Waarom een zomertaalkamp goed is voor tieners

Talen leren February 4, 2020

Ben je student, dan is er niets fijner dan de zomer, alhoewel het soms kan lijken alsof er geen eind aan komt! Om je tijdens die maanden van zon en vrijheid niet te vervelen is een zomertaalkamp voor tieners een fantastische optie.

Lees hieronder alle redenen waarom je je tiener op taalreis zou sturen, voor een zomer die hij of zij nooit meer vergeet!

De taalvaardigheid gaat naar een hoger niveau

De meest voor de hand liggende reden om je kind naar een van de vele beschikbare zomertaalkampen voor tieners te laten gaan is om zijn of haar vaardigheden te verbeteren.

Niets haalt het bij een taal leren in complete onderdompeling, maar tijdens het schooljaar kan het lastig zijn om tijd te vinden om je kind naar het buitenland te laten gaan. De zomer is de perfecte tijd voor tieners om hun taalkennis te verbeteren op een kamp waar ze zich heel de dag en elke dag midden in hun doeltaal bevinden.

Het leren van een taal wordt een vakantie

Wordt het leren van een taal als werk beleefd, dan raak je je studenten automatisch een beetje kwijt. Daarom is een taalstudiereis, die meer aanvoelt als een exotische reis dan als een zomerschool, zo’n goed idee.

Houdt jouw kind van strand? Laat hem of haar dan gaan Spaans leren in Málaga. Droomt hij of zij van de grote stad? Waarom kies je dan niet voor Londen, voor een studie Engels? Van welke bestemming zij ook dromen, je kan daar een zomertaalkamp voor tieners vinden!

Een duik in een favoriete hobby of een nieuwe ontdekken

Een veel voorkomend dilemma bij de keuze van zomeractiviteiten voor je kinderen is, dat je moet kiezen uit academische doelen of sport. Maar hoe zou het zijn, als je die twee zou kunnen combineren?

Een zomertaalkamp is niet zoiets als je kind zomers bijlessen te laten volgen op hun school of bij een plaatselijke onderwijsinstelling. Tijdens een zomerkamp kunnen ze met hun favoriete hobby aan de slag, waarbij ze steeds weer communiceren in hun doeltaal.

Liefhebbers van sport kunnen kiezen uit mogelijkheden als voetbal, basketbal, rugby, tennis, golf, paardrijden of surfen. Kunstzinnige tieners kunnen opgaan in hobby’s als mode, koken, kunst en ontwerpen of theater.

Eigenlijk is er geen grens bij het organiseren van de perfecte zomer voor jouw tiener!

Tieners uit de hele wereld ontmoeten & kennismaken met andere culturen

Het is steeds weer het geval – wat tieners het meest geweldig vinden aan een zomertaalkamp is de kans om andere studenten te ontmoeten vanuit de hele wereld, die uiteindelijk vrienden voor het leven worden.

De toegevoegde waarde is, dat studenten in een internationale groep gedwongen zijn om in hun gemeenschappelijke taal te communiceren, en dat is de taal die zij tijdens het kamp leren. Het is bewezen, dat contact met verschillende culturen een enorme impact heeft op het volwassen worden van studenten en dit soort van eye-opener is precies, waarom je je kind(eren) zou moeten laten gaan!

De ervaring van zelfstandigheid

En als we het hebben over de groei naar volwassenheid, dan is een taalzomerkamp vaak de eerste keer dat je kind(eren) een stukje zelfstandigheid opdoen. Wil jij, dat je kind(eren) meer verantwoordelijk worden, dan is dit de manier om het voor elkaar te krijgen.

De kamer netjes houden, op tijd komen voor het eten, er aan denken om naar huis te bellen op de afgesproken tijden… dat zijn allemaal verantwoordelijkheden die je kind(eren) gaan helpen om zelfstandig te worden en zelfrespect te krijgen!

Een zorgeloze zomer

Jouw kind(eren) kunnen dol zijn op dat gevoel van onafhankelijkheid, maar ook de ouders en familie kunnen gerust zijn in de wetenschap dat de studenten te allen tijde worden begeleid door professionals. Dat zijn niet alleen experts in hun taal, maar ook in onderwijs.

Laat het dus maar over aan die experts – jij even pauze!

Geweldige bestemmingen

De studenten hebben de wereld binnen handbereik. In Europa variëren de populairste bestemmingen voor zomertaalkampen  van kleinere kunstplaatsjes zoals Brighton, Biarritz en San Sebastián tot grote steden als Londen of Parijs, en idyllische bergsteden zoals Freiburg, Engelberg en Montreux.

De eerste stap is de taal kiezen, en de tweede stap is een selectie maken uit de droombestemming van jouw kind(eren)! Het mooie is, dat er geen foute keuze bestaat – omdat de omgeving van een zomertaalkamp zo verrassend is, heeft jouw tiener de tijd van zijn/haar leven, waarheen hij/zij uiteindelijk ook naar toe gaat.

Mocht je nog twijfels hebben, onthoud dan dat een zomertaalkamp voor iedereen wel iets heeft. Je tiener(s) maken nieuwe vrienden, hebben elke dag plezier tijdens hun favoriete hobby’s en sport en doen een nieuw stukje zelfstandigheid op, waarvan het hele gezin gaat profiteren.

En jij kan dan genieten van een pauze in het ouderschap, omdat je weet dat je kind(eren) sneller een taal leren dan je kan geloven, en dit alles begeleid door experts. Beter wordt het niet!

Vind zomertaalkampen voor tieners

By Leah Ganse

What do you think?