10 dingen die je in Sint-Petersburg kan doen voor minder dan 700 RUB (ongeveer $ 20)

Talen leren januari 20, 2014

Moskou mag dan al de ‘brains’ gekregen hebben, de meest fraaie plekjes vind je echter in Sint-Petersburg. Peter de Grote bouwde de stad om de Russen toegang te verlenen tot de Baltische Zee, en creëerde zo een moderne Europese stad die wedijvert met Venetië of Parijs op het vlak van schoonheid. Drie eeuwen later blijft het resultaat opmerkelijk.

Wat kan je in Sint-Petersburg zoal doen voor minder dan 700 roebel?

Wandeling op de Nevski Prospekt

Nevsky-Prospekt

Foto: Mark Hills

Wandelen in eender welke straat van het centrum van Sint-Petersburg is de moeite waard. Maar als je er toch één moet uitpikken, dan is Nevski Prospekt een must. Nevski is de belangrijkste straat in de stad met de meest verbazingwekkende architecturale sites van Sint-Petersburg. Als je houdt van Art Nouveau-gebouwen of Russische orthodoxe kerken, dan is deze straat de ideale plek om het allemaal te aanschouwen.

Island Hopping

Bank Bridge Saint Petersburg

Foto: Xiquinho Silva

De stad strekt zich uit over vele eilanden, elk met een eigen karakter en bezienswaardigheden. Het eiland Elagin is populair voor de rustige, aangename parken, de door bomen omzoomde lanen en de open groene vlaktes langs het water. Divo Ostrov daarentegen is bekend voor het voortreffelijk gelegen, spannende amusementspark met reuzenrad, rollercoasters en zoveel meer.

Het ophalen van de bruggen

Saint Petersburg Bridge Raising

 Foto: Boris Tylevich

De stad is omringd door vele eilanden. Om die met elkaar te verbinden, was de aanleg van bruggen zeer belangrijk. Zoals de meeste plaatselijke bouwwerken heeft elke brug haar eigen unieke karakter. Maar zorg ervoor dat je niet te laat buiten blijft, want het grootste deel van het jaar worden de bruggen ’s nachts opgehaald zodat de boten door de vele stadskanalen kunnen varen. Dat alleen al levert een schouwspel op en toont enkele van de meest iconische uitzichten van Sint-Petersburg.

Blini

Blini

Foto: Bolshakov

Blini kent men ook als “een Russische pannenkoek”, maar het Russische product heeft meer weg van de Franse “crêpe”. Deze lekkere dunne pannenkoeken worden gewoonlijk opgevuld met confituur, room, fruit of hartige vullingen en is redelijk goedkoop.

Slapeloze nachten in de zomer

White nights Saint Petersburg

Foto: Jim Kelly

Sint-Petersburg is één van de meest noordelijke steden ter wereld. Dat betekent letterlijk dat de dagen in de zomer nooit eindigen! De nachten zijn helder en tot in de “vroege” uurtjes tref je mensen aan die genieten van de mooie straten en het nachtleven.

IJsschaatsen in de winter

Ice Skating

Foto: Benson Kua

De winters in Sint-Petersburg zorgen voor een heerlijke sfeer. Tijdens de koude maanden ontdek je in de hele stad ijspistes, waar je meestal voor 100 tot 250 roebel kan schaatsen. Honderd jaar geleden bevroor de rivier Neva zo hard dat de elektrische trams erover zouden kunnen rijden en schaatsen was toen zeer populair; tegenwoordig bevriest de rivier niet helemaal meer, dus win advies in vooraleer je op het ijs gaat.

Pyshki

Pyshki, ook “Russische donuts” genoemd, zijn een favoriete traktatie voor de Russen en een must voor elke bezoeker. Deze heerlijke vette lekkernijen zijn bijna overal in de stad verkrijgbaar en zijn bovendien zeer goedkoop! Je betaalt iets minder dan 100 roebel voor een volledige schotel. Ben je op zoek naar de meest authentieke Pyshki, dan kan je die best uitproberen aan dePyshichnaya on Bolshaya Konyushennaya ulitsa, in de buurt van de Kerk van de Verlosser op het Bloed.

Boottocht

Canals Saint Petersburg

Foto: Sveta Suvorina

Een wirwar van kanalen doorkruist de stad, die gebouwd werd om het “Venetië van het Noorden” te worden. Bezoek je Sint-Petersburg in de zomer en ben je op zoek naar een snelle en goedkope manier om zoveel mogelijk trekpleisters te bezichtigen en een cruise te maken op de rivier Neva? Dan is een boottocht op het kanaal ideaal voor jou. Je vindt een boot op vrijwel alle kanalen in het stadscentrum. Een tocht kost meestal minder dan 500 roebel.

Breng een bezoek aan de stadmusea van wereldklasse

Hermitage-Museum-Saint-Petersburg

Pavilion Hall in het Hermitage Museum, foto: Joe deSousa

Sint-Petersburg is de thuisbasis van enkele van de oudste en meest verbazingwekkende Russische kunst- en cultuurmusea ter wereld. Het Hermitage Museum in het oude Winterpaleis van de Tsaar geniet veruit de meeste bekendheid. Het was niet alleen het toneel van talrijke ingrijpende wereldgebeurtenissen, maar het is ook één van de mooiste en meest herkenbare architecturale creaties. Het museum is bijna elke weekdag open en de toegangsprijs bedraagt slechts ongeveer 400 roebel. Op de eerste donderdag van de maand kan je het museum ook gratis bezoeken!

Poesjkin

catherine-palace-detail

Decoratie in het Catharinapaleis, foto: Helen Flamme

In de buurt van Sint-Petersburg liggen talrijke stadjes, bekend als Prigorod. Elk stadje heeft zijn eigen Paleis en bezienswaardigheden, maar Poesjkin heeft zich met het fantastische Catharinapaleis en de tuinen ontpopt tot één van de prominentste van alle steden. Vanuit Sint-Petersburg doe je er slechts 30 minuten over en retourtickets voor een trip naar de stad kosten slechts 80 roebel.

Wat zijn jouw aanraders voor Sint-Petersburg?

We danken het team in Lidenz hartelijk voor hun hulp bij het opstellen van dit artikel.

Door Alex Hammond

Wat denk jij?