5 tips om snel Spaans te leren

Talen leren July 9, 2019

Spaans wint wereldwijd snel aan populariteit en trekt dagelijks nieuwe leerlingen aan. Het is momenteel de derde meest populaire taal om te leren via de beroemde Duolingo app (na Engels en Frans). De VS is met afstand de grootste bron van studenten Spaanse taal, maar Spaans is nu de meest onderwezen taal op scholen in het VK – een land dat tot voor kort Frans en Duits (en weinig anders) aan de studenten aanbood. Spaans is ontploft!

Spaans is je paspoort naar een heel nieuwe wereld, maar het is ook waar dat je er echt wat uren in moet steken als je de taal wil beheersen. Het Foreign Service Institute in de VS gaat er vanuit, dat het ongeveer 575 – 600 uren (23 – 24 weken) kost om vaardig te worden in de Spaanse taal, maar met wat serieuze toewijding kan je dit proces versnellen! Wat is dus de beste manier om snel Spaans te leren?

1. Doe een taalreis in complete onderdompeling

Het is overduidelijk waarom dit als allereerste onze tip is wat je moet doen om snel Spaans te leren – een taalreis in een land waar Spaans wordt gesproken is de makkelijkste manier om Spaans te leren! Je zou natuurlijk Spaans kunnen leren in Spanje, want het is de plaats waar de taal is ontstaan, maar waarom kijk je niet naar landen als Argentinië, Colombia, de Dominicaanse Republiek of Mexico, om maar een paar mogelijkheden op te noemen?! Er zijn verschillen tussen het Spaans dat wordt gesproken in Latijns-Amerika, en het Spaans dat wordt gesproken in Spanje, maar over het algemeen hebben Spaans sprekenden geen communicatieproblemen, dus waar jij voor kiest om je studie te gaan doen is helemaal aan jou!

Natuurlijk, geld kan een dingetje zijn als je op een taalreis gaat, maar het is zeker een investering waard als het je doel is om snel Spaans te leren. Je kan je studie altijd combineren met parttime werk in het buitenland of een stage , en dat staat ook nog eens geweldig op je CV!

2. Doe iets dat lijkt op een onderdompelingservaring

Okee, de situatie is dus niet ideaal, maar stel je eens voor hoe leuk het zou zijn om wat originele ideeën te bedenken om jezelf in jouw eigen land onder te dompelen in het Spaans! Je doel is simpel: je moet eten, ademen en slapen in het Spaans. Zorg er voor, dat dit het eerste is wat je ’s ochtends hoort en het laatste ding in je gedachten als je je hoofd ’s avonds op je kussen legt!

Naast het wereldfenomeen Despacito (nog altijd de meest bekeken YouTube video ooit!)  staan er steeds meer Spaanstalige liedjes in de hitparade, dus het is makkelijk om muziek te vinden om naar te luisteren. Als reggaetón niet jouw ding is, is dat niet erg, omdat de Spaanstalige muziek rijk en gevarieerd is en een groot aantal genres kent, zoals bachata, salsa, klassieke Spaanse gitaar en natuurlijk flamenco.

Je kan jezelf nog op meer manieren onderdompelen dan door luisteren alleen, en het is momenteel heel gemakkelijk om jezelf te voorzien van geschreven materiaal dankzij Internet! Lees het nieuws online in El País, de meest gelezen online krant, of Clarín, de grootste krant van Argentinië. Ook de BBC publiceert nieuws in het Spaans via het mundo gedeelte van hun wereldwijde website.  

Netflix en andere streamingdiensten zijn er bovendien om je te helpen bij je onderdompelingsdoelen, met originele Latijns-Amerikaanse en Spaanse series en films waar je online ruimschoots in kan opgaan. Met de nagesynchroniseerde versie hou je de boel voor de gek, maar ondertiteling is natuurlijk wel fijn!

3. Oefen een Spaans gesprekje met moedertaalsprekers

Er zijn naar schatting 437 miljoen Spaans sprekenden wereldwijd, dus er is er vast wel eentje ergens bij jou in de buurt. En zo niet, dan willen wij wedden dat je in jouw buurt vast wel een andere student Spaans kan vinden, als je eventjes serieus gaat zoeken! Kijk online voor studiegroepjes in jouw buurt of zoek tussen de advertenties in jouw plaatselijke bibliotheek/universiteit. Het zou makkelijk genoeg moeten zijn om een gespreksuitwisselingsprogramma te vinden met iemand die jouw taal wil spreken en zo niet, ga dan het Internet op!

Met apps als HelloTalk kan je contact maken met echte moedertaalsprekers Spaans en met ze chatten, met correctiemogelijkheid en je kan zelfs gratis bellen! Dat gaat je echt helpen om snel Spaans te leren spreken.

4. Stel doelen voor een nieuwe woordenschat

Een nieuwe woordenschat is essentieel als je een andere taal leert, dus het is een goed idee om jezelf een doel te stellen betreffende het aantal nieuwe woorden dat je elke week moet leren om snel Spaans te leren. Vijf is een prachtig aantal om je op te richten, omdat het realistisch is – jouw doel is, om je nieuw aangeleerde woorden per week echt te gaan gebruiken, in plaats van ze alleen maar uit je hoofd te leren. Wanneer je een nieuw woord ziet of hoort: meteen opschrijven! Je kan het dan toevoegen aan je lijst van nieuwe woorden om te leren en het je inprenten!

5. Motiveer jezelf met een officieel examen

Als jij zo’n type bent die echt een deadline nodig heeft en doelen die behaald moeten worden, dan is een officieel examen de perfecte manier om voor het leren van een taal een vaste koers te bepalen. Het Spaans als een Vreemde Taal Diploma (DELE) is het officiële examen, erkend door het Instituto Cervantes en het is wereldwijd erkend – dat betekent, dat het geweldig staat op je CV! Een officieel examencertificaat helpt je om de wereld te laten zien wat je hebt bereikt en wat je heb geïnvesteerd in een tweede taal.

Zelfs als het examen lastig is, dan is je weg naar dat certificaat toe, en de motivatie die je voelt tijdens het werken naar dat doel misschien precies wat je nodig hebt om snel Spaans te leren!

Je Spaanse reis hoeft niet moeilijk te zijn – om snel Spaans te leren kan je er tegelijkertijd plezier in hebben! Volg onze tips op en dan ben je lekker op weg om Spaans te spreken alsof je daar geboren bent.

Leer Spaans in complete onderdompeling !

Källor:

  • https://qz.com/677833/the-languages-the-world-is-trying-to-learn-according-to-duolingo/
  • http://www.effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty
  • https://elpais.com/
  • https://examenes.cervantes.es/es/dele/que-es
  • https://www.clarin.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_language
By Emily Lawrenson

What do you think?