Wat reis- en taalliefhebbers kunnen doen tijdens de afzondering

Talen leren March 31, 2020

Niemand kan er omheen dat de uitbraak van het COVID-19 virus wereldwijd op allerlei manieren een crisis tot gevolg heeft. Mede daardoor is lezen of kijken naar het nieuws een enge bezigheid geworden. Hoe moeilijk het ook is, diegenen van ons die het geluk hadden om de crisis uitsluitend te ondervinden in de vorm van quarantaine of zelfafzondering, behoren vermoedelijk tot de geluksvogels.

Als we hier vanuit gaan, is hoe wij met deze situatie omgaan helemaal persoonlijk. Wanneer jij, net als wij, besloten hebt een positieve draai te geven aan je huidige omstandigheden en ook vanuit huis enthousiast blijft over talen en reizen, dan zit je hier goed! Hier heb je een paar ideeën over hoe je dat kan doen:

Doe de dingen die je leuk vindt in de taal die je aan het leren bent

Je hebt vast al nagedacht over wat je thuis moet doen om jezelf te vermaken – lezen, muziek luisteren en series en films kijken, dat zijn de populaire opties.

Dit alles doen in de taal die je leert is niet alleen een middel om je te verzekeren van het oefenen van je taalvaardigheid, maar het is ook een leuke manier om jezelf te onderwijzen. En daar hoef je maar weinig bewuste energie in te steken. Ga gewoon naar Google, zoek op “Comedies in het Frans” of “stripverhalen in het Engels” (vervang de taal met de taal waar jij mee bezig bent) en maak voor jezelf een lijstje van wat je boeiend vindt. Of je kan de  talloze blogposts eens opzoeken, over de beste boeken, films, muziek en podcasts in verschillende talen.

Verwerk het leren in de dagelijkse dingen die je moet doen

Of je nu thuis moet zitten of niet, er zijn altijd dingen die je moet doen. In het verleden leken ze misschien niet leuk, maar dit is de perfecte tijd om ze boeiend en aantrekkelijk te maken.

Vloer vegen? Luister dan naar die Duitse podcast, die al tijden wil horen! Doe je de was? Zing dan mee met de zojuist gevonden Spaanse liedjes – je brengt dan meteen je buren een mooie kleine aubade, zijn zij ook blij mee!

Begin met je eigen reisblog

Even eerlijk hè, als jij dol bent op reizen, dan besteed je nu vast een belachelijke hoeveelheid tijd aan terugdenken aan de prachtige reizen die jij hebt gemaakt. Dus waarom maak je van deze nostalgie niet iets leuks, waar anderen van kunnen meegenieten?

Het hoeft geen professionele blog te zijn. Eigenlijk hoef je het niet eens online te zetten, als je het niet met iedereen wil delen – je kan nog altijd een soort van verhaal schrijven dat je daarna naar je geliefden stuurt. Zelfs wat notities in een boekje en je herinneringen helemaal voor jezelf houden helpt je al aan rust, wanneer je staat te trappelen om je volgende reis te gaan maken. Extra tip: schrijf in je doeltaal om deze bezigheid nog leuker en educatiever te maken!

Dompel jezelf onder in de taal die jij aan het leren bent

Ja, we weten het wel – als je het woord onderdompeling hoort, denk je meteen aan reizen naar het buitenland. Dat is wel waar, maar er zijn eigenlijk nog volop andere dingen die je kan gaan doen om onderdompeling te krijgen in je eigen huis.

Vervang gewoon je eigen taal voor je doeltaal bij elk klein ding dat je doet. Dit kan zo makkelijk zijn als de taalinstelling op al je apparaten vervangen of koken met recepten in je nieuwe taal.

Organiseer je reisfoto’s

De reisverslaafden van de 21ste eeuw hebben vrijwel allemaal een groot aantal foto’s van ontelbare prachtige momenten op verschillende locaties. Waarom gebruik je deze tijd niet, om er echt alles uit te halen? Je kan ze in verschillende albums plaatsen en met de categorieën creatief aan de gang gaan – bovendien kan je ze organiseren gebaseerd op de reis waar de foto’s gemaakt zijn; je kan de foto’s kiezen, die het best laten zien hoe jij je toen voelde; je kwalitatief indrukwekkendste foto’s; die foto’s die in een bundeling de essentie weergeven van een specifiek volk en hun verhaal… de mogelijkheden zijn eindeloos!

Een ding weten wij wel zeker: als je dit doet, blijf je glimlachen!

Maak van je maaltijden culinaire uitstapjes

Jawel, eten is ZO’N belangrijk en prettig aspect van reizen. In feite zijn de meesten van ons het er over eens, dat dit een van de hoofdredenen is om op reis te gaan. Nou, regel dan dat je vanuit huis je smaakpapillen verwent met een paar internationale delicatessen! Kook je favoriete gerechten van eerder gemaakte reizen nog een keer of probeer nieuwe recepten uit al die landen waar je nog naar toe wil en laat je door de smaak meevoeren over de wereld!

Maar let op – je krijg dubbele punten als je kookt volgens recepten in jouw doeltaal!

Werk je reis bucketlist bij

Er bestaat een grote kans, dat je ook voordat dit alles begon al een lijstje had met bestemmingen waar je nog naar toe wilde gaan. Momenteel heb je zo veel tijd – en zoals je eerder in dit artikel las, zoveel taal- en reis gerelateerde bezigheden die je vanuit huis kan doen – dat je waarschijnlijk een hele berg nieuwe ideeën hebt gekregen, waardoor je die bucketlist nog eens wil nakijken en er plaatsen bij wil zetten of de volgorde wil veranderen.

Maak plannen voor je volgende taalcursus in het buitenland

Binnenkort gaan we allemaal weer terug naar de normale gang van zaken en de kans is groot dat je dan alles uit het leven wil halen. Wat is er dan beter dan een reis naar het buitenland om al je nieuwverworven taalkennis in praktijk te brengen?

Nu heb je de tijd om hiervoor een goede planning te maken, dus begin met nadenken over waar je naar toe zou willen gaan, welke taalcursus je zou willen volgen en ook waar je wil verblijven als je in het buitenland bent!

Hulp nodig?

Inspireer me

By Julia Hoyas

What do you think?