10 manieren om je spreekangst in een buitenlandse taal te overwinnen

Sommige mensen kunnen met een kleine woordenschat, veel zelfvertrouwen en enthousiaste handgebaren gelijk een gesprek in een buitenlandse taal beginnen. Voor velen van ons kunnen deze eerste gesprekken echter zeer eng zijn.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je angsten te overwinnen en je zenuwen te bedwingen tijdens een gesprek in een buitenlandse taal.

Begrijp je eigen angst

Waar ben je nu eigenlijk bang voor? Angst voor het spreken in een buitenlandse taal heeft vaak te maken met de angst om te falen en de angst om negatief beoordeeld te worden.

fear-of-speaking

Als je ooit hebt gemerkt dat er tijdens een sollicitatiegesprek vreemde en ongebruikelijke woorden uit je mond kwamen, zullen de angst om te falen en om negatief beoordeeld te worden vast ten grondslag hebben gelegen.

Angst vermindert het vermogen van je hersenen om zijn normale taken, zoals het verwerken van talen in real time, naar behoren uit te voeren. Vanwege de extra complexiteit van het gebruik van nieuwe woorden en grammatica lijkt het net alsof je hersenen zich afsluiten.

Om te ontspannen, vraag jezelf dan af hoe jij je zou voelen wanneer een buitenlander een poging waagt om jou aan te spreken in je eigen taal. Hopelijk zal je deze persoon ook niet negatief beoordelen.

Zoek uit waar je vastloopt in gesprekken

Wanneer je niet gewend bent om in een buitenlandse taal te communiceren, hebben je hersenen tijd nodig om de binnenkomende woorden te verwerken, te vertalen, een antwoord te bedenken en ook deze weer te vertalen. Dit vereist veel meer tijd en inspanning dan het communiceren in je moedertaal.

Waar ligt bij jou het probleem? Is dit bij het formuleren van je eigen zinnen of juist bij het begrijpen van dat wat tegen je gezegd wordt?

Vaak is het laatste het geval, hetgeen dan weer een impact heeft op het eerste. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je luistervaardigheid te verbeteren en dit zal je spreekvaardigheid zeker ten goede komen.

Oefenen je luistervaardigheid

Als je nog relatief onbekend bent met een taal, zal je zeker niet elk woord kunnen begrijpen. Je zult waarschijnlijk zelfs een heleboel woorden niet eens begrijpen.

Het werken aan je luistervaardigheid met behulp van buitenlandse media zal altijd helpen bij het verbeteren van je spreekvaardigheid. Je kunt door alleen al te luisteren je woordenschat en je uitspraak verbeteren, maar uiteindelijk gaat er niets boven een echt gesprek.

His_Master's_Voice

Het is belangrijk om te begrijpen dat, wanneer je gewend ben aan het verwerken van gesproken media in de taal die je aan het leren bent, je hersenen tijdens een gesprek harder moeten werken omdat je niet alleen moet begrijpen wat er gezegd wordt, maar ook de informatie moet verwerken en een antwoord moet bedenken.

Het nastreven van perfectie werkt belemmerend

Je zult een taal alleen optimaal kunnen beheersen als je ook fouten durft te maken. Hoe eerder je begint te spreken, hoe sneller je spreekvaardigheid zal worden verbeterd.

Het is misschien frustrerend als je het gevoel hebt dat je fouten maakt, maar dit zal uiteindelijk gecompenseerd worden door het plezier van het gebruik van de taal op lange termijn.

Blijf altijd lachen

Smiling-cheetah

Je zult een betere reactie ontvangen wanneer je tijdens het gesprek blijft lachen. Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Eén-op-één gesprekken zijn makkelijker

Wanneer een groep native speakers samenkomen, zal het tempo van het gesprek omhoog gaan en het gesprek complexer worden. Eén-op-één gesprekken zijn daarom eenvoudiger. Het volgen van privélessen is de beste manier om dit te ervaren, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de input van een taalexpert.

Als je met een buitenlander wilt spreken, is het belangrijk om niet te veel na te denken. Hoe meer je nadenkt, hoe moeilijker het wordt. Als je op reis bent of een taal in onderdompeling leert, zullen de gesprekken met buitenlanders juist de momenten zijn waar de beste herinneringen beginnen.

Bepaal het tempo van het gesprek

Volgens de “Communication Accommodation” theorie wordt je gesprekspartner gestimuleerd om langzaam en duidelijk te praten als jij dit zelf ook doet.

Soms is het niet jouw fout

Sommige gesprekspartners zijn meer geduldig dan anderen, sommigen hebben meer begrip en sommigen zijn gewoon beter in het begrijpen van buitenlandse accenten. Geef niet op – in dit geval ligt het probleem niet bij jou, maar bij hen.

Herhaling van onderwerpen

Vaak komen dezelfde gespreksonderwerpen dagelijks terug. Of je nu eten bestelt in een restaurant, een drankje in een bar of aan het winkelen bent, de meeste gesprekken zullen dezelfde vorm aannemen.

Als je niet veel zelfvertrouwen hebt in de taal die je aan het leren bent, kunnen juist dit soort gesprekken je meer ervaring geven in het communiceren. Mensen zullen bovendien geduldig zijn als zij je iets willen verkopen.

Zelfs buiten deze vooropgezette ontmoetingen, zullen native speakers (wanneer ze horen dat je hun taal aan het leren bent) je vragen waar je vandaan komt en waarom je deze taal wilt leren. Deze gesprekken zullen je meer zelfvertrouwen geven zodat je de volgende keer ook andere gespreksonderwerpen kunt aandragen.

Het wordt eenvoudiger als je meer talen spreekt

Als je een bepaald spreekvaardigheidsniveau in een buitenlandse taal hebt behaald, zal je niet meer dezelfde angst ervaren wanneer je nog een andere taal leert. Natuurlijk zal het frustrerend zijn als je bepaalde woorden niet kent of begrijpt, maar je weet in ieder geval uit eigen ervaring dat het mogelijk is.

Hoe was je eerste gesprek in een buitenlandse taal?

Image credits: torbakhopper HE DEAD (CC BY-ND 2.0), Tambako The Jaguar (CC BY-ND 2.0)