De noordelijke wedergeboorte – Cursussen Engels in het noorden van Engeland en Schotland

Talen leren juli 17, 2013

In het jaar 1900, was het noorden van Engeland één van de meest productieve en succesrijke gebieden ter wereld. 40 % van de wereldhandel ging door de dokken van Liverpool en de fabrieken van Newcastle en Manchester produceerden goederen die verscheept werden naar alle uithoeken ter wereld. Dit was de bakermat van de industriële revolutie op zijn hoogtepunt.

En toen kwamen de moeilijke tijden.

De honderd jaren daaropvolgend gaven het einde van het Britse Empire te zien, een  teruglopend concurrentievermogen en zware bombardementen door de Luftwaffe gedurende de oorlog. De bevolking liep in alle belangrijke noordelijke steden terug naarmate hun traditionele industrie hiervan te lijden had.

Maar alles is cyclisch en er gebeuren weer grootse dingen naarmate de steden in het noorden van Engeland en Schotland hun krachten hervinden en een wedergeboorte tot bloei is gekomen!

angel-of-the-north-gateshead

de Engel van het Noorden, Foto: Newcastle Gateshead Initiative

Als je erover denkt een cursus Engels te volgen in het Verenigd Koninkrijk, dan doe je er zeker goed aan klassieke steden als  Brighton en Londen te overwegen, maar denk ook eens aan iets anders.

Sarah Byrne van de Liverpool School of English zegt: “Het noorden is uniek omdat het gevoel van een eigen identiteit er sterk is, mensen uit het noorden zijn erg trots op hun plaats van herkomst en vinden het een groot plezier om bezoekers erg welkom te laten voelen”. Dat is een mening die door veel van onze partnerscholen gedeeld wordt. Patricia Mullen van IH Newcastle bijvoorbeeld beschrijft het noorden als “in cultureel opzicht Britser dan andere delen van het Verenigd Koninkrijk” en Nicola Wyley van Manchester Academy benadrukt een “sterk gevoel van regionale identiteit en trots…. Mensen voelen zich erg betrokken bij de muziek, kunst, cuisine en mode afkomstig uit de noordelijke steden en uitten dat”. Alle drie benadrukken hoe vriendelijk de mensen er zijn, iets dat je zal opvallen vanaf je moment van aankomst.

De uitstekende waar voor je geld aangeboden “ten noorden van Watford” (zoals Engelsen de Midlands en het noorden van Engeland informeel noemen) is een andere belangrijke factor; de kosten van levensonderhoud en studeren zijn hier beduidend lager dan in Londen en het zuiden.  Dus, je bent hier welkom, het is er goedkoop en er gebeurt van alles  – heb je de steden in het noorden wel eens overwogen voor je cursus Engels?

Liverpool

Sarah van LSE zegt: “Sinds 2008 Culturele Hoofdstad ervaren we een echte wedergeboorte in kunst en cultuur….elke maand komen er nieuwe evenementen, projecten, attracties en uitgaansgelegenheden bij”.

Liverpool zal altijd met de Beatles in verband gebracht worden en er is dan ook een keur aan “fab-four” nostalgie te genieten, maar de lokale muziek scene is nooit gestopt met innoveren en is een van de meest duurzame attracties. Elke avond van de week staat er iets nieuws op het programma en de lokale studentenbevolking zorgt er voor dat er altijd een jong en enthousiast publiek aanwezig is. Mathew Street, waar de Cavern Club is gevestigd, is een populaire bestemming voor studenten die een avondje uit willen.

Dreamspace Liverpool

Dreamspace Liverpool, Foto: Andy Miah

Gedurende de zomer houden festivals als Africa Oyé in Sefton Park en het Liverpool International Music Festival de stad swingend en gedurende het hele jaar biedt de stad wellicht de beste selectie musea buiten Londen, de meeste gratis toegankelijk.

Sarah geeft aan dat Liverpool op weg is om een top Studeren-in-het-Buitenland bestemming in de UK aan het worden is omdat studenten er een “meer authentiek Britse ervaring hebben dan in sterk toeristische bestemmingen….studenten komen er terug en raden de stad ook aan bij hun vrienden vanwege de grote gastvrijheid van de mensen hier, ze vinden het makkelijk om vrienden te maken en een heerlijke tijd te beleven.”

Zie ook 10 dingen om van te genieten in Liverpool voor minder dan £20.

Manchester

De hergeboorte van de stad Manchester begon onder moeilijke omstandigheden nadat een IRA bom in 1996 het grootste gedeelte van het stadcentrum verwoestte (gelukkig kwam hierbij niemand om het leven). De lokale bevolking zag dit als een kans om de onbeminde zestiger jaren architectuur te vervangen door iets aantrekkelijkers en het stadscentrum bloeit nu weer en ziet er veel aantrekkelijker uit.

Nicola van onze partner school in Manchester zegt: “Het is levendig, jong, dynamisch en spannend…en een echte hub voor de creatieve en media industrie”. De BBC verplaatste in 2011 een belangrijk deel van zijn productie van Londen naar Manchester en de lokale creatieve industrie is sindsdien bloeiend.

Er zijn gratis festivals, artesanale markten, vlooienmarkten, spontane concerten, pop-up bars, en restaurants om het hele jaar door van te genieten en de gerespecteerde lokale universiteiten trekken studenten uit heel Brittannië en de rest van de wereld aan. Hun aanwezigheid stimuleert een muziek scene die ondermeer de Stone Roses, Oasis, Elbow, Mr Scruff en de Chemical Brothers heeft voortgebracht. Jaarlijkse evenementen zijn ondermeer  Manchester International Festival, Manchester Pride en Parklife.

manchester heaven

Old Trafford, Foto: Paulo Camera

De twee belangrijkste lokale voetbalclubs – Manchester United en Manchester City – hebben een zeer grote aantrekkingskracht en hebben de stad’s reputatie bevestigd als éen van het Verenigd Koninkrijk’s belangrijkste sportsteden. Ook het Britse wielrenteam heeft hier zijn thuisbasis en je kunt het zien oefenen in het imposante velodrome.

Volgens Nicola, houden de studenten ervan dat “de stad niet te groot en tevens vriendelijk is, maar toch een echt internationale en cosmopolitische plaats is, van hetzelfde niveau als vele andere wereldsteden… waar elders kun je het Britse wielrenteam zien trainen in het velodrome, in Sir Alex Ferguson’s stoel zitten in Old Trafford, proberen het nationale nieuws te presenteren in de BBC TV studios and daarna in een Michelin-sterren restaurant gaan dineren?”

Newcastle

Newcastle, een andere belangrijke universiteitsstad, maar dit keer aan de andere kant van Engeland gelegen (in het noord-oosten)  heeft “een echt op studenten gerichte dynamiek die de stad enerverend maakt” volgens Patricia van onze partnerschool in deze stad. “De stad heeft uitstekend openbaar vervoer (we hebben zelfs een metro) hetgeen reizen zowel makkelijk als betaalbaar maakt.” De lokale kunst scene bloeit, vooral sedert de opening van het BALTIC centre,  waar je verschillende tentoonstellingen en installaties van moderne kunstenaars kunt bekijken.

newcastle quayside

Foto: Newcastle Gateshead Initiative

Newcastle staat in heel het Verenigd Koninkrijk bekend om zijn nachtleven en is meerdere malen verkozen tot dé party city van het Verenigd Koninkrijk, waar feestgangers erom bekend staan zich te kleden voor een zomerse avond….wat voor weer het ook maar mag zijn. Als al dat late uitgaan je een kater bezorgt op zondagochtend, dan is er buiten de stad ook van alles te doen en de kust van Northumberland biedt stranden en kastelen die tot de beste in heel het Verenigd Koninkrijk gerekend worden; Ze worden vaak gebruikt als filmlocaties. De Schotse grens ligt slechts op een uur afstand dus studenten kunnen zowel Engeland als Schotland zien.

York, Glasgow, Aberdeen…

Andere bestemmingen in het noorden van Engeland zijn rustiger maar daarom niet minder aantrekkelijk dan de grote steden. York, bijvoorbeeld, is als iets uit een Harry Potter boek (de stad is vaak gebruikt als locatie in de films). Of als je een ander smaakje van het Verenigd Koninkrijk wilt proeven, ga dan de grens over en ervaar Schotland.

glasgow

Foto: Cristophe Becker

Edinburgh is de belangrijkste toeristenstad van Schotland en een van de meest populaire bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk, maar er is ook veel te genieten in Schotland buiten de hoofdstad. Glasgow, bijvoorbeeld, is een aantrekkelijk alternatief dat zijn eigen postindustriële wedergeboorte doormaakt. GoMA is de meest bezochte moderne kunst galerie in Schotland en de historische rivaliteit tussen de lokale voetbalclubs Rangers en Celtic is legendarisch (maar houdt tijdelijk pauze).

Verder naar het noorden, aan de kust, is  Aberdeen een populaire universiteitsstad die een buitengewoon vriendelijk welkom aan bezoekers biedt. Vanwege de karakteristieke steensoort waaruit zijn gebouwen zijn opgetrokken noemt men Aberdeen soms de Stad van Graniet; Dit is van alle meer dan 200 steden waar je met ESL Engels kunt leren de meest noordelijk gelegen stad. Tevens is het de toegangspoort tot het uiterste noorden van de Britse eilanden, de hooglanden, ruïnes, kastelen en het magische Schotland!

Contacteer ons om meer te weten te  komen over de spannende bestemmingen in het noorden van Engeland en Schotland

Door Alex Hammond

Wat denk jij?