Een muzikale ode aan Vancouver

Ervaringen van studenten april 14, 2014

Paolo Catozzo, 24 jaar

Bestemming: Vancouver, Canada

Duur: 10 maanden (2012 – 2013)

Hallo allemaal! Mijn naam is Paolo Catozzo en ik wil jullie graag vertellen over mijn levenservaring in een van de bekendste steden van Noord Amerika: Vancouver.

Ik herinner mij  mijn vertrek uit Italië als de dag van gisteren, hoewel het nu inmiddels een jaar geleden is. Ik ging naar Vancouver om deel te nemen aan het Work Experience Programme van ESL, een programma waarmee mensen in een van de steden die worden aangeboden door het agentschap kunnen gaan studeren en werken voor een zelfde periode.

Ik heb voor Canada gekozen om verschillende redenen: de schoonheid en de uitgestrektheid van het land, de kwaliteit van leven, de kans op een werkervaring die goed zou staan op mijn CV, etc. Gedurende mijn hele verblijf heb ik bij een van de Canadese gastgezinnen in de stad gewoond. Ik had het er echt naar mijn zin, en ik heb hechte vriendschappen gesloten met alle familieleden. Zelfs vandaag kan ik zeggen dat ik een tweede familie aan de andere kant van de wereld heb!

Mijn familie bood onderdak aan nog andere internationale studenten uit Duitsland, Frankrijk, Japan, Mexico, Brazilië, Saoedi-Arabië en Thailand. Het mooiste aan deze nationaliteitenmix was dat we onze meningen konden delen en over onze culturele verschillen konden praten. Ik heb nog steeds contact met hen via de grote sociale netwerken, en hoewel de grote afstand niet helpt, proberen we altijd contact te houden.

Tijdens dit langdurige verblijf heb ik aan een van de populairste scholen voor Engels in Vancouver gestudeerd. De school is verdeeld in verschillende campussen, die allemaal dicht bij elkaar liggen aan de hoofdstraten van de stad. De lessen vonden plaats in verschillende gebouwen van de school, en het was niet ongebruikelijk om op dezelfde dag van zowel klaslokaal als van gebouw te wisselen. Ik vond het helemaal niet erg, omdat het ook een goede gelegenheid was om een kleine pauze tussen de lessen door in te lassen, en om bij een leuk café te stoppen voor wat koffie of warme dranken, vooral in de winter.

Paolo-Catozzo

Het studieprogramma was goed georganiseerd omdat het studenten de mogelijkheid geeft om te kiezen uit een breed scala aan onderwerpen. Je kunt ook verschillende lesprogramma’s volgen om – aan het eind van het programma – meerdere certificaten te behalen die door de school worden aangeboden, en die erg handig zijn voor je CV. Zulke studieprogramma’s hebben een verschillende duur, afhankelijk van de frequentie en de intensiteit van de studie (parttime, fulltime, fulltime intensief).

Extra-curriculaire activiteiten worden intern georganiseerd en ze worden maandelijks aangeboden: ze veranderen met de maand en de periode van het jaar, en ik kan makkelijk zeggen dat zelfs de meest veeleisende student op het gebied van plezier en vrije tijd tevreden zal zijn! Sommige activiteiten zijn tijdelijk, bijvoorbeeld het bijwonen van een wedstrijd van de Canucks – het plaatselijke ijshockeyteam en de trots van de stad – of van de Whitecaps – het plaatselijke voetbalteam dat in de MLS speelt. Anderen worden het hele jaar aangeboden, zoals de excursie naar de Rocky Mountains, naar Victoria, de hoofdstad van Britisch Columbia, of een dagje winkelen in Seattle, VS. Ja, je leest het goed: studenten kunnen ook de VS bezoeken! Tijdens mijn verblijf aan de West Coast heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om naar Portland te vliegen en daar een NBA wedstrijd tussen het plaatselijke basketbalteam en Houston bij te wonen. Ik had mijn geld niet beter kunnen besteden omdat de Blazers (het team van Portland) won met 104-102 in de extra tijd!

De stad Vancouver is gewoonweg prachtig. Het weer, zowel in de winter als in de zomer, is nooit te extreem vergeleken met andere gebieden in Canada en ik durf te zeggen dat het vergelijkbaar is met Italië. Het is koud in de winter, maar niet ijzig koud. Het is warm in de zomer, maar niet benauwd. De stad is elk moment van het jaar geweldig. De natuur is weelderig en groen is een overheersende kleur, zelfs in het stadscentrum, dat bespikkeld is met een variatie aan wolkenkrabbers die je doen denken aan de beroemde skyline van L.A.

Binnen en buiten de stad reizen is erg eenvoudig dankzij het vele en efficiënte openbaar vervoer. In enkele minuten ben je zowel met de bus als met de skytrain bij het vliegveld, in Richmond of Metrotown, het grootste winkelcentrum van de stad. Zelfs ’s avonds trekt de stad met al zijn lichten, waaronder ook die van het BC Place voetbalstadion, toeristen aan.

Wintersporten zijn een must voor alle ski en snowboard liefhebbers die graag van de kick van een bergafdaling willen genieten in een van de skiresorts in het gebied: Grouse Mountain, Cypress Mountain of Whistler, het thuis van de Olympische Winter Spelen in 2010 waar de bekende snowboarder Shaun White een gouden medaille in freestyle won.

Ook in deze gebieden biedt de school een ruime keuze aan activiteiten aan, van skiën tot eenvoudig wandelen op sneeuwschoenen.

Paolo-Catozzo-activities

Tijdens mijn vrije tijd, zowel toen ik nog naar de school ging als toen ik werkte, vond ik het erg leuk om met mijn klasgenoten uit te gaan, en dankzij hen had ik vaak de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Hierdoor kon ik mijn Engels oefenen, maar ook mijn Spaans en misschien – waarom ook niet – een nieuwe taal leren. Zo heb ik van mijn Braziliaanse vrienden geleerd hoe ik in het Portugees moet communiceren. Mijn doel is nu om mijn vaardigheden in deze taal te verbeteren.

Toen het tijd was om een  baan te zoeken, hebben de school en de medewerkers van het stage bureau mij gelijk geadviseerd waar te zoeken en hebben ze mij voorzien van erg nuttige websites. In zeer korte tijd heb ik een baan gevonden om zo een waardevolle ervaring aan mijn CV te kunnen toevoegen.

Tenslotte wil ik zeggen dat mijn taalstudieverblijf in Vancouver een zeer positieve indruk op mij achtergelaten heeft. Het gaf mij de mogelijkheid om als een echte Canadees te leven in een van de beroemdste en prachtigste steden ter wereld, om geweldige mensen te leren kennen en door het jaar heen inzicht te krijgen in hun cultuur en leefstijl. Ik was er zo van onder de indruk, dat sommige vrienden en ik besloten hebben om een lied te schrijven en een video op te nemen, om de buitengewone schoonheid van de stad te eren, en dit in enkele foto’s te laten zien. Ik wil graag iedereen bedanken die mij met dit project geholpen heeft, en ik hoop dat het ook nuttig zal zijn voor andere studenten die graag deze ervaring willen meemaken en willen ontdekken wat het betekent om Canadees te zijn en in Vancouver te zijn.

Ik wil ook graag ESL Taalreizen bedanken voor alle hulp en ondersteuning die ik tijdens deze 10 maanden ver van huis heb gekregen.

Dag allemaal!

Catozzo Paolo

https://www.youtube.com/watch?v=nTZaRHTj3ds

Door Alex Hammond

Wat denk jij?