“Welkom aan boord” – hoe ik erin geslaagd ben mijn vliegangst te overwinnen!

Ervaringen van studenten October 29, 2015

Reizen is nog nooit zo makkelijk en goedkoop geweest. Vooral dankzij de vliegtuigen kunnen we gemakkelijk naar de meest afgelegen landen. Op mijn reislijst zijn er nog tal van plaatsen die ik graag zou willen bezoeken – maar een klein probleem duikt elke keer op als ik erover nadenk: mijn vliegangst. Voor sommigen maakt het niet uit, maar voor anderen is het een grote handicap, ik ben niet de enige. Er is een schatting gemaakt dat rond de 500 miljoen mensen in de wereld lijden aan aviophobie. Bij mij start het de dag ervoor: ik ben gestresst en slaap niet goed. Als er op hetzelfde moment een ongeval gebeurt, dan begin ik in paniek te raken en worden de ramp scenario’s in mijn hoofd een van de angstaanjagende horrorfilms. En toch weet ik vaak aan boord te klimmen van deze technologische wonderen, vooral omdat ik in het buitenland woon. Dus wat kan ik doen om mijn volgende vlucht voor te bereiden?

Mijn 10 werkende geteste adviezen tegen aviophobie

1. Op uw plaatsen, klaar, start!

Met dank aan mijn smartphone kan ik voor vertrek inchecken en mijn favoriete plaats kiezen. Deze zijn voornamelijk bij het gangpad en de vleugels om te kunnen ‘’ontsnappen’’ naar het gangpad en niet vast te zitten tussen andere passagiers.

2. Verwaarloos niet je basisbehoeften

Gezien de onrust van de vorige nacht is het beter om een gezond (en bij voorkeur een licht) diner te nemen, om voldoende (alleen water of thee) te drinken en vroeg naar bed te gaan om in goede vorm te zijn voor de volgende dag.

3. Vergeet je merkkleding!

Wat moet ik aan? Ik moet zeggen dat wanneer ik uit een vliegtuig stap, ik er niet uitzie als een filmster of als iemand die zojuist van een spa behandeling komt… Het is voor mij belangrijk om me op mijn gemak te voelen. Vandaar de comfortabele, losse kleding, sneakers en de verschillende lagen van kleding – op die manier gekleed zodat je niet bevriest van de airconditioning, noch oververhit raakt. Mijn contactlenzen blijven thuis en ik kies voor een bril. Deze geeft mij een slimme uitstraling en zorgt dat ik geen droge ogen krijg.

4. Ga voor een Duitse aanpak en zorg dat je punctueel bent

Gestresst en bang zijn om je vlucht te missen, zal je niet relaxter maken. Dit is waarom ik vroeg naar de luchthaven ga. Er is altijd veel te ontdekken: je kunt reizigers van over de hele wereld bekijken of je kunt wat etalages bekijken. Het bevrijdt je geest en het geeft je een gevoel van de andere reizigers hen sereniteit / gemoedsrust.

5. Besteed geen aandacht aan vreemde geluiden.

Een vliegtuig maakt veel geluid, vooral tijdens het opstijgen. Bekijk de verschillende video’s die het uitleggen op YouTube. Graham, een blogger en ervaren reiziger heeft zelfs een artikel geschreven die het lawaai uitlegt. Perfect om te lezen voor je aan boord gaat!

6. Beste bemanning…

Gooi niet je kop in het zand! De bemanning is gewend om passagiers te helpen die lijden aan aviophobie. Daarom laat ik hen zodra ik aan boord kom gelijk weten dat ik mij ongemakkelijk voel en informeer ik over de verwachte turbulenties. Ik kan me zo voorbereiden op een aantal mogelijke hobbels. Tijdens de vlucht komt de bemanning vaak langs om mij te zien en te vragen hoe het met mij gaat. Het is zeer geruststellend! Als ik geluk heb, zal ik op een dag een grappige steward krijgen!

7. Er is muziek in de lucht…

Mijn iPod is altijd volledig opgeladen en een afspeellijst met mijn favoriete muziek staat klaar. Tegenwoordig is het in sommige vliegtuigen zelfs toegestaan muziek te luisteren tijdens het opstijgen en landen – dus pak ik mijn oortjes en duik ik in ‘’Fly away’’ op het hoogste volume! Streaming diensten zoals Spotify bieden zelfs kant-en-klare thema afspeellijsten voor in het vliegtuig.

8. Oma’s recepten

Veel mensen die lijden aan vliegangst gaan tot het uiterste en gebruiken alleen op recept verkrijgbare medicijnen. Het lijkt mij riskant en ik denk dat het probleem alleen maar erger wordt. Voor mij is er oma’s recept, die heeft bewezen nuttig te zijn. Ik neem een paar druppels van een specifieke floral elixir dat ik meeneem in een flesje (minder dan 100ml natuurlijk, om het in het vliegtuig mee te nemen). Een uitstekende manier om mijn zenuwen te kalmeren.

9. Blijf kalm en haal diep adem!

Maak je niet druk om de blikken van de andere passagiers – ze moeten je niet lastig vallen. Adem diep in door je neus, houd je adem in voor 3 seconden en blaas rustig uit door je mond. Als je dit een aantal keer hebt gedaan, vermindert deze oefening je adrenaline niveau en kalmeert het je zenuwen.

10. Drink veel en vergeet niet je traktaties

Om problemen te voorkomen, moet je veel drinken, bij voorkeur water of thee, en vooral geen alcohol. Voor veel passagiers, is een licht dronken gevoel relaxed. Maar je lichaam gaat door te veel stress. Persoonlijk zou ik mezelf liever verwennen met wat gelukshormonen in de vorm van mijn favoriete chocoladereep.

En wanneer ik bang ben, vertel ik mezelf altijd dat het vliegtuig het veiligste vervoersmiddel is. In het laatste verslag, benadrukt de IATA (International Air Transport Association) het feit dat, statistisch gezien, een ongeluk slechts een op de 2,4 miljoen keer gebeurt… We hebben een grotere kans om te worden getroffen door de bliksem! Ik vertel mezelf ook dat als deze grote vogels er niet waren geweest, ik al deze geweldige plaatsen, verschillende culturen en interessante mensen nooit had ontdekt en ontmoet! Dan zou ik al deze mooie herinneringen en ervaringen hebben gemist!

Heb je suggesties om vliegangst te overwinnen die ik kan toevoegen aan mijn lijst?

By Sarah Moersdorf

What do you think?