Waarom kinderen een taal sneller leren doordat ze een sport beoefenen

Talen leren November 21, 2017

Iedereen is alsmaar op zoek naar de magische formule, waardoor je een taal sneller leert. Zelfs voor kinderen, die vanwege hun leeftijd al heel slimme taalleerlingen zijn, zijn er manieren om het leren van talen te bevorderen.

Het is algemeen bekend, dat inspanning zorgt voor de aanmaak van endorfinen, chemische stoffen die pijn verminderen en zorgen voor dat beroemde geluksgevoel na het sporten. Wat je misschien nog niet weet is, dat het ook is bewezen dat sporten je geheugen verbetert en je focus aanscherpt, ideaal voor kinderen in de klas. Geloof je ons niet? Lees dan verder om er achter te komen waarom kinderen een taal sneller leren doordat ze een sport beoefenen.

 

Afwisseling van routine

 

Er is niet zoveel fantasie voor nodig om te bedenken dat een sport toevoegen aan een taalstudie voor studenten een welkome afwisseling is! Veel meer dan opgesloten zitten zitten tussen de vier muren van een klaslokaal is het buiten zweten tijdens een geliefd spel als afwisseling op het traditionele lesrooster een succesvol recept voor kinderen die een taal leren. Omdat zij dat bekende korte aandachtsspanningsboogje hebben is het betrekken van verschillende activiteiten bij de lestijd een manier om er zeker van te zijn, dat de kinderen er altijd “bij zijn” in plaats van “afhaken”!

 

Verbetering van het geheugen

Hoog-intensieve sport geeft de hersenen een impuls. Dus rennen bij het voetballen of basketballen, zwemmen in een zwembad of in zee of een rotsmuur beklimmen: het leidt allemaal tot een verbetering van je langetermijn geheugen. Uiteindelijk is het uit je hoofd leren een van de basis bouwstenen bij het leren van een taal, dus sport en het leren van nieuwe woorden gaan echt hand in hand. En de resultaten zijn blijvend op lange termijn, dus het is niet meer zo dat je een woordenlijst in je hoofd stampt voor een toets, waarna je alles later weer vergeten bent!

 

Het zet taal in een werkelijke omgeving

 

De combinatie van het leren van een taal met een activiteit toont hoe de taal praktisch gebruikt kan worden. Een docent kan de studenten uitleggen hoe dit echt van pas kan komen in hun toekomst, maar het is iets heel anders om de taal te gebruiken bij het commniceren met je ploeggenoten of bij het uitvoeren van de opdrachten van de coach! Als je moet nadenken terwijl je in actie bent is dat een geweldige manier voor kinderen om zich de taal eigen te maken.

 

Het geeft richting aan je geest

Hoe veek hoor je niet van hyperactiviteit bij jonge leerlingen? Het beeld van een kind in de klas, dat niet kan stil zitten of steeds uit het raam kijkt, is heel gewoon – en dan komt sport goed van pas. Door de lestijd te plannen tussen sport (vooraf en naderhand is ideaal), komen leerlingen ontspannen de klas binnen, opgefrist en geconcentreerd – de perfecte geestgesteldheid om een taal te leren. Kinderen hebben voor al die energie een uitlaatklep nodig!

 

De wetenschap bewijst het

 

In een onderzoek uit mei 2017 wat werd gedaan onder Chinese studenten, hebben onderzoekers twee groepen getest: één die Engelse woordjes leerde terwijl ze aan het spinnen waren, en de andere groep die de woordjes leerde terwijl ze achter een traditioneel bureau zaten. De resultaten waren overdonderend. Het was niet alleen zo dat de groep die aan het sporten was tijdens het leren een groter aantal vragen van een test goed beantwoordde, maar zij gaven hun antwoorden ook sneller. Na een analyse van de resultaten stelden de onderzoekers unaniem vast, dat kinderen talen sneller leren doordat zij een sport beoefenen.

In de hedendaagse klaslokalen staan geen spinfietsen, dus hoe ga je deze bevindingen nu toepassen op de taalstudie van je kinderen? Zomer taalkampen met sport zijn een geweldige manier voor kinderen om een snelle, blijvende impuls te geven aan hun taalstudie. Of je kan je kind inschrijven voor buitenschoolse sport tijdens hun lunchpauze of na school, zodat zij extra energie kunnen opdoen, voordat ze huiswerk moeten gaan maken. Hoe je het ook wendt of keert, kinderen + talen + sport is een formule die echt werkt!

Combineer talen met sport!

By Leah Ganse

What do you think?