Welkom in Jordanië

Ervaringen van studenten March 21, 2017

Ga  via deze serie van artikelen met ons mee wanneer we ESL-werknemer Alexander Gyr volgen op zijn wereldreis naar 7 verschillende steden. Uit de eerste hand volgt hier het verslag van Alexander van zijn reis naar Jordanië. Ga mee!

 

Jordanië? Wat doe je in Jordanië? In de afgelopen weken is mij deze vraag herhaaldelijk gesteld. Vandaag kan ik met overtuiging zeggen, dat een reis naar dit buitengewone land een onderneming is, die de moeite waard is. Het koninkrijk is boven alles betoverend om haar diversiteit. Voor iedereen is er wel iets te ontdekken – van de gastronoom tot de amateur archeoloog.

Een heel belangrijke vraag die opkomt betreft de veiligheid. Inderdaad grenst Jordanië aan Israël, Irak, Syrië en Saoedi-Arabië. Maar ondanks de onrustige situatie in de buurlanden is de politieke situatie in Jordanië stabiel. Vanwege de veiligheidsmaatregelen heb ik me geen moment bedreigd gevoeld. Alleen in de auto moet je stalen zenuwen hebben, want er schijnen daar geen verkeersregels te gelden en het populairste communicatiemiddel is de toeter.

 

Petra, magische stad, uitgehouwen in een rots

De meest indrukwekkende plek tijdens mijn rondreis was zonder twijfel de verlaten rotsachtige stad Petra. Deze plaats behoort tot een van de zeven wereldwonderen, tot het UNESCO werelderfgoed en is – ik noem het maar even – opnieuw ontdekt in de 19de eeuw door een Zwitser. De statige tempels, uitgehakt in de rotsen zijn onbeschrijflijk mooi en vormen een absolute “must” tijdens een reis door Jordanië.

Petra_2

 

Amman, bruisende hoofdstad

Op het eerste gezicht lijkt de hoofdstad Amman chaotisch, maar dat is nu precies dat aspect wat mij fascineerde. Hier verveel je je nooit, je wordt meteen meegevoerd in de dynamiek en de hectiek van het dagelijks leven. Mijn favoriete plek was de heuvel van de citadel, het uitzicht over de stad is daar indrukwekkend en de sfeer wordt daar echt magisch wanneer het gezang van de muezzins zich vermengt met het doorlopende lawaai van de metropool. De stad kent vele facetten en biedt een grote verscheidenheid: moderne winkelcentra, traditionele markten maar ook trendy kosmopolitische en vrijzinnige wijken zoals Rainbow-Street. Ik ben in het bijzonder onder de indruk van de tolerantie en gastvrijheid van de Jordaniërs. Pal naast de moskee, gewijd aan Koning Abdullah, geven twee kerken blijk van de religieuze verdraagzaamheid in dit land. De Jordaniërs zijn heel hartelijk en gastvrij – uiteindelijk ben ik er aan het eind van mijn reis nog niet zeker van, welke van de twee klanken het tempo mijn reis nu meer heeft bepaald: “Welkom in Jordanië” … of die vreselijke toeters.

 

Een taalreis naar Amman met ESL

Het Arabisch is een van de vijf meestgesproken talen ter wereld, het is een zeer veeleisende en veelzijdige taal. Voor één enkel woord “liefde” bestaan er op z’n minst 11 verschillende uitdrukkingen, die elk een verschillend stadium weergeven van de staat van de liefde. Onze partnerschool Ali Baba ligt pal naast de Universiteit van Jordanië, een van de meest gerenommeerde in de Arabische wereld. De school is heel modern en doceert naast het Arabisch ook Duits en Engels – met als gevolg dat de school ook wordt bezocht door de plaatselijke bevolking. De kleine klassen, samengesteld naar het taalniveau van de studenten, en de gedreven docenten die interactieve onderwijsmethoden gebruiken vormen samen de ideale voorwaarden om deze sonore taal te leren. Tenslotte biedt de school Ali Baba de studenten een complete onderdompeling in het dagelijks leven van Amman aan, door middel van accommodatie bij gastgezinnen. Zij wonen in de nabije omgeving van het cursuscentrum (om culturele redenen wordt deze mogelijkheid bovenal aangeboden aan dames). De studenten die liever een complete onafhankelijkheid willen, kunnen kiezen voor de residenties en de studio’s die de school in de nabije omgeving aanbiedt.

Citadel Hill Amman

 

Mijn 5 persoonlijke tips

  1. Schaf van tevoren de “Jordan Pass” aan

Je kan de Jordan Pass online aanschaffen, die kost tussen CHF 100,– en CHF 180,– (afhankelijk van het aantal dagen van het bezoek aan Petra). Met de Pass heb je gratis toegang tot meer dan 40 attracties en je hebt geen visumkosten. De pas is 12 maanden geldig, maar verloopt automatisch 2 weken nadat je gescand bent bij je eerste toeristische attractie.

 

  1. Restaurant Hashem in Amman

Dit is een zeer authentiek wegrestaurant in het centrum van Amman. Er is geen menu en het is aan te raden om een melange (mix) te bestellen. En binnen slechts een paar minuten is de tafel overladen met heerlijke Arabische specialiteiten zoals fallafel en humus. Het restaurant is 24/7 geopend en een maaltijd met een drankje kost ongeveer CHF 6-7.

 

  1. De Dode Zee is het laagste punt op aarde

Wie wil er nu niet een soort van gewichtloos drijven op het water van de Dode Zee? Dit gevoel kun je ervaren in Sweimeh in het noordwesten van Jordanië. Dit gebied is eveneens zeer indrukwekkend qua natuur en je bevindt je daar op het laagste punt op aarde zonder dat je voeten nat worden.

 

  1. Neem deel aan een activiteit, georganiseerd door de school Ali Baba

Dompel je onder en neem deel aan een activiteit die wordt georganiseerd door onze partnerschool. Doordeweeks en in het weekend biedt de school activiteiten aan, die plaatsvinden in het gezelschap van Jordaanse studenten die Engels of Duits leren in hetzelfde cursuscentrum. De maandelijkse kooklessen bijvoorbeeld, waarbij heerlijke Arabische specialiteiten worden bereid en geproefd, zijn hooggewaardeerde momenten. Hiermee krijg je tegelijkertijd de kans om in contact te komen met de plaatselijke bevolking en om je vaardigheden in de Arabische taal te gebruiken in een ontspannen sfeer.

 

  1. Rondleiding in het rotsklooster van Ad Deir in Petra

Het hoogtepunt van deze rondleiding van een uur is het magnifieke uitzicht op een klooster, uitgehouwen in de rotsen. Na deze vermoeiende beklimming raad ik je aan om een muntthee te gebruiken, even te zitten en de sfeer van deze omgeving volop op je te laten inwerken.

 

Waar is de volgende halte van Alexanders reis om de wereld? Volg ons op Facebook en Twitter en je leest er meer over!

By Alexander Gyr

What do you think?