Solliciteren in het Engels: onze tips!

Carrière April 1, 2019

Wat verhoogt je inzetbaarheid als student meer dan een stage? Een internationale stage, natuurlijk! Door middel van werkervaring in het buitenland, ontwikkel je een nieuwe, unieke set vaardigheden, die heel goed staan op je cv.

Maar een buitenlandse stage schrikt wel af, want je zal je moedertaal in België moeten achterlaten. Gelukkig is het niet noodzakelijk dat je de nationale taal van het land kan spreken – meestal voldoet de beheersing van de Engelse taal op de werkplaats. Ook het sollicitatieprocess zal hoogstwaarschijnlijk in het Engels plaatsvinden. Nog niet zo zelfzeker over hoe jij zou presteren op een Engelstalig sollicitatiegesprek? Wij delen onze beste tips voor een Engelstalig sollicitatieprocess!

Solliciteer niet voor een stage die een hoger taalniveau vereist dan je hebt!

Lees de potentiële stage vacatures grondig door. Welk Engels niveau wordt er van jou gevraagd? Wees hierbij selectief en realistisch. Als je denkt dat een bepaalde stage een hogere beheersing van het Engels vereist, dan bekijk je beter iets anders. Dit zal het alleen maar moeilijker maken op sollicitatiegesprek en tijdens de stageperiode zelf.

Evalueer je taalniveau

Het is hoogst belangrijk dat je de werkgever zo accuraat mogelijk van je taal capaciteit informeert. Het speelt niet in je voordeel om je taalniveau Engels te over- of onderschatten. Je zal hierin dus zo eerlijk mogelijk moeten zijn. Als je je Engels overschat op je cv, zal je enkel tijd en moeite verspillen op sollicitatiegesprek. Als je het onderschat op je cv, riskeer je het misschien om niet eens tot het sollicitatiegesprek te maken!

Spel check je sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief zal niet alleen een gelegenheid zijn voor de werkgever om je vaardigheden en werkervaring te evalueren, maar ook om je Engels te beoordelen. Het is belangrijk dat je de recruiter overtuigt van je Engels in de brief; probeer grammaticale fouten zo veel mogelijk te vermijden en gevorderd taalgebruik zo veel mogelijk in te invoegen. Dit is ook super makkelijk om te doen; neem er genoeg Engelse sollicitatiebrieven erbij als voorbeeld en laat je final draft nalezen door vrienden/familie met een hoog Engels taalniveau! Meer tips over hoe je een sollicitatiebrief knalt vind je hier.

Vragen stellen

Sollicitatievragen goed beantwoorden is belangrijk op elk sollicitatiegesprek. Daarvoor moet je uiteraard de vragen goed begrijpen! Als je de vraag niet helemaal begrepen hebt in het Engels, is het totaal geen probleem om te vragen of de interviewer het wilt herhalen. Het komt veel beter over om naar een herhaling te vragen, dan een antwoord te geven die de vraag niet beantwoord. De interviewer zal goed genoeg weten dat Engels niet je eerste taal is, dus een beleefde “Sorry, could you repeat the question please?” is zeker een aanrader in dit geval.

Zelfzekerheid

Op interview in het Nederlands is het sowieso al belangrijk dat je zelfzekerheid uitstraalt. Dit geeft de werkgever het gevoel dat je goed bent in wat je doet. Deze zelfzekerheid moet je zeker ook op zak hebben tijdens een sollicitatiegesprek in het Engels. Demonstreer dus genoeg zelfvertrouwen in je werk competencies als taalvaardigheden!

Good luck applying for your internship!

Vind een baan in het buitenland

By Student Job

What do you think?