Hoe kan ik snel een taal leren? Vijf tips van ons team

Talen leren March 27, 2014

Je kan vele redenen hebben om snel een taal te willen leren. Misschien heb je professionele of persoonlijke drijfveren. In elk geval bestaan er enkele beproefde en geteste technieken die je kunnen helpen tijdens het leerproces. We vroegen enkele van onze teamleden tips te geven over hoe je snel een taal leert. Hun advies geldt voor alle mogelijkheden, van zelfstudie tot het vinden van de juiste taalcursus.

Hieronder vind je onze tips om snel een taal te leren. Bij de reacties kan je jouw ervaringen delen.

1. Zet je in

water-ski-Garda

Een andere taal leren kost tijd en moeite. En de eerste stappen zijn de moeilijkste. Maar eens je een bepaald taalniveau bereikt hebt – als je een toegewijde student bent, heb je daar dagen en geen maanden voor nodig – wordt de studie niet alleen gemakkelijker, maar je kan je taalvaardigheden ook effectief gebruiken in het dagelijkse leven. Span je nu voldoende in en je wordt daar levenslang voor beloond.

2. Overwin “de angst”

Ben je bang dat anderen jou beoordelen als je een vreemde taal spreekt? En remt die stress je af? Vraag jezelf dan het volgende af:

“Hoe voel ik me als iemand me op een gebrekkige manier in mijn moedertaal aanspreekt? Vel ik een negatief oordeel over hem/haar of ben ik blij dat hij/zij moeite doet?”

3. Gebruik de taal vanaf de eerste dag

De beste manier om je door deze moeilijke eerste stappen te worstelen is de taal zoveel en zo snel mogelijk gebruiken. Dat zal je al vlugger doen als je de taal leert in volledige onderdompeling in een land waar ze gesproken wordt. Anders zal men jou immers niet begrijpen.

Leer je de taal thuis? Ga dan op zoek naar manieren om de taal te gebruiken en eraan blootgesteld te worden. Het is enorm belangrijk om zoveel mogelijk te spreken – maak je mond gewend aan het vormen van woorden. Maak gebruik van de media in de taal die je aan het leren bent. Met ondertiteling is ideaal. Zing mee met liedjes in de taal. Alles verstaan hoeft niet, maar je zal vertrouwd raken met de klanken.

4. Maak efficiënt gebruik van je geheugen

Er zijn twee dingen die je moet weten over je geheugen die je in hoge mate kunnen helpen bij het leren van een taal. Ten eerste, je onthoudt beter wanneer je iets leert in een context. Als je woordenschat leert, moet je een manier vinden om een woord gemakkelijk te onthouden.

Het belang van herhaling is een tweede belangrijk element. Als je een uur zit te staren naar een grammaticatabel zal je minder vertrouwd raken met de inhoud ervan dan wanneer je er telkens korte tijdspannes aan besteedt.

Geheugenkaartjes en taalstudie-apps kunnen je helpen om dingen te memoriseren, vooral bij thuisstudie. Maar door woorden en zinnen afzonderlijk in te studeren, word je nog geen vloeiende spreker van een taal…

5. ECHTE onderdompeling – er bestaat niets beter

beach-study-location

Als je een taal op een formele manier aanleert, leer je een ideale versie van die taal. Zo krijg je uiteraard je grammatica op orde, en grammatica is de ruggengraat van een taal. Maar zou je de taal niet liever op een meer authentieke manier willen spreken? Studeren in het buitenland is de beste manier om zowel de essentiële structuren als de elementen uit de echte wereld onder de knie te krijgen.

In het echte leven spreken mensen anders dan in leerboeken of in kranten. Zelfs op televisie hoor je zelden de taal die men op straat spreekt.

Heb je al een basiskennis van een taal? Dan zal je je niveau het snelst kunnen opkrikken door kwalitatief onderricht tijdens een volledige taalonderdompeling. En onderdompeling is het sleutelwoord. Door gewoon al op een andere plaats te verblijven, zal je de taal sneller opnemen. Maar om zoveel mogelijk vooruitgang te boeken, moet je een echt taalbad nemen.

Als je een taal leert met ESL zal je de hele dag met die taal bezig zijn. Bij een standaardcursus krijg je in de voormiddag les en ben je in de namiddag vrij. Wil je nog sneller leren? Dan kan je na de lunch one-to-one lessen of lessen in kleine groep volgen (dat noemen we een intensieve cursus).

Verblijf je in een gastgezin, dan ben je er zeker van dat je ook na de lessen in de klas de taal kan oefenen. Grijp die kans; hoe meer betrokken je bent bij het plaatselijke leven, hoe sneller je taalvaardigheden zullen verbeteren.

Cursus bij de leerkracht

Wil je snel vooruitgang boeken op het vlak van je taalvaardigheden? Dan steekt de optie one-to-one er bovenuit. Als je deelneemt aan onze cursussen “bij de leerkracht” leef en leer je samen met een plaatselijke taalleerkracht. Van bij het ontwaken tot het slapengaan onderga je een authentiek taalbad. Inderdaad, je kan de hele dag door een beroep doen op je eigen persoonlijke leerkracht!

Als je snel een taal moet leren, gaat er niets boven een privécursus bij de leerkracht, tenzij misschien een date met een plaatselijke bewoner.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze cursussen het meest efficiënt zijn om een vreemde taal te leren. De inhoud is gemaakt op maat van jouw persoonlijke behoeften zodat je geen tijd verspilt aan onderwerpen die irrelevant zijn voor jou.

Een taal leren door een taalbad in het buitenland is de snelste manier om vloeiend te leren spreken. We willen je daar zeer graag meer over vertellen!

Foto’s: Alex Hammond
By Alex Hammond

What do you think?