4 dingen om te doen na je middelbare school

Carrière October 29, 2019

Als je straks klaar bent met je middelbare school en je weet nog niet wat je daarna wil gaan doen, is dat niet erg! Je besluiteloosheid kan maar één ding betekenen: je hebt nog eindeloos veel mogelijkheden.

Steeds meer jonge mensen besluiten om een tussenjaar te nemen, voordat zij hun studie voortzetten of aan hun carrière gaan beginnen. Dit is de tijd om nieuwe dingen te proberen, te leren en na te denken over je volgende stap. Hier zijn wat ideeën om je te helpen bij je beslissing wat je gaat doen na de middelbare school:

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Dit is de perfecte keuze als je nieuwe ervaring wil opdoen tijdens het werken aan maatschappelijke of milieuprojecten. Door te werken als vrijwilliger kan je het dagelijks leven van de plaatselijke gemeenschap ervaren, hun behoeften begrijpen en je steentje bijdragen om hun situatie te verbeteren. Het is een heel boeiende manier om kennis te maken met hun cultuur en iets hiervoor terug te geven.

Op persoonlijk niveau kan het meedoen aan een vrijwilligersprogramma heel verrijkend zijn. Je krijgt dan empathie en versterkt je vaardigheid om te werken in een team. Bovendien groeit je zelfvertrouwen – allemaal kwaliteiten die heel nuttig zijn voor je toekomstige loopbaan.

Altruïsme is ook goed voor je gezondheid. Een studie van de Universiteit van British Columbia (Vancouver) analyseerde de invloed van vrijwilligerswerk op jonge mensen en volwassenen. De resultaten wezen uit, dat het vergroten van empathie en altruïstisch gedrag ook de cardiovasculaire gezondheid van deze jonge mensen verbeterde.

Werk tijdens het studeren van een andere taal

Denk je er over om wat werkervaring op te doen, waarom dan niet tijdens het leren van een andere taal? Je haalt meer uit de ervaring en geeft je CV een impuls, en dat allemaal terwijl je ook nog meer zelfvertrouwen krijgt!

Je kan gaan werken als au pair, terwijl je verblijft bij een gezin en uit de eerste hand kennis maakt met het leven in een ander land. Tijdens het werk als au pair krijg je allerlei verantwoordelijkheden die nieuw voor je zijn, maar hier leer je van en groei je als persoon. Aan het eind van je taalreis ga je weer naar huis met een tweede gezin en een heleboel internationale vrienden.

Maar daar houden de mogelijkheden nog niet op! Er zijn een heleboel werk- en studieprogramma’s waarbij je een baan kan combineren met taallessen. Met een paar maanden van deze combi gaat je taalniveau een verrassende sprong vooruit!

Er zijn talloze mogelijkheden die passen bij jou en je behoeften. Daarbij is het een budgetvriendelijke optie, omdat je een beetje geld kan verdienen om je maanden weg te bekostigen.

Maak je studie af

Word je heen en weer geslingerd tussen verschillende studies of loopbanen en weet je niet wat je moet kiezen? Je bent niet alleen – dit komt heel vaak voor! Het is een van de redenen, waarom veel mensen twijfelen over wat ze gaan doen na de middelbare school. Het kan dan een goed idee zijn om introductielessen te volgen, om te zien of je het leuk vindt, voordat je een definitieve keuze maakt.

Als je besluit om naar het buitenland te gaan, kan je kiezen voor een taalcursus met betaald werk in een bedrijf, een hotel, restaurant, enz. Het is een unieke kans om je eerste stappen te zetten op het gebied dat jou het meest boeit en om te leren hoe je studeert en werkt in andere delen van de wereld terwijl je een veel originelere en meer unieke glans geeft aan je CV.

Reis de wereld rond

Je koffers pakken en de wijde wereld in trekken, of je dit nu alleen of met vrienden doet, is altijd het begin van een avontuur. Door middel van reizen kan je nieuwe vrienden maken, andere culturen ervaren en ongekende mogelijkheden ontdekken, en tegelijkertijd kan je de talen die je al kende versterken en nieuwe leren. Waarom haal je hier niet alles uit, voordat je besluit wat je volgende stap zal zijn?

Je mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan met Interrail heel Europa rondreizen, het vliegtuig nemen naar een land dat jou altijd al fascineerde, of aan de andere kant van de wereld een totaal andere levensstijl dan de jouwe ervaren. De keuze is aan jou! Je komt weer terug met nieuwe ideeën, zekerder van je toekomstplannen en met heel veel positieve ervaringen op zak.

Het einde van je middelbare school is het moment om te beginnen met het maken van je eigen beslissingen en met het vorm geven aan je toekomst. Het is een tijdperk vol twijfels… maar ook van hoop, mogelijkheden en avontuur!

Als je denkt over een tijdje buitenland, maak er dan werk van:  neem contact op met ESL. Onze taalreisconsultants gaan je helpen om de optie te kiezen die het beste past bij jou en je plannen. Je kan vertrouwen op de beste ondersteuning bij het besluit wat je gaat doen na de middelbare school!

Neem een tussenjaar in het buitenland!

By Tania Alonso

What do you think?