5 Boeken die taal- en reisliefhebbers echt moeten lezen

Talen leren January 19, 2021

Net zoals met reizen krijg je bij het lezen van een boek de gelegenheid om te ontsnappen naar een heel nieuwe wereld. Alles wat je nodig hebt zijn de karakters en verschillende situaties, je verbeelding en de leiding van de schrijver om jezelf ergens anders naar toe te brengen (alhoewel diegenen die het lastig vinden om niet vanaf papier te lezen aan dit rijtje nog “de geur van een boek” zouden toevoegen).

Het lezen van een boek dat zich afspeelt in of rond plaatsen wereldwijd brengt deze ervaring naar een nieuwe dimensie. Er bestaat niets beters dan een sprong in een nieuwe cultuur, taal en wereld via een boek. De schrijvers, over het algemeen plaatselijke bewoners, brengen ons een ervaring over van gevoelens, geschiedenis en de sfeer van een stad.

Bewijs nodig? Kijk hieronder eens naar onze selectie van 5 boeken voor reisliefhebbers. Maar voordat je dat gaat doen moeten we je even waarschuwen – wees voorbereid op een serieuze aanval van reislust.

Barcelona: “Ein Tag in Barcelona van Daniel Brühl

Wist je, dat de acteur Daniel Brühl, bekend van onder andere zijn rollen in “Goodbye Lenin” en “Inglorious Basterds” in werkelijkheid Daniel César Martin Brühl González heet? Dankzij zijn Catalaanse moeder brengt hij vandaag de dag nog veel tijd door in deze mediterrane metropool en neemt zijn lezers mee: van de Tibidabo heuvel dwars door verschillende wijken van de stad naar de aan zee gelegen wijk Barceloneta. Met zijn grappige anekdotes laat hij je kennis maken met de Catalaanse humor en de inwijdingsrituelen die zeer goed van pas komen als je zou besluiten om tijd door te gaan brengen in Barcelona. Dit is een ontroerend eerbetoon aan de stad en haar inwoners.

Ierland: “De as van mijn moeder” van Frank McCourt

De Ieren zijn trots op hun grote schrijvers zoals James Joyce of Oscar Wilde. Maar niemand hoeft de bijna 1000 pagina’s van “Ulysses” door te lezen, dit compacte en ingewikkelde boek, om meer te leren over de Ierse geschiedenis en bevolking! In zijn autobiografie, die voor een Pulitzer prijs is genomineerd, vertelt Frank McCourt over zijn miserabele jeugd in Belfast, Dublin en Limerick. Deze tragikomische en eerlijke beschrijving is gedaan vanuit zijn perspectief als kind. Het lot van de schrijver, gedeeld door miljoenen Ieren, karakteriseert het groene eiland en vormt ook van het heden een goed beeld, op een manier die je alleen maar kan begrijpen wanneer je in Ierland hebt gewoond!

Lissabon: “Nachttrein naar Lissabon” van Pascal Mercier

Raimund Gregorius is docent Latijn, Grieks en Hebreeuws en ontmoet na zijn werk in de trein een mysterieuze vrouw. Deze ontmoeting, waarmee het boek van een Portugese schrijver toevallig begint, maakt dat hij spontaan in de voetsporen van laatstgenoemde wil vertrekken naar Lissabon. Eenmaal daar aangekomen ontdekt hij beetje bij beetje het leven van de schrijver Amadeu Inácio de Almeida Prado, onder dictatuur van Salazar, leert Portugees en maakt kennis met de Portugese bevolking. Vervolgens ontdekt hij een geheim, wat zijn eigen leven in gevaar brengt…

“Nachttrein naar Lissabon” is een fascinerend alternatief voor je gewone reisgids en iets dat je echt moet lezen als je een tijdje in de Portugese hoofdstad wil zijn!

Londen: “Het meisje in de trein” van Paula Hawkins

Zoals de meeste Londenaren brengt Rachel voor haar werk veel reistijd door vanaf de buitenwijken van Londen naar het centrum van de stad. Ze probeert om iedere dag dezelfde zitplaats in de wagon te bemachtigen, omdat de trein altijd op dezelfde plaats stopt tegenover een rij flatgebouwen. Gewoonlijk vergeet zij haar eigen problemen door een jong stel te observeren, en ze vergeet zichzelf, wanneer ze zich het leven indenkt – waarvan zij zich voorstelt dat het ideaal is – van de twee geliefden. Tot zij op een dag getuige is van een schokkende gebeurtenis, waar zij als in een nachtmerrie nauw bij betrokken raakt. Dit is een thriller, die de lezer boeit tot de laatste pagina en hierdoor wil je Londen zelf gaan ontdekken!

New York: “De Tinseltown maffia” van Luca di Fulvio

New York in 1909. Zoals veel emigranten in deze tijd komen de kleine Italiaanse Natale en zijn moeder aan in het beloofde land – Amerika. Hier probeert iedereen om rijk te worden en iedereen hoopt op een beter leven, maar in de wijk Lower East Side heersen armoede, ellende en criminaliteit. De wet van de sterkste geldt. Maar Natale bezit een speciale gave, waarmee hij de sympathie van de mensen weet te wekken… Maak kennis met dit talent, terwijl je via verschillende vertalingen je Italiaans, Engels of Duits verbetert. En verder wedden wij, dat jij na het lezen van dit boek op reis wil gaan om in heel New York in de voetsporen te treden van Natale!

Parijs: “In het café van de verloren jeugd” van Patrick Modiano

In de jaren 60 is Café “Le Condé” de ontmoetingsplaats voor veel sterk verschillende personen, waaronder dichters en dramaschrijvers. Op een goede dag duikt er een jonge vrouw op die alle stamgasten onmiddellijk fascineert. Vier observatoren, waaronder een rechercheur, maken ons deelgenoot van hun vermoeden en stukje bij beetje wordt het leven van de jonge vrouw onthuld. Volg de hoofdpersonen op hun weg door de verschillende buurten van Parijs en laat de sfeer die zo speciaal is voor de Franse hoofdstad tot je doordringen. Vertrouw ons maar: dit boek zal er voor zorgen, dat jij al na een paar pagina’s je taalreis in Parijs gaat boeken!

Heb je al flink zin om op reis te gaan? Wij ook!

Reis de wereld rond met ESL

By Sarah Moersdorf

What do you think?