Brexit: wat betekent dit voor internationale studenten

Talen leren February 9, 2021

Na jarenlang gepraat over Brexit is het officieel: het VK maakt niet langer deel uit van de EU. Hoewel het verbond officieel verbroken werd op 31 januari 2020, ging het Verenigd Koninkrijk toen een overgangsperiode in tot 31 december 2020, waarin het VK en de EU over de regelingen onderhandelden.

Deze deadline is nu bereikt en het is begrijpelijk, dat studenten vanuit de hele wereld niet 100% weten wat ze kunnen verwachten in dit post-Brexit tijdperk*. Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen door onze internationale studenten:

Heb ik een visum nodig om te studeren in het VK?

Nu het VK officieel uit de EU is gestapt is er een nieuw immigratiesysteem van kracht voor burgers uit de EU/EEA/Zwitserland, die naar Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland reizen. Afhankelijk van de tijdsduur van je studie moet je een visum aanvragen:

Voor burgers die niet afkomstig zijn uit de EU/EEA/Zwitserland zijn de eisen anders. Als je een niet-EU/EEA/Zwitserse burger bent, kan je controleren of je een visum nodig hebt op de officiële website van de VK overheid.  

Hoe lang van tevoren moet ik mijn visum aanvragen?

Als je een visum aanvraagt buiten het VK, dan duurt een beslissing hierover 3 weken (waarbij 1 week 5 werkdagen is) volgens de Britse overheid, vanaf het moment dat je je aanvraag aanbiedt of op je afspraak komt bij het centrum voor visumaanvragen.

We raden je echter aan om deze procedures ruim voorafgaand aan de start van je taalcursus in gang te zetten omdat je misschien verschillende stappen moet volgen zoals documenten presenteren die jouw geldzaken en kwalificaties laten zien, een gesprek hebben of een biometrische test afleggen. Je kan een visum op z’n vroegst 6 maanden voorafgaand aan de start van je cursus aanvragen.

Wat zijn de kosten van een aanvraag van een studentenvisum voor het VK?

Als je van buiten het VK een studentenvisum aanvraagt:

  • Kosten voor een Bezoekersvisum (vereist voor bepaalde niet-EU/EEA/Zwitserse nationaliteiten):
  • Kosten voor een korte termijn studievisum: £ 186,–
  • Kosten voor een studentenvisum: £ 348,–

Mag ik met een studentenvisum werken in het VK?

Dit is een lastige. Als algemene regel mag je niet werken in het VK met een studentenvisum. Maar je mag in bepaalde banen wel aan de slag – en hoeveel is dan afhankelijk van wat je studeert en of je werkt binnen of buiten je studietijd. Helaas moet je wachten tot je uitsluitsel krijgt of je aanvraag wordt gehonoreerd, totdat je te horen krijgt wat je wel en niet mag doen met een studentenvisum.

Mag ik net als voorheen reizen met mijn ID-kaart in plaats van mijn paspoort?

Ja, maar uitsluitend tot 1 oktober 2021. Vanaf dan moeten EU-, EEA- en Zwitserse burgers een geldig paspoort gebruiken, dat geldig is voor de complete tijdsduur die zij verblijven in het VK.

Waar moet ik verder nog rekening mee houden als ik Engels wil studeren in het VK?

De Brexit is een onderwerp dat op de Britse Eilanden al een hele tijd actueel is, maar de Britse bevolking is er nu op gericht om dit achter zich te laten en van de situatie het beste te maken. Na de meer dan drie jaren na het referendum, dat deze kwestie te berde bracht, hebben veel Britten weerstand tegen de Brexit en veel recente studies tonen aan, dat een grote meerderheid van de bevolking in dit land nu NEE zou stemmen op het vertrek uit de Europese Unie.

Geen zorgen dus – je krijgt een warm welkom door de bevolking (helaas niet door de weersomstandigheden) die open van geest is en inclusief denkt. De Britten ontvangen hun bezoekers, immigranten en toeristen nog altijd graag en met open armen!

* Alle informatie, data en feiten in dit artikel zijn accuraat en relevant ten tijde van publicatie en kunnen onderhavig zijn aan verandering.

Voor alle verdere vragen of zorgen die je maar zou kunnen hebben over je taalcursus in het VK: aarzel niet om contact op te nemen met ons.

Bekijk alle Engelssprekene bestemmingen

By Julia Hoyas

What do you think?