Hoe kom je aan een stage in Canada

Carrière August 17, 2021

Dus Canada roept je naam? Dit Noordamerikaanse land is een verrassende plaats om een tijdje in het buitenland door te brengen en staat bekend om de studentvriendelijkheid. Als je echt het meeste uit je tijd overzee wil halen, dan kan je kiezen voor een van de compleetste totaalervaringen in de vorm van een cursus Engels plus een stage. Het is een manier om een inkijkje te krijgen in het land, plaatselijke Canadezen te ontmoeten en werkervaring van onschatbare waarde op te doen. Geïnteresseerd? Lees verder en dan vertellen wij je hoe je aan een stage komt in Canada!

 

1. Kies een stad

Het is geen geheim… Canada is enorm! De steden zijn ongelooflijk verschillend, dus je moet gaan kiezen welke het beste past bij jouw persoonlijkheid en bij het werkveld wat jij wil gaan betreden. Ben je een natuurliefhebber, die ervan houdt om aan het water te zijn, met een kalme levensstijl, terwijl je nog altijd de faciliteiten van een stad hebt? Kijk dan eens naar Vancouver. Hou je van de sfeer van een kosmopolitische stad en wilde je altijd de Niagara watervallen al eens zien? Dan zou Toronto aan het Ontariomeer jouw ideale plaats wel eens kunnen zijn. Tijdens je onderzoek moet je kiezen voor de plaats waar jezelf echt ziet verblijven voor een langere tijd. Met de relatieve lage kosten van het levensonderhoud in Canada en de studentensfeer, zit je altijd goed!

 

2. Plan je taalreis en zorg voor een visum

Nadat je je afvraagt hoe je aan een stage komt in Canada is je volgende vraag waarschijnlijk: heb ik een visum nodig? Wanneer je langer dan zes maanden daar bent (en dat is zo als je stage gaat lopen), dan moet je een Studievergunning aanvragen. Je hebt een acceptatiebrief nodig van de school die jouw stageprogramma verzorgt, een paspoort en bewijs van financiële ondersteuning, dat kunnen bankafschriften zijn of een brief van de school waarin verklaard wordt dat je alles hebt betaald voor je cursus en voor je accommodatie.

Dus waar begin je? Je kan rechtstreeks contact opnemen met de organisatoren van jouw programma en zij begeleiden je graag door het proces, of je kan je wenden tot de dichtstbijzijnde Canadese ambassade.

 

3. Zoek woonruimte

Of je wel of niet gaat genieten van je tijd in het buitenland hangt sterk af van de plaats die je kiest om te verblijven en van wie je kiest om bij te wonen. Voor wat de keuze betreft hangt het af van hoe onafhankelijk je wil zijn. Als het idee je aanspreekt om te wonen bij de plaatselijke bevolking en je Engels doorlopend te oefenen waarbij je je thuis voelt, dan zou een gastgezin voor jou de goede keuze zijn. Gastgezinnen wonen meestal wat verder weg van het stadscentrum, maar je gaat daar genieten van de echte Canadese kwaliteit van leven en je gaat er in een woonwijk een authentieke vorm van complete onderdompeling ervaren.

Wil je je omringen met andere internationale studenten van je eigen leeftijd, dan is een universiteitsresidentie meer iets voor jou. Met deze optie zit je dichter bij je stage en je school. Tot slot, als je onafhankelijk wil zijn en wat meer geld te besteden wil hebben, dan zou een gedeeld appartement met ofwel internationale ofwel plaatselijke studenten een perfecte optie kunnen zijn! Weet je het nog altijd niet zeker, dan kan je altijd een optie voor het eerste deel van je taalreis boeken en dit later verlengen of overstappen naar een andere accommodatie optie. Flexibiliteit, daar draait het om!

 

4. Volg je cursus

Een zeker niveau van Engels (gewoonlijk een minimum van B2) is echt een universele vereiste om met een stage te beginnen en veel programma’s beginnen om precies die reden met een cursus Engels. En het heeft heel veel voordelen! Ten eerste (en meest voor de hand liggend), je kan je niveau Engels tillen naar het benodigde niveau. Je kan dan ook gemakkelijk inhaken bij dagelijks spreken van de taal en het jargon oppikken dat je bij je werk nodig hebt.

Is je Engels daarentegen al in orde, dan kan je altijd overwegen om bijvoorbeeld een optionele cursus in toerisme, business management of hospitality, te gaan volgen. Het mooie van deze cursussen is, dat de staf je meeneemt in het stageplaatsingsproces en je helpt om een plek te bemachtigen. En een cursus volgen is een fantastische manier om mensen te ontmoeten! Per slot van rekening zal iedereen, die in het buitenland is geweest, je vertellen dat het beste stuk van de ervaring is: de mensen die je ontmoet.

 

5. Aan het werk!

Dit is waar je op hebt gewacht… nadat je al die tijd hebt geïnvesteerd in onderzoek, planning, sparen en studeren is het nu eindelijk tijd voor je stage! De meest gebruikelijke sectoren waaruit je kan kiezen zijn: het zakenleven, hospitality en toerisme, klantenservice en communicatie. Dus wat zijn de sleutels tot succes? Zorg ervoor, dat je er alles aan doet, en dat betekent: op tijd komen, je taken meer dan goed afleveren, proberen om je collega’s te leren kennen en vragen stellen wanneer die bij je opkomen. Het is het allemaal waard voor die onbetaalbare ervaring en mogelijk een topgetuigschrift bij je vertrek!

Hoe kom je aan een stage in Canada!

By Leah Ganse

What do you think?