30 goede redenen om te studeren na je 30ste

Talen leren September 1, 2015

Toen de Beatles in 1970 uit elkaar gingen waren alle bandleden jonger dan 30. Als jij nog geen serie klassieke albums hebt gemaakt en de muziek van de wereld voor altijd hebt veranderd, maar wel succesvol 3 decennia hebt doorlopen, dan zoek je misschien naar iets meer in je leven. Studeren kan je daarbij op verschillende manieren helpen.

Lees hier over onze 30+ cursussen

shutterstock_239545837

Natuurlijk is onze focus op het leren van een taal in het buitenland na je dertigste, maar de meeste van deze voordelen zijn toepasbaar op wat je ook maar wilt studeren als volwassene.

1. Wees wie je ook maar wilt zijn

Studeren is een manier om jezelf te “herijken” in een nieuw belangstellingsgebied. Als je geen professionele ervaring hebt op een bepaald vlak, dan zal studeren in het buitenland je helpen om je CV te verbeteren en je inzicht te geven in andere manieren van leven. Ervaring plus onderwijs maakt werk vinden makkelijker dan ervaring of onderwijs.

2. Of onderzoek wie je wilt zijn

Wanneer je in een routine zit, dan kan het moeilijk zijn om de tijd te vinden om na te denken over wat je nu echt uit het leven wilt halen. Door een pauze te nemen om te studeren kun je de tijd vinden om hier goed over na te denken.

3. Verhoog je inkomen

Mensen met kennis van buitenlandse talen verdienen gemiddeld meer dan mensen zonder die kennis. Dit verschilt natuurlijk per industrie en per baan (en per taal) maar het bewijs is er.

4. Vergroot de tevredenheid met je werk

Als je een beetje uitgekeken raakt op je werk dan kan enige tijd vrijmaken om te studeren een groot verschil betekenen. Je keert op je werk terug met meer vaardigheden en meer ervaring die je kunt toepassen in je baan.

5. Bouw je netwerk op

De meeste van je beste vrienden zijn mensen die je voor je 25ste ontmoet. Na die leeftijd draait het allemaal om contacten en er zijn niet veel betere manieren om te netwerken dan door te studeren. Sterker nog, door je talenkennis te verbeteren kun je nu juist een veel internationaler netwerk opbouwen.

6. Vergroot je energie

Speciaal door in het buitenland te studeren kom je terug met hernieuwde energie en een betere focus op je doelen. Een gezond gemoed is belangrijk voor een gezond lichaam.

7. Geniet meer van je vakantie

Een buitenlandse taal spreken is enorm lonend, speciaal wanneer je het in de juiste omgeving doet, in het land waar die taal gesproken wordt. De taal leren door een onderdompeling in haar cultuur, zorgt ervoor dat je ook die cultuur zelf veel beter begrijpt.

8. Meertalig zijn is goed voor je hersenen

Een aantal studies heeft aangetoond dat onder mensen die aan Alzheimer lijden, bij diegenen die regelmatig twee of meer talen gebruiken de symptomen in het algemeen vier jaar later optreden dan bij mensen die enkel talig zijn.

9. Je zult meer focus hebben dan toen je jonger was

Studeren als volwassene, zonder hormonen die de beslissingen voor je nemen, is een andere ervaring dan studeren als kind of als tiener. Berichtjes doorgeven, tijd verspillen en steels kijken naar klasgenoten zijn nu niet belangrijker meer dan het studeren zelf.

10. Het is niet zoals school

Omdat iedereen er echt zelf voor gekozen heeft aanwezig te zijn is de sfeer waarin je als volwassene studeert sterk verschillend van een sfeer waarin de helft van de studenten liever iets anders zou willen doen.

shutterstock_126819395

11. Het is geen vakantie (maar zelfs beter)

Een taal leren in een onderdompelingsprogramma in het buitenland combineert studie met een verblijf in een aantrekkelijke bestemming. Het is volledig aan jou te beslissen hoe je je vrije tijd wilt besteden, maar de school biedt een activiteitenprogramma dat een brede reeks aan sportieve en culturele opties omvat.

12. Je bent niet bang om fouten te maken

Als volwassene heb je zelfvertrouwen opgebouwd en hopelijk is je angst om fouten te maken veel minder dan toen je nog jonger was.

13. Je kunt levenservaring op je studie toepassen

In theorie is school een voorbereiding op je leven als volwassene. Maar vind je niet dat sommige dingen die saai of irrelevant leken toen je jong was nu veel interessanter zijn? Je weet nu beter hoe je jezelf kunt motiveren en welke technieken voor jou wel of niet werken.

14. Het is een uitstekende manier om een pauze in je carrière in te lassen

Tegen je baas zeggen “Ik wil een lang verlof om op het strand te gaan zitten” is een heel ander voorstel dan zeggen “Ik wil studeren” . En als je de juiste bestemming kiest kun je toch nog op het strand zitten! Vind uit hoe je een cursus aan je baas verkoopt.

15. Doorbreek je routine

Je routine doorbreken – zelfs al is het maar voor tijdelijk – is een uitstekende manier om te focussen op wat werkelijk belangrijk is voor jou.

shutterstock_259116659

16. Ontmoet mensen van verschillende leeftijdsgroepen

Door te studeren ontmoet je mensen van alle leeftijden. We werken met scholen die garanderen dat er een mix van leeftijdsgroepen aanwezig is.

17. Of ontmoet mensen van je eigen leeftijdsgroep

Als het je een nachtmerrie lijkt om met mensen van allerlei leeftijden te studeren, dan hebben we ook een reeks van programma’s speciaal ontworpen voor mensen van 30 jaar of ouder.

18. Behaal een kwalificatie

Of je nu een officieel certificaat ter bevestiging van je taalvaardigheden wil behalen of zelfs wil leren voor taaldocent, wij hebben iets voor je.

19. Ontwikkel waardevolle soft skills

Naast een verbetering van je taalvaardigheden zal je nog veel meer mee terug naar huis brengen. Lees hier meer over de soft skills die in het buitenland studeren je bijbrengen.

20. Er is geen perfect moment

Als er een zeurderig stemmetje in je hoofd zegt “Dit is niet de juiste tijd”, denk je dan dat die er ooit wel zal zijn? Als je eenmaal gestudeerd hebt blijven de voordelen je bij voor de rest van je leven, dus hoe eerder hoe beter.

21. Vervul die brandende ambitie

Wat wil je echt doen? Wat houdt je tegen? Als je het door studie kunt bereiken, dan is er geen beter moment dan juist nu.

Als je op een hobby gefocust bent, dan kun je daarvan genieten terwijl je taal leert die daarvoor direct relevant is.

Als je een professionele ambitie hebt, kijk dan eens naar onze zakelijke taaltraining programma’s, die sector-gerelateerde keuzevakken omvatten.

22. Meertaligheid is sexy

Niet dan? Je weet dat het zo is!

23. De volgende taal zal makkelijker zijn

Als je een tweede taal leert begin je taal als een systeem te zien. En wanneer je dat eenmaal door hebt wordt het veel makkelijker nog een taal te leren.

24. Onderwijs is veranderd

Lesgeven is veel meer student-gericht dan het vroeger was. Als je op school toen je jonger was een slechte ervaring had dan zijn de nieuwe methodes wellicht veel beter voor jou.

25. Leer een nieuwe cultuur echt kennen

Op vakantie gaan is leuk, maar het geeft je een erg toeristisch perspectief op de plaats die je bezoekt. Wanneer je ondergedompeld in de cultuur leeft en de lokale taal leert is dat diepere niveau een veel verrijkender ervaring.

26. Word een wereldburger

Wanneer je een taal in het buitenland leert krijg je niet alleen een directer inzicht in de lokale cultuur waarin je studeert, maar je ontmoet mensen uit de hele wereld die daar ook zijn om te studeren. Door de taal die je studeert te gebruiken om met elkaar te communiceren verkrijg je een echt kosmopoliete ervaring.

shutterstock_185267279

27. Gebruik je tijd verstandig

Verdoe je tijd niet door argeloos vele uren te verspillen. Als je je vrije tijd gebruikt om te investeren in iets zinvols zoals het leren van een taal, dan heb je daar de rest van je leven profijt van.

28. Druk je uit met meer zelfvertrouwen

Leer een andere taal, en je zult je met meer zelfvertrouwen uitdrukken in je moedertaal. Wanneer je een conversatie heb gevoerd in een vreemde taal, krijg je meer zelfvertrouwen in elke taal.

29. Word een betere luisteraar

Een van de belangrijkste vaardigheden in het leven, maar tevens een van de meest ondergewaardeerde, is de vaardigheid in het luisteren. Wanneer je een vreemde taal leert, moet je terugschakelen naar een lagere versnelling en nadenken over wat mensen tegen je zeggen. Dit verbetert automatisch je luistervaardigheid, zowel in de taal die je leert en die in je eigen taal.

30. Of studeer simpelweg uit plezier

Leren voelt heerlijk! Reizen is leuk! Leer een taal in het buitenland en geniet tegelijkertijd van leren en reizen. YOLO, carpe diem… hoe je het ook maar wilt uitdrukken, dit is het juiste moment.

By Alex Hammond

What do you think?