5 Redenen, waarom het leren van Chinees jouw CV verfraait

Carrière June 15, 2021

Als je jouw CV wil laten opvallen tussen de rest, ga dan Chinees leren. Waarom? Nou, de Chinese economie is momenteel de op één na grootste wereldwijd en het ziet er naar uit dat dit binnen tien jaar de absolute nummer één wordt. Dat is VEEL business in het Mandarijn. En een heleboel bedrijven die in China, of met Chinese bedrijven, zaken willen doen. Plus, het is geweldig om een van de mooiste culturen ter wereld te leren kennen via de taal – idealiter door het land te bezoeken voor een studieprogramma in het buitenland!

Lees verder voor onze top vijf van redenen, waarom het leren van Chinees jouw CV verfraait!

1. De economie van China gaat door het dak

China heeft door GDP de op één na grootste economie wereldwijd en die buitengewone groei gaat alsmaar door: naar verwachting zal de economie van China in 2032 de grootste economie ter wereld zijn en het was  in  2020 de enige economie die wereldwijd groeide. Plus, er is een zeer sterk toenemende vraag naar mensen die de Chinese taal kennen en mensen die inzicht hebben in die unieke cultuur. Dit komt doordat het land meer en meer open gaat voor het internationale zakenleven en haar status als wereldwijd handelsknooppunt is gevestigd. Ben jij vaardig in de Chinese taal en begrijp jij de cultuur goed genoeg om in een Chinese context te kunnen werken, dan heb je bij een sollicitatie een enorm voorsprong op andere kandidaten. Zelfs Mark Zuckerberg vindt het spreken van Mandarijn belangrijk om zijn bedrijf in China te promoten!

2. Chinees leren scherpt je brein

Studies hebben aangetoond dat Chineessprekenden beide hersenhelften gebruiken, terwijl sprekers van bijna alle andere vreemde talen uitsluitend de linkerhelft gebruiken. Dus als je Mandarijn leert en je zet dit op je CV, dan vertel je daarmee aan toekomstige werkgevers dat jij niet alleen de gevraagde taalvaardigheid hebt, maar ook dat je je hersens gebruikt! Chinees leren is niet gemakkelijk, maar hou in de gaten dat je tijdens je studie flink hersengymnastiek doet. En natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen als je twee- of meertalig bent, zoals dat je beter bent in het oplossen van problemen en in meerdere dingen tegelijkertijd doen – allebei kwaliteiten die door toekomstige werkgevers zeer op prijs worden gesteld!

3. Meer dan 1,2 miljard mensen spreken Chinees

Meer dan een kwart van de wereldbevolking spreekt Chinees – dat zijn dus heel veel mensen waarmee je contact kan maken als je deze prachtige taal leert! Chinees is bij de Verenigde Naties één van de zes officiële talen en het is ook de officiële taal in zes landen, zoals belangrijke internationale handelsknooppunten als Singapore, Taiwan en Hong Kong. Plus, de Chinese diaspora heeft als gevolg, dat er overal ter wereld grote Chineessprekende gemeenschappen zijn ontstaan. En door de buitengewoon grote economische macht van China en het doorlopend toenemende aantal Chinese bedrijven die wereldwijd werken zijn er allerlei mogelijkheden om aan het werk te gaan bij Chinese handelsbedrijven en leveranciers op vrijwel elke plek ter wereld.

4. Leer een van de oudste en rijkste culturen ter wereld kennen

Chinees leren gaat niet alleen over het bestuderen van de karakters en zinnen. Je krijgt ook inzicht in de oudste cultuur ter wereld. De Chinese cultuur heeft een rijke geschiedenis, die vijf millennia terugvoert en de Chinese taal bestaat al drieduizend jaar. Door jezelf onder te dompelen in de taal krijg je ook inzicht in de unieke geschiedenis, tradities en gewoonten van deze bijzondere cultuur. En natuurlijk is een bezoek aan het land de beste manier om een cultuur te leren kennen, en dit uit de eerste hand te ervaren, zoals via een studieprogramma in het buitenland in China of in Taiwan. Vanuit zakelijke invalshoek is een begrip van de Chinese cultuur en tradities een vaardigheid, waarnaar toekomstige werkgevers enorm op zoek zijn.

5. Werken bij Chinese topbedrijven over heel de wereld

Er doen zich steeds meer kansen voor om te gaan werken bij Chinese topbedrijven over heel de wereld. In feite waren er in 2008 nog maar 29 Chinese bedrijven die op de Fortune Global lijst stonden. Dat aantal is inmiddels in 2020 gegroeid naar 124. Vijf van die Chinese bedrijven uit de lijst van 2020 zijn tech-reuzen zoals het grootste bedrijf van China: Huawei. Omdat deze bedrijven doorlopend andere vestigingen openen op de wereldmarkt zijn ze op zoek naar werknemers met Chinese taalvaardigheid en kennis van de Chinese cultuur. Als jij het Chinees kan toevoegen aan je CV, zijn ze ook op zoek naar jou!

Bekroon je CV door Chinees te gaan leren

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?