Hoe leer je snel Japans – 5 tips

Talen leren November 19, 2019

Japans leren is nog nooit zo populair geweest! Volgens de Japan Foundation studeerden in 2018 bijna 4 miljoen mensen deze taal buiten Japan – en dat aantal loopt nog altijd op! Onder deze 4 miljoen leerlingen zijn mensen die gefascineerd zijn door anime en manga. Anderen zijn dol op de Japanse cultuur, het eten of de vechtsporten. En nog veel meer mensen willen op hun werk voorop lopen of dromen misschien van een baan in Japan. Welke reden je ook hebt om deze fascinerende taal te gaan leren, lees hier deze 5 tips om snel Japans te leren.

1. Spreek, spreek, spreek

Iedereen weet, dat de allerbeste manier om een taal te leren is door het te spreken. Als je niet naar Japan kan gaan om te studeren, dan zijn er veel manieren om Japans in je leven te gaan inbouwen. Als je het geluk hebt om Japanse vrienden of collega’s te hebben, of misschien vrienden die ook Japans leren, maak dan wat tijd vrij om met ze te kletsen – zelfs wanneer je in het allereerste begin nog maar een paar zinnen kent. Je kan ook deelnemen aan een conversatie uitwisselingsgroep (je vindt ze vaak bij plaatselijke scholen of universiteiten). Kan je geen groep vinden? Waarom start je er dan zelf niet eentje? Het is gemakkelijker dan ooit om online groepen te starten met mensen die dezelfde interesses hebben. Plus, er is nu een overvloed aan digitale bronnen voor taaluitwisseling, zoals  HelloTalk, waarmee je je kan verbinden, praten en taaltips gratis kan uitwisselen met Japanse moedertaalsprekers.

2. Begin met 1000 woorden

Wist je, dat de 1000 meest gebruikte woorden in het Japans de basis vormen van 70% van de geschreven teksten? Leer die 1000 woorden en je hebt een fantastische beginvoorsprong! Er zijn veel manieren om deze essentiële woordenschat te leren, maar een van de handigste manieren is via flashcards. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, omdat je ze in de bus tevoorschijn kan halen of terwijl je zit te ontbijten om jezelf te testen onderweg. En als 1000 woorden je al heel veel lijken, dan begin je met de 100 meest gebruikte en nuttige woorden. Als je die leert krijg je het zelfvertrouwen om door te gaan en je 1000 woorden doel te bereiken!

3. Maak het studeren leuk

Hou jezelf gemotiveerd door het leren van Japans leuk te maken! Kijk je favoriete Japanse films of TV shows, lees je favoriete manga hardop of zing mee met Japanse zangers. Hoe meer contact je met het Japans hebt, hoe meer je gaat leren! Stem af op de Japanse radio – je hoeft het niet te begrijpen, tenminste in het begin niet – of probeer eens karaoke (wel Japanse liedjes natuurlijk hè!).

4. Blijf bij de werkelijkheid: nieuws en podcasts

Ben je al op een gevorderd niveau dan is een geweldige manier om meer woordenschat op te doen en je de meest gebruikte zinnen in Japans eigen te maken, het volgen van het nieuws. Hiervoor bestaan veel nuttige bronnen, zoals NHK News Web Easy, dat de nieuwsberichten heeft vereenvoudigd voor leerlingen van de Japanse nationale omroep. Een andere goede mogelijkheid is News In Slow Japanese, dat ook via podcast is te beluisteren of Bilingual News, dat nieuws brengt zowel in het Japans als in het Engels. Dit is niet alleen geweldig voor het verwerven van de taal maar je krijgt ook nuttig inzicht in de plaatselijke cultuur.

5. Ga Japans studeren in het buitenland

Wil je echt snel Japans leren, dan is er geen betere manier dan een complete onderdompelingstaalreis  in Japan. Dit is de gemakkelijkste manier om je vaardigheden in het Japans snel te vergroten, omdat je dan je Japans 24/7 kan oefenen. Plus, je gaat dan ook tijd doorbrengen met het indrinken van de unieke cultuur en tradities van het land (neem een kijkje in onze lijst van essentiële dos and don’ts in Japan). Of je de neonverlichte hoofdstad Tokyo wil gaan beleven of wil gaan genieten van de ontspannen betovering van Kobe, je taalreis in Japan zal een ervaring worden die je leven zal veranderen en die je nooit meer vergeet!

Leer Japans in Japan!

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?