Italië – het koninkrijk van het lekkere eten

Talen leren June 26, 2013

De Italiaanse keuken heeft een groter deel van de wereld veroverd dan de troepen van Julius Caesar zich konden voorstellen. Pizza en pasta zijn populair van Piacenza tot Perth via Patagonië.

Eén van de grote voordelen van Italiaans leren in Italië is dat je kan genieten van de uitmuntende smaken van het Italiaanse eten. Dit is het land waar de keuken zich situeert in het hart van de cultuur, waar families uren rond de tafel doorbrengen en waar de voortreffelijke kookkunsten doorgegeven worden aan de volgende generaties.

We vroegen enkele medewerkers van onze Italiaanse kantoren en van onze partnerscholen in Italië welke lokale gerechten zij konden aanbevelen. Dit is wat zij aanprezen:

Milaan: Risotto op zijn Milanees

Risotto-alla-Milanese

Foto: iz4aks

Olivier van het Milanese ESL-kantoor heeft deze lokale heerlijke risotto aanbevolen:

“Italië bezoeken zonder dit lokale gerecht te proeven is een heiligschennis! Iedere regio heeft tal van typische gerechten maar wanneer je in Milaan komt, moet je echt de befaamde Risotto alla Milanese proberen. Het belangrijkste kenmerk is de gele kleur die komt van de saffraan.” Olivier gaf ook enkele adressen waar je een heerlijke risotto kan proeven: Osteria La Piola (“dichtbij de Città Studi en goed voor studenten”) en Ambrosiano (“een hotel dat een prijs kreeg voor de beste risotto in Milaan”).

De risotto is heerlijk op zichzelf, maar dikwijls wordt hij opgediend bij ossobuco.

Op deze website kan je meer informatie vinden over de geschiedenis van de Risotto alla Milanese en ook recepten.

Meer over onze Italiaanse cursussen in Milaan

Sicilië: Pasta met zwaardvis en munt

Pasta-con-Spada-e-Menta

Ketty Scarcella van onze partnerschool Babilonia in Taormina, Sicilië, prees Spaghetti con Spada e Menta – spaghetti met zwaardvis en munt aan.

Ketty zegt: “De zee van Sicilië is een echte schatkist die eindeloze gastronomische inzichten biedt in de tradities en smaken van dit land. De confrontatie aangaan met de Siciliaanse keuken betekent in contact komen met oude tradities van de talrijke veroveraars van dit eiland. Sinds de tijd dat het eiland een Griekse kolonie was, werd de heerlijke vis die gevonden werd aan de Siciliaanse kust vermaard over de hele klassieke wereld. Vanaf het begin van de 9de eeuw tot het jaar 1000 na Christus domineerden de Arabieren het eiland en nam het gebruik van zoet en zuur in visbereidingen, vlees en vegetarische groenten toe.”

“Eén van de beroemdste visproducten is gefrituurde witvis, in het Siciliaanse dialect cicireddu ofsiabbacheddu genoemd. Het wordt vaak verkocht op de markten van Palermo, net zoals het typische straatvoedsel: inktvis, zee-egel en rauwe en gekookte zeevruchten. Eén van de zaken waarvan ik het meeste hou in mijn land zijn de markten … voor de Sicilianen is het een uitstap: de sfeer, de magie, de kleuren, de stemmen en de chaos … de ontdekking van de echte Sicilianity!”

Pasta met zwaardvis en munt is een populair Siciliaans primo piatto (voorgerecht). Je kan hier een recept van dit eenvoudige, maar smakelijke gerecht vinden.

Meer over onze Italiaanse cursussen in Taormina

Verona: Risotto all’Amarone

Risotto-all-Amarone

Sonia van het ESL-kantoor in Verona beveelt Risotto all’Amarone aan:

“Een bezoek aan Verona is niet af zonder de befaamde Risotto all’Amarone te proeven, één van de meest uitmuntende gerechten van de traditionele keuken. De unieke smaak van dit gerecht wordt bepaald door drie voortreffelijke topproducten van ons grondgebied“.

“De risotto, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, wordt gemaakt met de Vialone Nano rijst, een typische variëteit van dit gebied, de Monte Veronese kaas en, natuurlijk, de Amarone rode wijn. De Amaronewijn, letterlijk vertaald “zeer bitter”, dankt zijn oorsprong aan een fout van een wijnboer rond het jaar 1940. Nu is het de meest prestigieuze en meest geapprecieerde wijn van deze regio!”

Hier kan je een recept vinden.

Meer over onze Italiaanse cursussen in Verona

Salerno: Scialatielli ai Frutti di Mare

Scialatielli-ai-Frutti-di-Mare

Fabiola van onze partnerschool Accademia Italiana in Salerno beveelt Scialatielli ai Frutti di Mare aan:

“Salerno is geen toeristische stad en dat merken we ook in de keuken. Die is traditioneel, met typische producten, zoals mozzarella di bufala, olijfolie, s. Marzanotomaten, citroenen van de Amalfikust en, natuurlijk, vis. Het is bijna onmogelijk om één gerecht uit te kiezen, maar wat je zeker niet mag missen wanneer je onze regio bezoekt, is de “scialatielli ai frutti di mare”, een typische handbereide pasta met zeevruchten.”

“In 1978 bereidde chef Enrico Cosentino de eerste keer de scialatielli in Amalfi. De naam van het gerecht is dialect en komt waarschijnlijk van de samentrekking van twee andere dialectwoorden “scialare” wat “genieten” betekent en “tiella” wat “pan” betekent, de pan die gebruikt wordt om de saus te bereiden. Deze typische pasta wordt gewoonlijk bereid met bloem, melk, olijfolie, geitenkaas, peper en zout. Wat dit gerecht onderscheidt van andere is de textuur van de pasta die ervoor zorgt dat de saus met zeevruchten en truffels geabsorbeerd wordt. Het krijgt zijn typische smaak door de mengeling en variëteit van de ingrediënten.”

Hier kan je een recept vinden. Bekijk ook onze speciaal “Language Food en Wine” programma in Salerno. Dat bevat praktische kooklessen over traditioneel voedsel, koken en wijnseminaries met proeverijen.

Meer over onze Italiaanse cursussen in Salerno

Rome: Coda alla vaccinara

Coda-alla-vaccinara

Foto: Euge

Loris van het ESL-kantoor in Rome beveelt de Coda alla vaccinara aan, een Romeins ossestaartstoofpotje.

Romeinse veeslachters werden vroeger betaald voor hun werk met de “ restdelen” van het dier, zoals de ingewanden en de staart. Uiteraard vonden ze een manier om die delen te gebruiken voor een lekkernij, de Coda alla vaccinara, die gebruik maakt van de ossenstaart. Het is een rijke stoofpot die langzaam gaart en meestal met een lichtzoete smaak die perfect harmonieert met de sterke kruiden. Een onontbeerlijk Romeins gerecht!

Hier kan je een recept vinden.

Bekijk 10 dingen die je in Rome kan doen voor minder dan € 20 of ontdek meer over onze Italiaanse cursussen in Rome.

Bologna: Tortellini

Tortellini-in-brodo

Foto: paPisc

Giovanna van het ESL-kantoor in Bologna beveelt Tortellini aan:

“Het meest typische gerecht in Bologna dat een aanbeveling verdient, is Tortellini (of turteléin, zoals de plaatselijke inwoners het noemen). Een legende, ontstaan uit de historische rivaliteit tussen de steden Bologna en Modena, vertelt dat drie Olympiërs uitgestuurd werden om het conflict op te lossen: Mars, Venus en Bacchus. Op een nacht logeerden ze in een plaatselijke herberg op de grens tussen de twee steden. De gastheer was gecharmeerd door de schoonheid van Venus en kon niet weerstaan aan de drang om door het sleutelgat van haar kamerdeur te gluren. Hij zag alleen haar navel, belicht door twee kandelaars. Hij besliste om de navel te reproduceren in de pasta die hij bereidde. Daarom wordt Tortellini ook de navel van Venusgenoemd.”

“Zonder Tortellini in brodo is Kerstmis geen Kerstmis en je kan de stad niet verlaten zonder dat gerecht te proeven.”

Een plaatselijk rijmpje over Tortellini

Quale cibo sopraffino
è il felsineo tortellino:
dentro al brodo di cappone
te lo mangi in un boccone,
se poi metti panna o ragù,
te lo gusti ancora di più.

Vertaling

Welk voedsel superfijn
is de tortellini Bolognese:
in een bouillon van kapoen
eet je het in een hap,
en met room of saus,
proef ik het nog beter.

Meer over onze Italiaanse cursussen in Bologna

Toscane: Pappa al Pomodoro

Pappa-al-pomodoro

Foto: Mike65444

Giorgia van onze Linguaviva partnerschool in Firenze beveelt de Pappa al Pomodoro aan:

“Wanneer je een Italiaan vraagt naar de Pappa al pomodoro begint hij een beroemd deuntje te zingen: ’Viva la pappa col pomodoro ….viva la pappa… pa… col po..po..pomodoro che è un capolavoro’! Een dwaas rijm dat beroemd werd dankzij Rita Pavone in een TV-fictie naar Gian Burrasca van de late jaren zestig: een heel beroemde Italiaanse novelle voor kinderen die vertelt over de angsten van een brutale kwajongen in het begin van de 20ste eeuw die door zijn wanhopige familieleden naar een kostschool wordt gestuurd.”

“Pappa al pomodoro is een typisch Toscaanse soep van eenvoudige ingrediënten: tomaten, brood, ui, knoflook, basilicum en olijfolie. De soep is, zoals vele Toscaanse soepen, heel vullend omdat brood toegevoegd wordt om ze rijk en consistent te maken. Zo moet voedsel zijn: voedzaam en met basisingrediënten. De plattelandsbewoners konden zich geen dagelijks vlees veroorloven, daarom werd er gekookt met groenten, brood, bonen, olijfolie en enkele typische Toscaanse producten.

“Een andere voedzame en typische Toscaanse soep is de Ribollita … waarover de volgende keer meer. Pappa al pomodoro smaakt het best met een lichte witte wijn van het eiland Elba, met een frisse en zomerse smaak.”

Wil je een goede Pappa al pomodoro proeven in Firenze? Giorgia raadt Trattoria Baldini aan. Of ontdek hier het recept.

Meer over onze Italiaanse cursussen in Firenze 

Is je honger naar een verblijf in Italië aangescherpt? Sluit je aan bij de discussie onder de comments, of neem contact met ons op voor meer informatie over een taalreis.

By Alex Hammond

What do you think?