Onbetaald verlof is misschien wel de beste investering in jouw toekomst

Talen leren June 9, 2021

Droom jij van reizen of een taal leren maar lijkt het alsof je daar nooit de tijd voor hebt? Misschien zit je op je werk in een sleur en wil je stiekem graag een nieuwe uitdaging aangaan? In ons drukke leven is het lastig om tijd vrij te maken om de pauzeknop in te drukken en eens na te denken over wat echt belangrijk is voor ons. Zelfs de jaarlijkse vakantie lijkt daarvoor te kort. Maar er is een manier! Steeds meer mensen pakken de kans om te studeren, een nieuwe vaardigheid te leren of gewoonweg pas op de plaats te maken door het nemen van een sabbatical of onbetaald verlof. Als je een tijdje weg bent van je drukke werkroutine, kan dit je leven ten goede veranderen, het kan je gelukkiger maken en persoonlijk en professioneel meer vervullen. Lees door, dan kom je er achter waarom het nemen van een sabbatical het beste zou kunnen zijn dat je ooit deed!

Eindelijk kan je je richten op je doelen

Wanneer kreeg jij voor het laatst de kans om na te denken over wat jij wil in het leven? Door er een tijdje tussenuit te gaan kan je je concentreren op werken aan jouw doelstellingen – en bedenken hoe je die gaat behalen. Misschien liep je al jaren rond met een vaag idee, maar kreeg je nooit de kans om die doelen duidelijk in kaart te brengen. Of je nu de tijd neemt om te werken aan bepaalde zaken in je persoonlijke leven (misschien denk je er bijvoorbeeld over om een tijdje in het buitenland te gaan wonen), of dat je besluit in je professionele leven het roer om te gooien (zoals veranderen van carrière of te gaan freelancen), je kan deze gelegenheid optimaal benutten door iets te gaan doen, waardoor je leven in de toekomst verbetert.

Misschien word je wel een betere werknemer

Ja, dat klinkt misschien paradoxaal, maar het is waar! Je baan voor gezien houden om een tijdje iets heel anders te gaan doen zou wel eens precies kunnen zijn wat nodig is om opnieuw te ontdekken wat je ooit zo leuk vond om te doen. Plus, enthousiaste, toegewijde werknemers leveren een bijdrage aan een bedrijf en veel bedrijven zijn ruimdenkender over onbetaald verlof. Ze zijn meer geneigd om dit te ondersteunen, als je die tijd gebruikt om een nieuwe vaardigheid te leren zoals een nieuwe taal, die je dan weer in je baan kan gebruiken.

Dit js je kans om iets nieuws te leren

Dit is de meest gehoorde reden voor het opnemen van onbetaald verlof – en waarschijnlijk ook de beste! Veel mensen wilden misschien al lang iets nieuws leren – of het nu een taal is of een muziekinstrument bespelen – en konden alleen de tijd niet vrijmaken om dit nu eens echt te gaan doen! Als je houdt van reizen (en wie houdt daar nu niet van?) dan is een van de beste manieren om echt alles uit je onbetaalde verlof te halen een studieprogramma in het buitenland volgen, waarbij je naar een nieuwe plaats toe gaat en tijdens dit proces een nieuwe vaardigheid leert. Je kan een tijdje naar Sevilla om Spaans te gaan leren, je tijd doorbrengen in Parijs om Frans te leren of naar Japan vliegen voor Japans!

Een lang gekoesterde droom komt uit

Die roman die begon te schrijven? Schilderen, wat je al een paar jaar niet meer doet? Dat bedrijfje, dat je al zo lang wilde beginnen? Je band bij elkaar krijgen en er echt voor gaan? Waarom gun je jezelf niet de tijd om een droom te laten uitkomen, waarvan je altijd dacht dat dit voor jou niet was weggelegd, omdat je altijd aan het werk bent? En je geeft jezelf niet alleen wat tijd cadeau: terugschakelen is ook een impuls voor je creativiteit.

Gas terug nemen en de batterij weer opladen

Het leven is zo hectisch. Mensen hebben het altijd over hoe belangrijk een balans is in ons werkende leven, maar het lijkt wel alsof we altijd te druk zijn om ervoor te zorgen dat het stukje “leven” van die balans ook een beetje aandacht krijgt. Mis deze kans dus niet! Haal alles uit je onbetaalde verlof: neem even de tijd voor de geur van een roos (soms letterlijk!). Neem gas terug, geniet van elk moment en sta jezelf toe om je helemaal te ontspannen en weer op te laden.

Pak dus die kans om je op je doelen te richten, een nieuwe vaardigheid te leren – of alleen maar even de tijd te nemen voor een adempauze. We denken dat je het wel met ons eens zal zijn, dat het nemen van een sabbatical het beste zou kunnen zijn dat je ooit deed!

Beleef je droom, ga studeren in het buitenland

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?