Hoe je zegt “ik hou van jou” in andere talen

Talen leren February 5, 2019

Nadat je hebt geleerd om “hallo”, “dag”, “alsjeblieft”, “dank je wel” en “waar is het toilet” te zeggen, is een van de meest geleerde zinnen in elke taal “ik hou van jou”. Of je nu probeert om indruk te maken op een speciaal iemand op Valentijnsdag of compleet op de versiertoer gaat: als je weet hoe je zegt “ik hou van jou” in andere talen” is dat een geweldige pijl op je boog!

Mandarijn Chinees: Wǒ ài nǐ

Ga dit zinnetje niet zomaar rondstrooien bij je vrienden of bij je eerste afspraakje in China! De Chinese zin voor “ik hou van jou” geeft blijk van een sterk gevoel, eigenlijk zo sterk, dat het zelfs onder gezinsleden niet vaak wordt gebruikt! En wil je een romantische vakantie, mis dan het Qixi Festival op de 7de dag van de 7de maand van de Chinese maankalender niet (gewoonlijk in augustus), waarbij een romantische eeuwenoude Chinese legende wordt herdacht.

 

Frans: Je t’aime

Er is geen ander Europees land dat zo’n romantische reputatie heeft als Frankrijk! Wat is er romantischer dan Franse wijn drinken in een kaarsverlicht restaurant, terwijl je samen met je amour luistert naar Je t’aime?

Duits: Ich liebe Dich

Ze staan er niet bekend om, dat zij speciaal romantisch zijn, maar de Duitsers vieren Valentijnsdag, speciaal in Beieren in het zuiden! Misschien ligt daarom de beroemde “Romantische Weg” juist daar? En ben jij op Valentijnsdag single, dan kan je jezelf altijd troosten met Lebkuchen in de vorm van een hart!

Italiaans: Ti amo

In Italië is de romantiek springlevend, dus deze twee kleine woordjes hoor je wellicht eerder dan je denkt! Pep je energie op met een sterke espresso om je voor te bereiden op een Valentijnsavond vol hartstocht in dit land voor verliefden!

Japans: Aishiteru

Valentijnsdag in Japan verloopt een beetje apart… op deze dag geven uitsluitend de vrouwen cadeautjes! Dit is echter niet zo seksistisch als het klinkt, want een maand later, op “Witte Dag” op 14 maart, zijn de mannen aan de beurt om cadeautjes te geven aan de vrouwen. Voor allebei is chocola met afstand het meest gebruikelijke cadeau.

Koreaans: Sarang hae

Net zoals in Japan doet ook Korea mee met Valentijnsdag, Witte Dag en als toegift met Zwarte Dag! Zwarte Dag wordt gevierd op 14 april en is voor alle singles die met de eerdergenoemde twee feestdagen niet mee konden doen. Iedereen krijgt een feestdag!

Portuguees: Eu te amo

Je vindt de Portugese woorden voor “ik hou van jou” terug op Valentijnsdagkaartjes in Portugal op 14 februari en op 12 juni in Brazilië. Dat is de Dia dos Namorados, de dag vóór de dag van Sint Antonius, een heilige die gewoonlijk jonge stelletjes zegende. Beide romantische feestdagen zijn vol bloemen, chocola en afspraakjes ’s avonds in de stad!

 

Russisch: Ya lyublyu tebya

Valentijnsdag is relatief nieuw in Rusland; in de negentiger jaren is het populair geworden en het wordt nu gevierd zoals in de rest van de wereld: met bloemen, chocola en sieraden als cadeautjes voor vrouwen. Ben je niet zo romantisch, dan kan je altijd nog wegkruipen met een van de tragische Russische liefdesverhalen zoals Anna Karenina of Dokter Zhivago!

Spaans: Te amo

Zeg: ik hou van jou, met de Spaanse gitaar als achtergrondmuziek! In Latijns-Amerika is te amo de meest gebruikelijke manier om je liefde te verklaren, terwijl in Spanje te quiero meer wordt gebruikt. Hoe dan ook, wanneer jij jouw Latin lover mi amor hoort zeggen tegen jou, dan slaat je hart echt op hol!

Zweeds: Jag älskar dig

Dit hoor je de Zweden zeggen tegen hun liefje op Valentijnsdag, met een gebruikelijk cadeautje: een boeket rode rozen. De traditie is ook hier redelijk nieuw, maar het is het perfecte excuus voor een romantische avond bij kaarslicht, omdat het wel bekend is, dat de winteravonden in Scandinavië lang duren!

Leer meer talen

By Leah Ganse

What do you think?