Waarom een Spaanse cursus in Valencia volgen? Wij vroegen het aan Escuela Taronja Why take a Spanish course in Valencia?

Talen leren mei 6, 2013

Valencia aan de Spaanse Costa del Azahar – Oranje Bloessem Kust – is een bestemming met de pit van een verse sinaasappel, de warmte van een zomerse dag en de diepte van een gigantische paella! Het is niet alleen een bruisende stad, maar er zijn ook prachtige stranden, en die verslavende easy-going Spaanse sfeer.

azahar

Photo: _nur

We spraken met Fernando Batalla van Escuela Taronja in Valencia om meer te weten te komen over zijn school en waarom je Valencia zou moeten overwegen voor jouw Spaanse cursus in Spanje.

ESL: Wat zorgt ervoor dat Valencia eruit springt als bestemming?

Fernando:  Valencia is één van de meest prachtige steden in Spanje. Het is wellicht niet zo bekend bij de toeristen als in andere delen van het land, maar dat is met name omdat het van oudsher niet een hoofdattractie heeft zoals de Sagrada Familia in Barcelona, dus het was niet inbegrepen bij reizen. Dat is nu aan het veranderen met het Ciudad de las Artes y las Ciencias, dat mensen introduceert aan de stad en ze zijn het nu steeds meer aan het verkennen.

Valencia-science-museum

 

Het is niet een enorme metropolis als Madrid of Barcelona, maar het heeft alle goede dingen die een grote stad ook heeft, zoals een opwindend cultureel leven elke dag van de week zoals nachtclubs, muziek en theater. Maar Valencia is ook een mooie compacte stad, waar je je makkelijk kunt verplaatsen door het uitstekende openbaar vervoer. Het heeft een gevestigd metrosysteem en het kost slechts €3.50 om van de luchthaven naar het centrum te reizen met de metro. Er is ook een openbaar fietssysteem met 300 locaties en meer dan 4000 fietsen! Dat slechts €18 per jaar kost.

 

Dit is een geweldige stad om in te studeren of in te leven. Het wordt soms de City of Light (Ciudad de la Luz) genoemd en er zijn meer dan 300 zon dagen per jaar. De winters zijn mild en je hebt regelmatig dagen waar de temperatuur 20°c  overschrijdt, zelfs in de koudste maanden. De zomerdagen zijn nauwelijks oncomfortabel omdat we een prachtig wit zand stadstrand hebben dat op 15 minuten van het centrum afligt met de metro! En de zomer duurt 6 maanden van april tot oktober..

 

ESL: Klinkt goed!

 

Fernando: Valencian architectuur is vergelijkbaar met die van in Barcelona, maar met een voordeel dat in Valencia de mensen niet Catalaans spreken, maar Castiliaan Spaans. Als je naar de kleine dorpen op het platteland gaat, zal je de lokale Valencian taal horen, dat een vorm is van Catalaans, maar in de stad spreken we een zeer duidelijke vorm van het Spaans. We zijn trots om Spaans en Valencian te zijn.

playa

De stad is niet zo toeristisch als sommige delen van Spanje. De studenten vertellen mij dat het hier authentiek voelt. Het is een schone, rijke en veilige stad, waar iedereen op straat alleen kan lopen zonder zich zorgen te maken. Maar het is zeker niet duur, zeker in vergelijking met de grotere steden of de noordelijke steden. De locatie is ook iets wat hier heel aantrekkelijk is: Barcelona is op 3 uur rij afstand, Madrid op 1¼ uur met de sneltrein en zelfs Granada is slechts vijf uur weg. In de zomer, is Ibiza makkelijk per boot bereikbaar (3 uur) of een budget vlucht in 30 minuten. Daarover gesproken, de stad is makkelijk te bereiken door budget airlines vanaf heel Europa, inclusief de meeste hoofdsteden – meer dan 60 budget bestemmingen in totaal.

ESL: En natuurlijk is er de paella…

Fernando: Een ding over Escuela Taronja is het eten. Ik ben Chef Nando! Elke dinsdag hebben we een Paella Welcome Party waar nieuwe studenten de andere studenten kunnen ontmoeten en het schoolpersoneel. Ik, mijn college Maxi en mijn vader koken elke week twee grote paella’s: één is altijd vegetarisch en de ander verandert iedere week. Er zijn allerlei verschillende soorten van paella, niet alleen die met schaal- en schelpdieren. We maken zwarte rijst paella, paella valenciana met konijn, kip en eend, gemengde paella… er zijn tal van variëteiten. De paella is gratis!

Paella2

We hebben ook eten-gerelateerde activiteiten in de les. Elke woensdag hebben we een kookles met Chef Nando die is inbegrepen bij de cursusprijs en bevat iedere week andere Spaanse gerechten.

Elk weekend hebben we een verschillende activiteit en vaak in de zomer zijn dit bezoeken aan lokale feesten in de steden en dorpen rondom Valencia, zoals Xativa en Peñiscola. Er is een echte eet traditie en de regio wordt “Spanjes boomgaard” genoemd voor een goede reden. Als je landinwaarts zijn er rotsachtige beregen, natuurparken en gebieden voor trekking – het is prachtig!

ESL: Wat maakt Escuela Taronja uniek?

Fernando: Ten eerste, is het de best gelegen school in Valencia. Wij zijn gelegen in het echte centrum van de stad tussen het gemeentehuis en de arena. We zijn omgeven door restaurants en winkels, in één van de meest prestigieuze straten in de stad. Het is ook autovrij, dus is er geen verkeer waar je je zorgen om moet maken.

Omdat de school is gegroeid, spendeerden we bijna een jaar voor het zoeken naar een nieuw pand met meer ruimte, maar we konden niets vinden dat zo mooi was als wat we nu hebben… zodat wij uiteindelijk gingen uitbreiden in een naburig pand!

We hebben altijd geprobeerd om onze school op te laten vallen. De binnenkant van de school is ingericht door kunstenaars om een vrolijke sfeer te creëren. Ik denk dat dit een reflectie is van hoe ik en de andere eigenaren over de school denken – een stimulerende, leuke omgeving is belangrijk. We wilden niet een typische school en de decoratie is onderdeel van dat, maar het is slechts het begin omdat wat gebeurt in de leslokalen en gemeenschappelijke ruimtes van de school doet er pas echt aan toe.

taronja classroom

Al onze faciliteiten zijn modern, inclusief de leslokalen, die alle uitgerust zijn met een groot scherm met internet toegang. We zijn sinds 2006 Cervantes geaccrediteerd en zijn lid van IALC.

De filosofie en onderwijs structuur zijn belangrijk. Het is zeldzaam om een Spaanse taalschool te vinden die een gekwalificeerde leraar als directeur heeft. Mijn college directeur Maxi heeft een graad in Spaanse Taal- en Letterkunde en houdt toezicht op het werk van de hoofdleraar en het onderwijzend personeel. Vele scholen zijn gerund door mensen die een beetje of helemaal geen praktijk ervaring hebben in lesgeven en dit lijkt mij vreemd.

Ons onderwijzend personeel zijn jonge, energieke leraren  die niet alleen ervaring hebben in onderwijzen maar ook de energie en het enthousiasme hebben om mee te doen met de sociale activiteiten na het werk. Zij genieten van hun werk. Dit is een belangrijk deel van onze filosofie hier; als ik een student was, zou ik graag in staat zijn om mijn leraren te ontmoeten voor een biertje na les. Dit is een onderdeel van de Spaanse cultuur en mensen houden van de Spaanse manier van leven, die deels gaat over jezelf te vermaken!

ESL: Vertel ons meer over het activiteitenprogramma van de school

Fernando: Wij geloven dat het sociale aspect van een verblijf bij ons net zo belangrijk is als wat je krijgt in het leslokaal. We steken net zoveel energie in het organiseren van het activiteitenprogramma als in de lessen.

We besteden onze activiteiten niet uit. Ze worden georganiseerd door ons voor onze studenten. Ons doel is niet om geld te verdienen aan de activiteiten die we aanbieden – we bieden ze aan tegen kostprijs – maar om op te vallen. Wij houden bijvoorbeeld elke vrijdag in de zomer een strand feest voor 80 mensen. Dit vergt wat tijd om te organiseren! Wij bieden tevens het gehele jaar een weekend activiteit, zoals bijvoorbeeld een dagtrip naar een andere Spaanse stad. We draaien deze in samenwerking met andere lokale scholen om ervoor te zorgen dat we interessante en spannende activiteiten kunnen aanbieden zelfs tijdens de rustige maanden.

Vijf activiteiten per week zijn in de prijs van de cursus inbegrepen en er zijn drie mensen die de activiteiten regelen. Ik ben hier verantwoordelijk voor en ik heb twee lange termijn stagiaires die mij hierbij helpen. We streven er altijd naar om andere, interessante dingen te doen die opvallen!

chef-nando

Eén populair ding wat wij doen tijdens de zomermaanden is de studenten meenemen naar kleine dorpjes en stadjes in de Bergen buiten de stad, zodat ze het authentieke lokale leven kunnen proeven in dit gedeelte van Spanje. Andere gratis activiteiten zijn een tour door Valencia voor de nieuwe studenten elke maandag, een wekelijkse culturele les, de paella welcome party en Spaanse kookles met de geweldige Chef Nando! En daar bovenop hebben wij ook nog vele optionele activiteiten elke week, zoals bars, restaurants, disco’s, het spelen van sporten, concerten, theater trips… en we staan altijd open voor suggesties.

ESL: Op welke andere manier zorgen jullie ervoor dat jullie studenten?

Fernando: We houden een Tandem Language Exchange programma dat erg leuk is. Het is de enige manier heb ik uitgevonden om echt onze studenten te ontmoeten en te mengen met de lokale bevolking. We zitten rond een tafel  voor twee uur en iedereen praat in hun verschillende talen. Het evenement loopt al zes jaar en de Facebook groep heeft al meer dan 3,000 leden.

Elke week heeft het evenement een speciaal onderwerp wat wordt geïntroduceerd door de leraren in de les tijdens de week. De culturele les elke donderdag is normaal gesproken gerelateerd tot één van de week activiteiten.

students valencia

De respons van de lokale universiteit studenten op de het programma is echt indrukwekkend geweest en meer dan 100 mensen komen elke week naar het evenement…soms is het zo druk dat we mensen moeten wegsturen! We zijn op zoek naar een grotere locatie.

Van juli tot het einde van September verruilen wij dit voor een tapas tour door de stad, omdat de lokale studenten uit de stad zijn.

ESL: Zoals je weet, zijn we gepassioneerd over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zaken bij ESL. Hoe gaan jullie hier mee om bij Escuela Taronja?

Fernando: Met de uitbreiding waar wij momenteel doorheen gaan is het moeilijk de tijd de vinden die dit belangrijke onderwerpt verdient, maar we zijn ervan bewust dat we hierop moeten focussen omdat de school groeit.
We zijn voorzichtig met recyclen in de school en bijvoorbeeld papier, plastic en batterijen te sorteren. Eén activiteit die wij hebben gepland voor deze zomer is een trip langs de kust naar El Saler, wat een prachtig gebied ten zuiden van de stad. We zullen een gratis lunch met muziek verzorgen voor onze studenten en mensen uit de stad en zullen dan een aantal uren spenderen aan het schoonmaken van de bos, dat jammer genoeg vol is met zwerfvuil. Ik zal me verkleden als superheld voor dit evenement!

ESL: Zorg ervoor dat je ons foto’s stuurt. Bedankt Fernando!

Bekijk hier meer informatie over een Spaanse cursus bij Escuela Taronja in Valencia.

Door Alex Hammond

Wat denk jij?