5 tips om snel Duits te leren

Talen leren January 7, 2020

In het afgelopen decennium is de belangstelling om Duits te leren enorm gegroeid en de traditionele favorieten zoals Engels of Frans en veel landen voorbij gestreefd. Dit komt omdat Duitssprekende landen een hoge kwaliteit van leven hebben en ook veel vacatures hebben voor gekwalificeerde buitenlandse werknemers. En laten we niet vergeten dat Duits in de Europese Unie de meest verbreid gesproken taal is.

Duits is ingewikkeld en het kan best een uitdaging zijn als je er aan begint. Heb je op school geen Latijn of Grieks geleerd, dan bestaat er een kans dat je nog nooit hebt gehoord van naamvallen, voordat je begon om Duits te leren. Maar wij beloven je, dat het niet zo moeilijk is als het lijkt. Het luistert alleen… heel nauwkeurig. Het Duits kent een breed scala aan voorzetsels, geslachten en naamvallen, zodat alles overduidelijk wordt neergezet en er absoluut geen ambivalentie bestaat. Met onze 5 tips om snel Duits te leren krijg je er in geen tijd de slag van te pakken 😉

1. Neem de taal in je op

Toewijding is belangrijk bij alles wat je doet, en dat is net zo bij het leren van talen. Je bent geïnteresseerd in talen, omdat je nieuwsgierig bent… stel die nieuwsgierigheid dus tevreden door zoveel mogelijk als je maar kan aan inhoud in het Duits in je op te nemen!

We leven in de Gouden Eeuw van het streamen, dus waarom kijk je niet een tijdje naar TV series in het Duits? Ze zijn makkelijk te vinden, er zijn er een paar beschikbaar op Netflix, YouTube staat ook vol met Duitse content, waarbij elk in te denken onderwerp aan bod komt voor gebruikers van alle leeftijden.

Het is natuurlijk ook belangrijk om te lezen. Als je niet weet wat je moet lezen of je wil niet zo veel geld uitgeven, hou dan in je achterhoofd dat de bibliotheken in de meeste steden en dorpen fictie op de planken hebben, die speciaal geschreven is voor taalstudenten. En als je naar de bibliotheek loopt, waarom luister je dan niet naar een podcast in het Duits? Er zijn er een paar op de pagina van Deutsche Welle bijvoorbeeld. En een laatste tip: vergeet niet om de taal van je mobiele apps naar Duits om te zetten!

2. Oefen Duits met moedertaalsprekers

In onze digitale samenleving wordt het steeds makkelijker om wereldwijd contact te maken met mensen die onze interesses delen. Doe hier je voordeel mee, als je Duits leert. Je kan een conversatiegroep oprichten met mensen die jouw interesse in taalstudie delen en elkaar ontmoeten om het spreken te oefenen. Ga op zoek naar (of begin met) een groep op Facebook, of neem een kijkje op de prikborden in de universiteit in jouw stad.

Een andere mogelijkheid is om een app uit te proberen zoals HelloTalk, waardoor je in contact kan komen met Duitse moedertaalsprekers en met ze kan chatten. Ook zou je een gratis telefoongesprek kunnen voeren. Als je de taal gebruikt in informele situaties dan is dat een van de beste manieren om snel Duits te leren.

3. Gebruik leuke studietechnieken

Je weet, dat je hard moet studeren om vooruit te gaan… maar dat betekent niet, dat je het niet leuk kan maken! Een leuke en simpele techniek is om vijf nieuwe woorden per week te leren. Schrijf ze op en zorg er voor dat je ze gebruikt in het echte leven – misschien in de Duitse conversatiegroep die we in het vorige punt aanhaalden.

Nog meer ideetjes? Nou je kan verschillende dingen in je huis een plakkertje geven met het Duitse woord. Of per week alle tijden oefenen van één werkwoord, misschien door ze op te schrijven in een schriftje, waarin je elke dag één specifieke tijd gebruikt. Je zou een lijstje kunnen maken van woordjes en je eigen illustraties daar bij kunnen maken. Of wat Duitse liedjes kunnen leren. Er zijn allerlei manieren om studeren leuk te maken, als je je fantasie gebruikt!

4. Schrijf je in voor een officieel examen

Misschien ben jij wel een van die zeldzame figuren die het makkelijk vinden om jezelf aan de studie te zetten, en zo niet dan kan een beetje druk je helpen om gemotiveerd te blijven en niet uit te stellen. Als je je opgeeft voor een officieel examen, dan weet je dat je op een bepaalde datum een bepaald kennisniveau zal moeten hebben – een mooie manier om je focus te blijven richten en druk op jezelf uit te oefenen om te studeren.

De Duitse examens die aangeboden worden door het Goethe instituut zijn het bekendst, maar er zijn ook andere examens beschikbaar. Vergeet niet, dat de erkenning van je taalvaardigheden door een diploma van een officieel instituut je gaat helpen om op te vallen tussen andere kandidaten als je gaat solliciteren, of dit nu thuis is of in het buitenland.

5. Ga Duits studeren in het buitenland

De beste manier om snel Duits te leren is duidelijk: ga het studeren waar het wordt gesproken. Hoewel Duitsland de meest voor de hand liggende keuze is, zijn er ook verschillende andere aantrekkelijke bestemmingen waar Duits wordt gesproken, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Liechtenstein en bepaalde delen in België.

Met een studieprogramma Duits in het buitenland  kan je de andere vier tips van deze lijst moeiteloos toepassen. Je krijgt dan ook de kans om kennis te maken met de cultuur van het land waarvoor je kiest om te gaan studeren en je zal genieten van een onvergetelijke ervaring, waardoor je allerlei vaardigheden zal opdoen.

Leer Duits in onderdompeling!

By Carlos Heras

What do you think?