Hoe K-pop zo populair werd in de hele wereld

Talen leren October 21, 2019

Is K-pop tegenwoordig nog ergens niet te vinden? Met K-pop tegenwoordig bij Coachella, grote Amerikaanse en Britse artiesten die met Koreaanse groepen samenwerken, en stadiontournees die binnen een paar seconden wereldwijd uitverkopen kan je wel stellen dat K-pop tegenwoordig een vaste plek in de muziek heeft verworven, en een huismerk is geworden. Maar hoe is dat gebeurd? Hier lees je hoe K-pop zo populair werd, en wereldwijd is doorgebroken.

Deel één: het ontstaan van K-pop

In de vroege negentiger jaren bestond het concept van K-pop nog niet echt. Zeker, Koreaanse pop bestond al, maar het was meer gericht op de oudere generatie, die opgegroeid was met het luisteren naar Koreaanse trot (een genre met een heel specifiek tweekwarts ritme), nadat de Amerikaanse pop in de zeventiger jaren in de ban was gedaan.

Koreaanse popmuziek maakte een groei door tijdens de zeventiger en tachtiger jaren, maar met een geheel eigen stijl, die in het buitenland zelden werd gewaardeerd. Jongeren luisterden voor hun pop plezier naar buitenlandse muziek. En toen veranderde in 1992 een TV talentenjacht het landschap van Koreaanse pop voor altijd. Seo Taiji en Boys maakten hun debuut met een muzikale mix van hiphop, rap en Europop, maar met Koreaanse tekst. De jury vond het helemaal niks, maar het publiek was er dol op en de Boys schoten omhoog in de hitparades.

Hun succes zette de deur open voor een nieuwe golf van Koreaanse artiesten die experimenteerden met verschillende muzikale invloeden, en K-pop begon zich over Azië te verspreiden. Idoolbands werden speciaal samengesteld gericht op tienerpubliek en solo artiesten werden uitgekozen om een publiek over de hele wereld aan te spreken.

Deel twee: hallyu, de Koreaanse Golf

De term hallyu beschrijft het fenomeen van Zuid-Koreaanse cultuur, die zich verspreidde over de hele wereld en steeds populairder werd. K-pop en K-drama verspreidde zich eerst over andere Aziatische landen, in het bijzonder in het oosten en zuidoosten. Korea omarmde de populaire social media netwerken zoals Facebook (anders dan andere Aziatische landen zoals China, die hun eigen netwerken hebben en zelden gebruik maken van internationale sociale feeds). Dit betekende, dat K-pop eenvoudig online kon worden gedeeld en zijn weg kon vinden over de hele wereld, zonder veel moeite.

K-pop groepen zijn in het leven geroepen voor succes en ze stellen niet alleen muzikaal maar ook visueel tevreden. Perfect uitgevoerde danspasjes, enorme muziekvideo’s, kleurige kleding en pakkende loopjes in de liedjes zelf zijn het perfecte recept om een breder publiek aan te spreken – speciaal tieners. In de late jaren vanaf 2000 werden Koreaanse groepen beroemd in vrijwel heel Azië en K-pop begon zijn stempel te drukken.

Deel drie: Gangnam Style

Sorry, maar we kunnen natuurlijk niet praten over hoe K-pop zo populair werd wereldwijd, zonder Psy onder de aandacht te brengen. Vijf jaar lang stond Gangnam Style aan de top op YouTube, de eerste video ooit die meer dan een miljard views haalde. Dit was een historisch moment voor Koreaanse pop, die nu de hele wereld in z’n greep had, met het bewijs dat de tekst niet begrepen hoeft te worden om te genieten van een liedje.

Gangnam Style was weliswaar meer zoiets als een ‘gimmick’ liedje in de K-pop wereld, maar het opende de ogen van vele fans. Mensen over de hele wereld begonnen een ongekend aantal keren K-pop te streamen. De fans maakten de video’s populair, met letterlijk van de ene op de andere dag duizelingwekkende aantallen video views op YouTube. Deze populaire video’s zijn nu trending op ieders YouTube homepage en de Koreaanse Golf bereikt de hele wereld.

Deel vier: YouTube sensaties

Waar zou K-pop zijn zonder internet? In de afgelopen paar jaar is het aantal fans wereldwijd pijlsnel gegroeid, en vrijwel elke K-popgroep heeft zijn eigen speciale groep volgers, die erop gebrand zijn om hun favoriete artiest op de eerste plaats te krijgen van de streaming platforms op het web en overal records te doen breken.

BTS (Bangtan Boys), een van de populairste boybands van Korea, brachten hun single ‘Boy With Luv’ uit in april 2019 met een onmiddellijk succes. Het werd de meest bekeken muziekvideo in de eerste 24 uur na de release, slechts dagen nadat Blackpink, een Koreaanse meidenband, hetzelfde had geflikt met hun single ‘Kill This Love’. K-pop behaalde eindelijk een plek op de hitlijsten in de VS, het VK, Frankrijk en Australië en was een blijverdje, dankzij prachtige beelden, pakkende oorwurm singles en danspasjes die supermakkelijk konden worden nagedaan – zelfs met twee linkervoeten.

Als resultaat van de Koreaanse Golf groeit Koreaans als taal snel in populariteit. Een studie in de VS van de Modern Language Association toonde aan, dat het aantal studenten, die zich inschreven voor een universitaire cursus Koreaans, in drie jaar tijd met 14% was gestegen en bij ESL is Koreaans een van onze snelst groeiende taalstudieprogramma’s, speciaal door mensen onder de 18 jaar! Duizenden komen samen in dat land om meer te leren van de taal, om de Koreaanse cultuur te ervaren en om te dansen op de K-pop hits in het land waar het allemaal ooit begon.

Waarom zou je niet eens nader onderzoeken, waar deze hype over gaat? Als je de Koreaanse cultuur uit de eerste hand wil ervaren en meer over het land en de taal achter de Koreaanse Golf wil leren, dan is een taalreis een fantastisch vertrekpunt. Al snel word je dan verliefd op Korea, net zoals dat ons gebeurde!

Zing mee met de K-pop liedjes

Bronnen:

  • https://koreancultureblog.com/2015/03/06/evolution-of-k-pop-series-1970s-and-1980s/
  • https://www.bbc.com/news/business-44770777
  • https://www.rollingstone.com/music/music-features/bts-kpop-albums-bands-global-takeover-707139/
  • https://www.bbc.co.uk/newsround/47996730
By Emily Lawrenson

What do you think?