Hoe leer je een taal samen met je kind

Talen leren August 27, 2019

Een taal leren samen met je kind is twee keer zo leuk en lonend! Er zijn allerlei manieren om het leren met je gezin gezellig te maken, van spelletjes doen tot uit eten gaan. Je zou zelfs op een taalreis in het buitenland voor het gezin  kunnen gaan, naar het land waar jouw doeltaal wordt gesproken, en meedoen aan een specifieke taalcursus voor alle gezinsleden, aangevuld met leuke gezinsactiviteiten!

Spelletjes doen

Maak plezier – tijdens het leren – door het doen van spelletjes. De favoriete bordspellen van jouw gezin – en dat kan alles zijn van Monopoly tot De Betoverde Doolhof – zijn geweldig om de taal van jouw keuze te oefenen. Zijn je kinderen nog erg jong, of zijn jullie allemaal beginners, dan is een simpel spelletje Memory (waarbij je twee dezelfde kaartjes bij elkaar moet zoeken door te onthouden waar ze liggen) een goede manier om de basis woordenschat op te pikken. Als je kinderen wat ouder zijn, of als jouw gezin al een goede basiskennis van de taal heeft, probeer dan Pictionary, Scrabble, Cluedo of Hints. Elk spelletje is goed! Er geldt maar één regel: spreek alleen in de taal van jouw keuze! Andere leuke spelletjes, waarbij het hele gezin kan worden betrokken: kruiswoordpuzzels, woordzoekers of galgje.

Maak je doeltaal een deel van je dagelijks leven

Maak je doeltaal een dagelijks ding. Het kan zoiets gewoons zijn als de dagelijkse groet zoals “goedemorgen” en “goedenavond”, en dagelijks kan je beetje bij beetje nieuwe zinnen toevoegen. Laat je kinderen grappige zinnetjes bedenken in de doeltaal, om ze gemotiveerd te houden. Je kan je huis ook vol plakken met post-its, om de woordenschat van je gezin uit te breiden – en dan niet alleen simpele woorden zoals “tafel” of “stoel”, maar ook nuttige uitdrukkingen of grappige zinnetjes. Het is een mooie manier om jonge kinderen aan te moedigen. Ze vinden het prachtig om de post-its met nieuwe woorden en uitdrukkingen op te plakken. Klinkt je dat te rommelig, gebruik dan magnetische letters op je koelkast en laat het hele gezin om beurten iets bedenken om de anderen te verrassen of te vermaken.

Eet je een weg naar je taalsucces!

Als je bijvoorbeeld Spaans, Frans of Italiaans wil leren, waarom ga je dan niet uit eten met je gezin naar een restaurant dat de gerechten van dat land serveert? Klets in het Italiaans bij de antipasti, in het Spaans bij een paar tapas, of in het Frans als je een coq au vin eet, of ga voor een paar overheerlijke gebakjes! Laat iedereen in het gezin een paar zinnen bedenken, om vóór aankomst mee te oefenen. Eten is ook een geweldige manier om een andere cultuur te leren kennen en een makkelijke manier om de aandacht van de kinderen te krijgen. Houden jij en je gezin van lekker eten, wat zou je dan zeggen van een kookles met een moedertaalspreker! Je kan dan je taalvaardigheden oefenen terwijl je het als gezin gezellig hebt!

Kijken naar buitenlandse tv-shows en films

Ga op zoek naar wat boeiende tv-shows en films uit het land van je keuze en bekijk ze met ondertiteling. Leer je samen met jonge kinderen, of is je taal nog op basisniveau, ga dan eens zitten voor een paar tekenfilms of kinderfilms. Wanneer je gezin wat ouder is en/of een hoger taalniveau heeft, kies dan een show of film die iedereen leuk vindt. Begin met ondertiteling in je eigen taal, maar wanneer je vooruit gaat, verander dan de ondertiteling naar de doeltaal. Het is een prachtmanier om je woordenschat uit te breiden.

Vrienden maken: taaluitwisseling en speelgroepen

Als je jonge kinderen hebt, zoek dan uit of er in de taal van jouw keuze een speelgroep in de buurt is. Heel jonge kinderen zijn sponzen: ze maken vriendjes en leren lsnel talen. Maar je kan ook profiteren van een speelgroep door met de ouders te praten en misschien zelf ook vrienden te maken voor taaluitwisseling. Voor het hele gezin is dit win-win!

Een gezinstaalreis maken

De allerbeste manier om de taalvaardigheden van je gezin te verbeteren is meedoen aan een taalreis in het buitenland voor het gezin en met z’n allen ondergedompeld te worden in de plaatselijke cultuur. Je krijgt dan een verrassende ervaring, reist samen, ervaart het leven in een ander land en ziet de taalvaardigheden van het hele gezin met sprongen vooruit gaan. ’s Ochtends heb je les, maatwerk naar jouw behoeften, en ’s middags kan je genieten van allerlei leuke activiteiten.

Leer talen met het hele gezin

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?