5 series als hulp bij het leren van Duits

Talen leren April 10, 2021

Duits is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden – of dat nu is vanwege de enorme aanwezigheid van Duitsland in de EU, het snel toenemende zakenleven wereldwijd of alleen maar doordat de mensen nieuwsgierig zijn geworden naar waarover Rammstein nu eigenlijk zingt. Duits is wereldwijd een van de populairste tweede talen om te leren geworden! Naar de meest recente schatting van het Goethe Instituut staat het aantal studenten Duits op ongeveer 14,5 miljoen wereldwijd, hetgeen niet slecht is voor een taal die maar op de 10de plek staat van meest gesproken ter wereld!

Ben jij dus een Duits spreker in de dop, dan ben jij vast en zeker op zoek naar manieren om jezelf met de taal te omringen – want je kan niet op reis naar Duitsland. Wat is dan een betere manier om onderdompeling te ervaren dan via een pakkende televisieserie?  TV-shows in een vreemde taal zijn populair op de streaming sites, dus het is nu tijd om een paar van de beste TV series als hulp bij het leren van Duits onder de loep te nemen. Zelfs wanneer je niet geïnteresseerd ben in het leren van de taal mag je deze shows niet missen! Afstandsbediening klaar?

1. Criminal

Ben jij niet op de hoogte van de populairste series van 2019 op Netflix? Dat is echt crimineel (sorry) van je. Deze politieserie van een paar afleveringen hebben hetzelfde format maar een verschillende benadering per land qua verloop van het verhaal: misdaadcasussen in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en natuurlijk Duitsland. Criminal is een cadeautje voor diegenen die houden van psychologische spelletjes, en je zou ze de een na de ander willen gaan zien in elke taal waarin ze zijn uitgekomen.

2. Dark

In het sciencefiction gehalte van Dark zit een overdaad van het bovennatuurlijke en als je houdt van thrillers dan mag je dit niet missen. Een kind wordt vermist diep in de bossen en een wormgat wordt ontdekt, wat een enorme opschudding veroorzaakt in het fictionele Duitse stadje Winden. Mysterie en geheimen komen aan de oppervlakte terwijl de serie tijdlijnen van verschillende families aan elkaar koppelt – je wordt erdoor gegrepen vanaf de allereerste aflevering.

Dark is een populaire keuze onder critici en met drie ingeplande seizoenen kan je volop genieten van Duits op je scherm… ook al komt dit op de tweede plaats na het fantastische verhaal!

3. Stromberg

Laten we eens gaan kijken naar de lichtere kant van het leven – Stromberg is de Duitse versie van de Britse serie The Office. Wij willen niet gaan steggelen over wie het beter deed, de Britten of de Amerikanen, maar de Duitse versie zit veel dichter bij het Britse Office dan bij de versie van de VS. Eerst wilden de bedenkers niet toegeven hoe nauw Stromberg is verwant met The Office, maar toen werd door de BBC gedreigd met gerechtelijke stappen. Daarna werd de serie getypeerd als “geïnspireerd door” de hit Ricky Gervais/Stephen Merchant show.

Deze comedy pakt je makkelijk in – en is met aftand een van de meest humoreske op onze lijst van de beste series als hulp bij het leren van Duits! Ben jij een fan van The Office, probeer dan tijdens het kijken de overeenkomsten eens op te merken!

4. How to Sell Drugs Online (Fast)

We blijven nog even bij comedy: deze tiener-in-de-groei serie is gebaseerd op ware gebeurtenissen! Het eerste seizoen telt slechts zes afleveringen, dus je kan er snel doorheen vliegen als je je luistervaardigheid in het Duits zou willen oppoetsen.

In het fictionele stadje Rinseln proberen Moritz en zijn vriend Lenny om het ex-vriendinnetje van Moritz terug te winnen door online ecstasy te gaan verkopen (klinkt als een perfect plan). Hun verkoop blijft niet zo beperkt als waar zij op hadden gerekend en Moritz en Lenny zitten er al heel snel diep in. Deze serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een van Duitslands meest succesvolle online drugsverkopers, dus al is het geschreven als een comedy, het heeft een zwart randje om nog eens nader te onderzoeken!

5. Babylon Berlin

Nog een crime drama op onze lijst is Babylon Berlin dat in veel landen wereldwijd wordt uitgezonden, met bijna unaniem goede kritieken. Netflix heeft het met groot succes uitgezonden in 35 van hun markten, waaronder de VS. Dit spannende drama laat ons een kant zien van de Duitse geschiedenis, die de wereld nog niet zo goed kent, dus als je bent geïnteresseerd in het leren van meer dan de taal, dan is dit programma perfect voor jou.

Het verhaal speelt in het Berlijn van 1929. De Weimar Republiek is radicaal aan het veranderen. Een jonge politieman wordt overgeplaatst naar de stad om een afpersingszaak te onderzoeken – maar al snel blijkt dat hier veel meer achter zit. Het verhaal is een combinatie van misdaadelementen met de politieke onrust in Berlijn en de socialistische ontwikkelingen, en dit zorgt voor pakkende televisie die een serieuze binge meer dan waard is, ook als je niet eens probeert om Duits te leren.

Haal die popcorn dus maar tevoorschijn! Het ziet er naar uit, dat je flink moet gaan oefenen met deze series als hulp bij het leren van Duits – je bent met deze mooie beelden lekker op weg om je lees- en luistervaardigheid in het Duits te verbeteren.

Leer zonder ondertiteling

Bronnen

  • https://variety.com/2019/tv/news/babylon-berlin-3-sells-35-countries-netflix-north-america-1203183271/
  • https://www.thelocal.de/20150415/german-is-fourth-most-learnt-language-globally
  • https://www.netflix.com/es-en/title/80100172
  • https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/a27887179/netflix-how-to-sell-drugs-online-fast-true-story/
By Emily Lawrenson

What do you think?