Brexit: wat betekent dit voor internationale studenten

Talen leren februari 21, 2020

Na meer dan drie jaar wachten op de Brexit is het dan toch gebeurd: het VK heeft de Europese Unie verlaten. Het verband werd officieel beëindigd op 31 januari, maar de gevolgen blijven onduidelijk en dat zorgt heel begrijpelijk voor verwarring onder de EU studenten. Of je nu al meedoet met een taalcursus Engels in het Verenigd Koninkrijk of van plan bent om dit te gaan doen: in dit artikel zal je antwoord vinden op al je Brexit-gerelateerde vragen.

Brexit: wat is de huidige stand van zaken?

Ofschoon het VK haar vertrek officieel heeft aangekondigd is dit een vraag die helaas nog actueel blijft. Volgens de Britse regering is het land een overgangsperiode tot 31 december 2020 ingegaan, waarin het VK en de EU de regelingen gaan bepalen.

Dit betekent, dat er tot die dag geen werkelijke veranderingen plaatsvinden voor studenten die in het Verenigd Koninkrijk verblijven of voor diegenen die dat willen gaan doen vóór eind 2020.

We weten, dat dit niet genoeg is, en dat jij je nog altijd afvraagt wat jouw situatie is. Geen zorgen – hier is een opsomming van de dingen die voor jou belangrijk zijn, in hanteerbare stukken.

Heb ik een visum nodig voor mijn taalcursus Engels in het Verenigd Koninkrijk?

Tot 1 januari 2021 kunnen alle inwoners van elke EU lidstaat reizen, verblijven, werken of studeren in het VK zonder visum. Daarom hoef je – afgezien van de tijdsduur van je verblijf – geen visum aan te vragen als jouw cursus plaatsvindt in 2020 – als het maar klaar is vóór 31 december.

Dit is ook van toepassing als je al bezig bent met een studie Engels in het Verenigd Koninkrijk: als jouw cursus eindigt vóór 2021, dan hoef je geen enkele toestemming te hebben om te verblijven in – of te vertrekken uit of terug te keren naar – het land.

Mag ik werken tijdens mijn studie in het VK?

Als je studie maar plaatsvindt in 2020 en je bent afkomstig uit een EU lidstaat, dan mag je werken in het Verenigd Koninkrijk . De huidige wetgeving die van toepassing is op de interne markt en de douane unie blijft onveranderd, en dat betekent dat het alle EU inwoners wettelijk is toegestaan om te werken in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Ik ben bezig met een Tussenjaar programma in het Verenigd Koninkrijk. Mag ik meer dan 6 maanden blijven?

Jazeker –  als je programma maar eindigt vóór 2021. Helaas kunnen wij deze vraag niet beantwoorden als het gaat over Tussenjaar programma’s die beginnen of eindigen in 2021. Noch Britse noch EU autoriteiten hebben officiële verklaringen afgegeven over wat er na 31 december 2020 gaat gebeuren met inwoners die niet uit het VK komen. Het is echter onwaarschijnlijk, dat EU studenten het moeilijk  kunnen krijgen om de benodigde documentatie om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen na 1 januari 2021.

Desondanks volgen wij bij ESL dit onderwerp op de voet en we zullen al onze huidige en toekomstige studenten laten weten hoe dit verder gaat.

Heb ik een ziektekostenverzekering nodig, of is mijn Europese ziektekostenverzekeringskaart nog geldig?

Gewoonlijk wordt het sterk aangeraden om de toepasselijke reis- en ziektekostenverzekering af te sluiten, afgezien van waar je naar toe gaat. Voor wat de EHIC betreft kan je er gerust op zijn: die blijft geldig in de overgangsperiode en totdat het VK en de EU een overeenkomst hebben over gezondheidszorg.

Het is echter moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren nadien, dus meteen nadat de regering van het VK een verklaring over de Europese Ziektekostenverzekeringskaart uitgeeft, zullen wij onze studenten zeker hierover informeren.

Waar moet ik verder nog rekening mee houden als ik Engels wil studeren in het VK?

De Brexit is een onderwerp dat op de Britse Eilanden al een hele tijd actueel is, maar de Britse bevolking is er nu op gericht om dit achter zich te laten en van de situatie het beste te maken. Na de meer dan drie jaren na het referendum, dat deze kwestie te berde bracht, hebben veel Britten weerstand tegen de Brexit en veel recente studies tonen aan, dat een grote meerderheid van de bevolking in dit land nu NEE zou stemmen op het vertrek uit de Europese Unie. Geen zorgen dus – je krijgt een warm welkom door de bevolking (helaas niet door de weersomstandigheden) die open van geest is en inclusief denkt. De Britten ontvangen hun bezoekers, immigranten en toeristen nog altijd graag en met open armen!

Engels studeren in het VK blijft een prachtige ervaring, waarmee je niet alleen je taalvaardigheden enorm verbetert, maar waardoor je ook ondergedompeld bent in een fascinerende cultuur die je blijft boeien. Je zal er steeds naar terug willen voor meer!

Voor alle verdere vragen of zorgen die je maar zou kunnen hebben over je taalcursus in het VK: aarzel niet om contact op te nemen met ons.

Je cursus Engels in het VK

Door Julia Hoyas

Wat denk jij?