beste manier om dit te ervaren, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de input van een taalexpert.
Als je met een buitenlander wil spreken, is het belangrijk om niet te veel na te denken. Hoe meer je nadenkt, hoe moeilijker het wordt. Als je op reis bent of een taal in onderdompeling leert, zullen de gesprekken met buitenlanders juist de momenten zijn waar de beste herinneringen beginnen.
Stap 7: Bepaal het tempo van het gesprek
Volgens de “Communication Accommodation” theorie wordt je gesprekspartner gestimuleerd om langzaam en duidelijk te praten als jij dit zelf ook doet. Krijgt die persoon dat niet in de gaten, dan is het nooit erg om beleefd te vragen of het wat langzamer kan – jij bent het tenslotte nog aan het leren!
Stap 8: Laat je niet ontmoedigen, als een gesprek niet lekker loopt
Sommige gesprekspartners hebben meer geduld dan anderen, sommigen hebben meer begrip en sommigen zijn gewoon beter in het begrijpen van buitenlandse accenten. Kom je iemand tegen die ongeduldig of onaardig is, als jij zijn/haar taal probeert te spreken: laat je dan niet ontmoedigen – in zo’n geval ligt het probleem niet bij jou, maar bij hem/haar.
Stap 9: Oefen met simpele, dagelijkse dingen
Vaak komen dezelfde gespreksonderwerpen dagelijks terug. Of je nu eten bestelt in een restaurant, een drankje in een bar of aan het winkelen bent, de meeste gesprekken zullen dezelfde vorm aannemen.
Als je niet veel zelfvertrouwen hebt in de taal die je aan het leren bent, kunnen juist dit soort gesprekken je meer ervaring geven in het communiceren. Mensen zullen bovendien geduldig zijn als zij je iets willen verkopen!
Zelfs buiten deze vooropgezette ontmoetingen, zullen moedertaalsprekers (wanneer ze horen dat je hun taal aan het leren bent) je vragen waar je vandaan komt en waarom je hun taal wil leren. Zo’n gesprek zal je meer zelfvertrouwen geven zodat je de volgende keer ook andere gespreksonderwerpen kan aandragen.
Stap 10: Ga zo vaak mogelijk naar plaatsen waar de taal gesproken wordt
Vanzelfsprekend is het wonen en studeren in het buitenland in complete onderdompeling bij uitstek de beste manier om een vreemde taal vloeiend te gaan spreken en om van je spreekangst af te komen. Of het nu een taalstudiereis is, een vrijwilligersbaan of alleen maar een korte vakantie: zoek naar een reden om zo vaak mogelijk op reis te gaan naar het gebied waar de taal wordt gesproken!
Dus ga de strijd aan met je spreekangst in een vreemde taal en pak je koffers – je taalvaardigheid gaat gegarandeerd vooruit!
What do you think?