5 manieren om reisgeld te sparen

Reizen September 11, 2018

Als jij denkt dat geld het enige is, wat je wereldreis nog in de weg staat (spoiler alert: dat is niet zo), lees dan zeker verder. Voor sommigen is reizen hetzelfde als luxe, maar de werkelijkheid is dat je niet rijk hoeft te zijn om te kunnen reizen. Maak er nu werk van om reisgeld te sparen, en dan ga je sneller dan je denkt al op reis!

 

1. Breng je uitgaven in kaart

Dit is de eerste regel van persoonlijk geldbeheer. Als je je uitgaven overziet, kan je uitrekenen hoeveel geld er elke maand door je handen gaat en waar je op zou kunnen besparen. Je moet je geldzaken bijhouden op het gebied van maandelijkse huur of hypotheek, nutsbedrijven, vervoer (openbaar vervoer of auto- en brandstofkosten), supermarktboodschappen, winkelen, amusement (uitgaan naar bars en restaurants, filmpje pakken), maandelijkse kosten van een lidmaatschap (sportschool, Netflix, enz.) plus allerlei extraatjes zoals die Starbucks lattes of ochtendmuffins. Bewustwording is het sleutelwoord, dus wanneer je eenmaal je uitgavepatroon in kaart hebt, dan kan je aan de slag met je reisvriendelijke budget!

2. Open een spaarrekening

De volgende stap is een veilige plek bedenken voor je spaargeld. Denk in de richting van een volwassen soort spaarpot. Het idee is om een spaarrekening te openen of zo’n soort potje te maken, waar je al je geld in kan doen, waar je vervolgens vanaf blijft. Dit laatste stukje is superbelangrijk! Een aparte rekening is essentieel, omdat wanneer je bij al je geld kan komen, je al heel snel onnodige uitgaven doet. Je kan automatische maandelijkse overboekingen instellen vanaf je rekening courant naar je spaarrekening, zodra je een strak budget hebt gemaakt. Dan weet je, dat je niet boven je stand gaat leven.

3. Pas je gewoonten aan

Als je deze stap overslaat, zal het je niet lukken om reisgeld te sparen. Tja, het doet een beetje pijn wanneer je er aan gewend bent om uit eten te gaan of een paar keer per week eten te laten bezorgen, of wanneer jouw sociale leven draait om kroegen en clubs. Maar het is een noodzakelijke stap. Houd vooral je droomreis voor ogen en vertel jezelf dat dit het uiteindelijk allemaal waard is!

Dus, hoe ga je dit aanpakken? Begin met het opzeggen van je sportschoolabonnement (ga weer hardlopen of bekijk eens een paar fitnessfilmpjes op YouTube) en neem afscheid van Netflix. Plan je maaltijden en kook in het vooruit, zodat je je lunch kan meenemen naar het werk, breng een thermoskan koffie van huis mee en nodig vrienden uit voor meebreng etentjes in plaats van elkaar te ontmoeten in restaurants. Stop met autorijden en ga lopen of fietsen wanneer je dat kan, of wanneer je in een grote stad woont: stop met taxi’s en ga altijd met het openbaar vervoer. Moet je echt winkelen, doe dat dan bij kringloopwinkels. Denk je dat je je gaat vervelen, ga dan op zoek naar gratis dingen om te doen zoals gratis dagen naar het museum of gratis activiteiten die worden aangeboden door plaatselijke verenigingen of online communities zoals Meetup.

4. Verdien een extra centje waar je maar kan

Nadat je je gewoonten hebt aangepast aan een soberder levensstijl kan je beginnen met zoeken naar manieren om een klein beetje geld bij te verdienen. Kijk je kledingkast en eigendommen na en verkoop alles wat je niet meer gebruikt of niet meer wil hebben op tweedehands websites of op plaatselijke vlooienmarkten. Denk dan eens na over een bijbaantje als babysit, leraar of fietskoerier. Je kan de dagen in de week uitzoeken, waarop jij beschikbaar zou kunnen zijn voor een bijbaan en al het geld dat je dan verdient dump je rechtstreeks in je reisspaarpotje.

5. Stel “nul-uitgaven” dagen in

Dit werd populair door een geldblogger onder de 30. Het idee achter nul-uitgaven dagen is heel simpel. Je begint met het vaststellen van één dag per week, waarop je geen geld gaat uitgeven – helemaal niets dus. Dit dwingt je om je maaltijden in het vooruit te plannen, iets sociaals te gaan zoeken dat gratis is en – het allerbelangrijkste – meer geld over te houden om uiteindelijk in je reisgeldspaarpotje te kunnen doen. Je kan het aantal nul-uitgaven dagen stap voor stap opbouwen, of zelfs eens gek doen en een nul-uitgaven maand instellen! Natuurlijk tellen de rekeningen en boodschappen niet mee. Mooie uitdaging toch?

Kortom, als het je doel is om reisgeld te sparen, dan is het meer een kwestie van wilskracht dan van rijkdom. Het enige dat nog tussen jou en je reisdromen in staat ben je zelf!

Plan je volgende reis

By Leah Ganse

What do you think?