Buitenlandstudie checklist voor Japan

Reizen January 28, 2020

Jij staat dus in vuur en vlam voor Japan! (Wij weten hoe dat voelt, want wij zijn er ook dol op!) Japan is een van de meest fascinerende landen op de aardbol en wij zijn verslaafd aan die unieke geschiedenis en tradities, de waanzinnige popcultuur, het overheerlijke eten en, natuurlijk, aan de prachtige taal. Behoor jij ook tot het toenemend aantal mensen, die Japans willen studeren in Japan, dan heb je vast een checklist nodig van dingen die je moet weten voordat je gaat. Om je op gang te helpen hebben wij een paar van onze top tips onder elkaar gezet, zodat je zoveel mogelijk haalt uit je verblijf daar.

Visum

Uitzoeken welk visum je nodig hebt moet boven aan je lijstje staan. Momenteel is er voor inwoners van 68 landen (waaronder de VS en de EU) geen visum nodig. Je kan dan 90 dagen of minder in het land verblijven, maar er moet wel bewijs van doorreis zijn. Je paspoort moet de gehele periode van je verblijf geldig zijn en onthoud dat buitenlanders hun paspoort te allen tijde bij zich moeten hebben. Inwoners van bepaalde landen kunnen ook een verlenging tot zes maanden aanvragen. Werken tijdens de visumvrije periode is niet toegestaan, maar studie voor kortere duur bij een taalschool is toegestaan. Voor een studie die langer duurt moet je een studentenvisum aanvragen. Vergeet niet om bij jouw consulaat de meest recente regelgeving na te gaan.

Wanneer is de beste tijd om te gaan

Er zijn een paar dingen om te overwegen als je gaat kiezen wanneer je naar Japan wil gaan – en wees voorbereid als je gaat inpakken. Het tyfoonseizoen duurt van juni tot en met oktober, met een piek in augustus en september. Hoewel de tyfoons gewoonlijk het meest heftig zijn op de zuidelijke eilanden zoals Okinawa, hebben ze ook invloed op de rest van het land. Het kan in de zomer erg warm en vochtig worden in heel Japan; het voordeel hiervan is dat er dan gewoonlijk minder mensen zijn bij de grote attracties. In de winter sneeuwt het regelmatig in Hokkaido en dit is een prachtplaats om naar toe te gaan als je houdt van wintersport, maar af en toe sneeuwt het ook in Tokio en nog verder naar het zuiden.

Rondreizen

Als je studeert in Japan ga je waarschijnlijk ook op verkenningstocht in dit fascinerende land! De Japanse Spoorpas is de beste optie voor een reis over een lange afstand. Die is 7, 14 of 21 dagen geldig. Voor plaatselijk en regionaal vervoer is een pre-paid IC kaart heel handig. Daarmee kan je gemakkelijk betalen voor het openbaar vervoer (trein, metro en bus) op specifieke trajecten, plus ze worden meer en meer gebruikt in bepaalde winkels, restaurants en ook in automaten! Je hoeft alleen maar je kaart voor de lezer te houden – voor elkaar! Er zijn verschillende verkrijgbaar, waaronder Pasmo (Tokio), Suica (voor Tokio en omgeving en de Sendai regio) en Ikoka (voor de Kansai regio inclusief Osaka en Kyoto). Veel van deze kaarten zijn in combinatie met elkaar te gebruiken, dat houdt in dat het gebruik niet beperkt is tot slechts één regio. Bezoek je een dagje een van de grotere steden, dan kan het de moeite waard zijn om geld te besteden aan een ééndags vervoerspas.

In contact blijven

We vinden het allemaal fijn om in contact te blijven, helemaal als we in het buitenland zijn. Het is een goed idee om een Japanse SIM card te kopen. Dat kan je doen vóór aankomst in bepaalde landen, zoals de VS, of als je in Japan aankomt. Ze zijn bijna overal verkrijgbaar en de kosten hangen af van het door jou gekozen pakket (data, minuten, enz.). Zorg er wel voor, dat je telefoon gedeblokkeerd is en geschikt voor het netwerk dat jij kiest in Japan.

Gratis wifi – misschien verrassend voor zo’n technisch ontwikkeld land – is nog niet overal beschikbaar in Japan zoals in andere landen, maar je kan nog altijd volop plekken vinden met verbinding, vooral in de grotere steden. Internationale koffieketens, fastfood verkooppunten, treinstations, dat zijn altijd goede opties. Er zijn ook gratis wifi apps, die je attenderen op gratis hotspots in jouw omgeving. Als je echt elke seconde online wil kunnen zijn, dan kan je overwegen om een router (ook bekend als pocket wifi of persoonlijke wifi) te huren. Veel bedrijven doen dat; sommige hebben een pick-up punt op het vliegveld.

Geld is belangrijk

Contant geld voert in Japan nog steeds de boventoon, hoewel dingen snel aan het veranderen zijn. Maar toch is het altijd slim om wat contant geld bij de hand te hebben, zeker wanneer je buiten de grotere steden gaat reizen. Je kan Yen opnemen met gebruik van de meeste internationale creditcards op specifieke punten voor gelduitgifte (ga wel even de commissietarieven na bij je bank), waaronder die bij de Family Mart en 7-Eleven winkels. Prepaid valutakaarten zijn ook bruikbaar, maar bekijk eerst even de wisselkoersen. Er zijn geldwisselpunten op vliegvelden, waar dezelfde koersen worden gehanteerd als door de banken. Probeer te vermijden om geld te moeten wisselen in hotels, want de wisselkoersen zijn daar gewoonlijk niet gunstig.

Voordelig eten in Japan

Ja… Japan kan duur zijn – maar er zijn heel wat manieren om de kosten te drukken. En gelukkig hoef je geen bank te beroven om te kunnen genieten van de beroemde Japanse gerechten. Helemaal dol ga je worden op het street food van dit land – als je bijvoorbeeld een stoeltje bijtrekt bij een ramen stalletje, dan betaal je maar een paar honderd Yen voor een enorme stomende kom noedels. (Onthoud hoe je je waardering laat zien: luid slurpen – en dat is nog maar één van de dingen die je wel of juist niet moet doen in Japan. Dat kan je allemaal hier lezen!) Je kan voordelige bento doosjes en onigiri (de overheerlijke rijstballetjes, verpakt in zeewier) in de supermarkt of in de avondwinkel gaan halen. Nog een geweldige mogelijkheid om voordelig te eten is een gang naar een gyudon (“vleeskom”) restaurant zoals die van de Yoshinoya, Matsuya of Nakau ketens. Je betaalt je eten aan de kassa (de plaatjes tonen je wat je krijgt, als je Japans nog niet goed genoeg is), je geeft je kaartje en je kan je tegoed doen aan een lekkere warme maaltijd tegen een lage prijs.

We hopen dat deze buitenlandstudie checklist voor Japan je zal helpen bij de voorbereiding van een onvergetelijke reis naar een van de meest betoverende landen ter wereld. Jij hoeft alleen nog maar te genieten van je tijd daar!

Buitenlandstudie in Japan!

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?