5 tips om snel Frans te leren

Talen leren June 23, 2020

Ah, Frans! Dit wordt vaak de “taal van de liefde” genoemd, maar het is ook de taal van de diplomatie. Het wordt gesproken door meer dan 300 miljoen mensen in 29 landen op vijf continenten! Wil jij één van die 120 miljoen studenten wereldwijd zijn, die momenteel deze vermaard prachtige taal studeren? Of je nu een beginner bent of bekend met de taal, een paar zinnen wil leren in je vrije tijd thuis of een studievakantie in het buitenland  hebt gepland in een Franssprekend land: wij gaan je laten zien hoe je een klein beetje je ne sais quoi  kan toevoegen, zodat je de taal sneller leert! Lees hier onze top 5 tips om snel Frans te leren!

Dompel jezelf onder in de taal

Iedereen weet, dat de beste manier om een taal te leren een complete onderdompeling is, dus probeer dat eens en omgeef jezelf zoveel mogelijk met Frans. Hoe meer je het hoort, hoe beter je wordt! Kijk naar Franse televisieprogramma’s op Netflix of via andere apps of kijk wat er op YouTube te vinden is. Eerst kijk je ze met ondertiteling. Of je nu een beginner bent of gevorderd, televisie kijken is een prachtige manier om Franse uitdrukkingen op te pikken en gewend te raken aan het ritme van de taal. Het Franse culturele televisiekanaal TV5Monde heeft veel bronnen om Frans te leren zoals televisieprogramma’s, oefeningen, interactieve spelletjes en nog veel meer. Ben je niet zo’n fan van la télé dan kan je eens luisteren naar podcasts – die zijn volop beschikbaar en gemaakt voor leerlingen op ieder niveau, bijvoorbeeld One Thing In A French Day. Je moet ook proberen om zoveel mogelijk te lezen – lees de Franse tijdschriften online als je een beginner bent, zodat je de plaatjes kan gebruiken als toelichting op wat er gebeurt, daarna kan je misschien verder gaan met blogs, stripboeken (de Kuifje serie doet het erg goed) of zelfs eenvoudige romans (een goede tip is om te beginnen met boeken die je al eens in het Nederlands hebt gelezen).

Oefening baart kunst

Grijp iedere kans aan om Frans te spreken! Als je kan, begin dan een taaluitwisseling met een moedertaalspreker of doe mee met een Meetup groep – misschien een boekenclub of wijnproefclubje – waardoor je deelneemt aan leuke activiteiten met Frans sprekenden. Je zou ook gebruik kunnen maken van een gratis app voor taaluitwisseling, zoals HelloTalk, waarbij je gekoppeld wordt aan een moedertaalspreker. En als je nog altijd niemand in je buurt hebt om Frans mee te spreken, praat dan tegen jezelf (geen geintje!), tegen je hond, tegen je koffiemok… Blijf gewoon praten! Spreek hardop – niet fluisteren of in je hoofd (zelfs als dat in het begin een beetje stom aanvoelt) – en dan ga je ontdekken dat oefening echt kunst baart! O la la!

Leuke ideeën om Frans te leren

Plak overal in huis papiertjes op van alles en nog wat – tafel, kast, koelkast, mok, deur – om je te helpen bij het leren van nieuwe woorden. Je kan ook voor jezelf een woordenboek maken en plaatjes tekenen bij elk nieuw woord. Nog een tip om snel Frans te leren is meezingen met Franse liedjes, of het nu kinderliedjes zijn, klassiekers van Edith Piaf (wie brult er niet graag mee onder de douche met La Vie En Rose?) of de laatste hit van Lomepal. Je kan ook Franse kruiswoordpuzzels gaan doen of galgje spelen op online websites (zoals deze). De mogelijkheden om het leren leuk te maken zijn eindeloos!

Daag jezelf uit en ga leren voor een officieel examen

Soms heb je wat extra motivatie nodig om te gaan leren. Of misschien wil je een officieel certificaat behalen voor je professionele carrière. Hoe het ook zij, het is de moeite waard om eens nader te kijken naar de officiële Franse taalexamens, die door het Franse Ministerie voor Nationaal Onderwijs zijn opgesteld; de DELF en de DALF. De DELF (A1 en A2) zijn examens op basisniveau, de DELF (B1 en B2) examens zijn op gemiddeld niveau en de DALF (C1 en C2) zijn voor de gevorderde leerlingen. Jezelf een doel stellen kan net de aanmoediging zijn die jij nodig hebt om je Frans naar een hoger niveau te brengen!

Frans in het buitenland

Natuurlijk is er geen betere manier om een taal te leren dan door tijd door te brengen in een land waar het wordt gesproken. Wat je leert in het klaslokaal kan je meenemen en in praktijk brengen in winkels en cafés en je kan je omgeving verkennen en de cultuur van je gastland opsnuiven. Het enige wat je moet doen is kiezen waar je Frans wil gaan leren! Wil je langs de Parijse boulevards wandelen in Frankrijk? Vind je de Alpen aantrekkelijk, dan zou je naar Zwitserland kunnen gaan. Of misschien ergens naar toe gaan waar het warm en exotisch is, zoals Martinique. Of je gaat naar Canada om precies het verschil te gaan leren tussen hoe het Frans gesproken wordt aan de ene en aan andere kant van de grote plas (wij hebben daarover een blog post).

We hopen dat je iets hebt aan deze tips en dat je enthousiast bent geworden om snel Frans te gaan leren en tegelijkertijd plezier te hebben. Al snel ben je dan een eind op weg om Frans te spreken als een moedertaalspreker!

Leer Frans in onderdompeling!

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?