Stage in het VK: wat je moet weten

Carrière May 7, 2019

Ben je klaar voor een duik in de professionele wereld? Een stage is een geweldige manier om dit te doen en het Verenigd Koninkrijk is zonder twijfel een van de beste plaatsen om je carrière een vliegende start te laten maken, terwijl je je vaardigheden in het Engels perfectioneert. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees verder voor antwoord op al je vragen over stage in het VK!

Waarom zou ik stage gaan lopen?

Wanneer je eenmaal je studie op een bepaald gebied hebt afgerond is stage lopen de beste manier om je professionele vaardigheden te ontwikkelen en je kennis echt in praktijk te gaan brengen. Geen zorgen, stage is niet alleen kopieerwerk en koffie halen voor de baas (niet meer)! Tegenwoordig krijgt een stagièr(e) werkelijk de kans om te leren hoe het zakenleven werkt van dag tot dag, om kennis te maken met de verschillende rollen en om een belangrijk netwerk op te bouwen van contacten die handig kunnen zijn in de toekomst. Deze waardevolle ervaring zal je CV zeker een impuls geven en ervoor zorgen dat je opvalt tussen de andere kandidaten bij de eerstvolgende sollicitatie.

Waarom het VK?

Wanneer je in Europa woont en niet te ver wil reizen (en dat geinige Britse accent wil opdoen, als bijkomend effect), dan is het VK voor jou de plek. Londen, de financiële en culturele hoofdstad van het land, is een plek van kansen. Werkervaring in Londen brengt niet alleen je carrière naar een hoger niveau, maar opent je geest als nooit tevoren. Wil je liever een wat minder chaotische stad, dan hebben Liverpool en Bristol ook veel te bieden! Om het meeste profijt te hebben van je taalreis in Engeland kan je het beste een cursus Engels volgen en je vaardigheden verbeteren, voordat je start met je stage in een plaatselijk of internationaal bedrijf.

Hoe krijg ik een stageplaats in het VK?

Het internet staat vol met aanbiedingen van stageplaatsen in allerlei sectoren, dus je kan de website van de bedrijven waarin jij bent geïnteresseerd eens nakijken op vacatures. Echter, bedrijven worden vaak bedolven onder de aanvragen, het is dus lastig om iets van ze terug te krijgen. Er zijn programma’s, die een taalcursus combineren met een stage in het VK, waarbij de school je in contact brengt met plaatselijke bedrijven en je door het wervingsproces heen helpt. De concurrentie is behoorlijk heftig, besteed dus extra aandacht aan je CV en je motivatiebrief; de school kan je ook daarbij helpen. De vereisten voor sollicitanten variëren afhankelijk van het bedrijf, maar je moet altijd proberen om je sterke punten naar voren te brengen en er voor zorgen dat er geen fouten in het Engels in je sollicitatiebrief staan.

Heb ik een visum nodig? En hoe zit het met de Brexit?

Op dit moment is het toegestaan om zonder visum stage te lopen in het VK wanneer je uit Zwitserland komt of uit de Europese Economische Gemeenschap (E.E.G.). Elke andere nationaliteit heeft een speciale vergunning nodig – neem voor meer informatie hierover contact met ons op! En voor wat de Brexit betreft: omdat er momenteel geen EU-brede regelgeving is voor stages, heeft de Brexit op korte termijn geen effect op stage in het VK.

Ik heb een stageplek gevonden in het VK: wat ga ik nu doen?

Gefeliciteerd! Als je al bent verhuisd naar het VK voor een taalcursus, dan is er verder niets wat je moet doen behalve je voorbereiden op dit nieuwe en spannende hoofdstuk. Ben je nog in je eigen land, dan… zijn er nogal wat zaken om te gaan regelen! Je hebt je vluchten nodig, een verblijfplaats, een Engels telefoonnummer en misschien ook een bankrekening, wanneer je stage wordt betaald. De logistieke kant van de zaken is niet altijd het leukste en gemakkelijkste gedeelte, maar het is het helemaal waard: wanneer je eenmaal in je nieuwe thuis bent, met je nieuwe Engelse of internationale flatgenoten, helemaal klaar om ’s morgens aan het werk te gaan… nou dan merk je wel, dat we gelijk hebben!

Conclusie: stage in het VK is een prachtmanier om je professionele en sociale vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om een heel nuttig netwerk van contacten op te bouwen. Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging en wil je jouw Engels naar een hoger niveau brengen, bekijk dan onze programma’s en combineer een taalcursus met een stage!

Vind een stage in het VK

By Leah Ganse

What do you think?