Welk Engels examen moet ik halen?

Carrière September 16, 2019

Vraag jij je af, welk Engels examen je zou moeten halen? Terwijl je je een weg baant door de letterbrij van examens Engels zijn hier een paar dingen om in je achterhoofd te houden voor het maken van de juiste keuze.

Als eerste begin je met een niveautest  (dat kan met een online test Engels) om je startpunt te bepalen, zodat je een realistisch beeld krijgt van je testdoelen. Daarna beslis je of je je gaat richten op Brits of Amerikaans Engels en of je een zakelijk gerelateerd examen wil gaan doen of een examen op het gebied van algemene kennis of communicatie. Tot slot ga je je aanmelden voor een examenvoorbereidingscursus Engels om je op de grote dag van je examen voor te bereiden!

Klaar om te kijken welk examen het beste past bij jou? Daar gaan we dan!

De Cambridge examens

De Cambridge examens zijn de tests die je moet doen als je naar een land gaat waar ze Brits Engels spreken. Het is een prestigieuze rij examens, er zijn certificaten op alle niveaus te behalen, dus alles wat je moet doen is uitzoeken op welk niveau jij zit!

 • B1 Preliminary (PET)

Wil jij je basiskennis van het Engels bewijzen, begin dan met dit pre-gemiddelde (B1) examen. Het bestaat uit een lees- en schrijfgedeelte (1,5 uur), een luistertest (30 minuten) en een spraakoefening met een partner (ongeveer 10 minuten).

Volgens de British Council, moet je voor het behalen van deze toets  je “voor- en afkeur kunnen uitdrukken en dit met anderen kunnen bespreken, je moet gesproken en geschreven aankondigingen en instructies begrijpen en een persoonlijke brief kunnen schrijven of aantekeningen kunnen maken van een vergadering of bespreking.”

 • B2 First (FCE)

Het daarop volgende hogere niveau is het B2 gemiddelde examen. Dit is een heel gebruikelijk examen; je zal dus veel examenvoorbereidingscursussen en beschikbare examendata vinden. Het verschilt van de PET omdat het eerste gedeelte lezen betreft en het gebruik van Engels (grammatica), gevolgd door schrijven, luisteren en spreken. Wees voorbereid op het voeren een redelijk spontaan vloeiend gesprek en het afleveren van een gelikt geschreven stuk.

 • C1 Advanced (CAE)

Dit is hetzelfde samengesteld als de FCE (alleen langer) en als je dit examencertificaat in Engels hebt behaald, dan krijg je gegarandeerd toegang tot bijna elke universiteit in het Engels. Zorg er wel voor, dat je vaardigheden genoeg gepolijst zijn, dat je de andere buitenlandse universiteitsstudenten kan bijhouden.

 • C2 Proficiency (CPE)

Alleen het neusje van de zalm komt op dit niveau in het Engels! Het is net zo samengesteld als de FCE en CAE, maar je moet een beheersing hebben van het Engels bijna alsof het je moedertaal is om dit rigoureuze examen te kunnen behalen. Het lezen van romans in het Engels en het kijken van films (zonder ondertiteling) helpt je bij de voorbereiding!

 • IELTS (International English Language Testing System)

Dit is een Cambridge examen, dat is samengesteld voor studenten die in het buitenland willen gaan studeren in welk Engelssprekend land dan ook. Het luistergedeelte van dit examen bestaat uit accenten uit bijvoorbeeld het VK, de VS, Nieuw-Zeeland en Australië. Je krijgt ook lees-, schrijf- en spreektoetsen. Schrijf je in voor dit examen als je moet bewijzen dat je een basisniveau hebt voor verhuizen naar of studeren in het buitenland.

De zakelijke Cambridge examens

Wil je weten welk examen Engels je moet kiezen voor je carrière, dan zijn de Cambridge zakelijk Engels examens iets voor jou!

 • B1 Business Preliminary

Dit is bij uitstek een manier om “de praktische taalvaardigheden op te doen die je nodig hebt als je zaken wil gaan doen in het Engels”. Dit examen is ideaal voor diegenen die nu en dan te maken hebben met Engels op de werkplek.

 • B2 Business Vantage

De volgende stap is Business Vantage. Voor dit examen moet je vergaderingen in het Engels kunnen begrijpen en er aan kunnen deelnemen, zakelijke artikelen in het Engels kunnen lezen en goedgeschreven e-mails en korte rapporten kunnen maken.

 • C1 Business Higher

Voor het hoogste niveau van certificaten in het zakelijk Engels moet je je helemaal thuis voelen in een multicultureel of uitsluitend Engelssprekend bedrijf. Net als de twee eerdergenoemde examens bestaat dit uit de onderdelen lezen, schrijven, luisteren en spreken. Je cv ligt meteen boven op de stapel als je dit certificaat in huis hebt!

 • Linguaskill (voorheen: BULATS)

Wil je snel resultaat? Dan is dit je test! Vanaf 2020 stopt het BULATS examen en zal worden vervangen door Linguaskill, een online test Engels waarmee je je resultaten binnen 48 uur ter beschikking hebt. Je examen bestaat uit twee delen: lezen / luisteren en schrijven / spreken.

De Noord-Amerikaanse examens

Wil je gaan studeren in het buitenland aan een universiteit in de Verenigde Staten, kijk dan zeker naar deze twee tests:

 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Samen met de IELTS is dit het meest gebruikelijke geaccepteerde examen voor toegang tot de universiteit, waarbij de TOEFL in de VS en Canada voorrang heeft. Het doel is een evaluatie of je klaar bent voor een universiteit, waar de lessen uitsluitend in het Engels worden gegeven. Geen wonder dat dit examen bestaat uit lezen, luisteren, spreken en schrijven.

 • TOEIC (Test of English in International Communication)

Maar wat is nu het verschil tussen TOEIC en TOEFL? Het TOEIC examen is gericht op de werkplek. Je wordt beoordeeld op luisteren en lezen, plus spreken en schrijven en het is perfect als je op zoek bent naar een baan waarbij Engels is vereist.

Ben je al duizelig van al die acroniemen? Er is veel te koop in de wereld van officiële examens Engels, maar gewapend met je nieuwe kennis hopen we, dat je nu precies weet welk examen Engels je moet behalen!

Is het je nog altijd niet duidelijk? Neem contact met ons op en we helpen je graag bij je keuze!

Vind jouw perfecte examencursus Engels

By Leah Ganse

What do you think?