Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en studeren in het buitenland

We are ESL October 30, 2014

De ups en downs van de internationale economie hebben de laatste jaren de sociale problemen en milieuproblemen naar de achtergrond van de internationale nieuwsagenda geduwd. De onderstaande grafiek van Google Trends laat zien hoe de wereldwijde belangstelling voor “Duurzame Ontwikkeling” in de afgelopen tien jaar is verminderd:

Toen wij bij ESL in 2008 begonnen met ons traject van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), begonnen wij als eerste te analyseren hoe onze organisatie een positieve kracht kon zijn voor de mensen en omgevingen met wie wij samenwerken. Vanuit hier ontstond het Duurzame Ontwikkelingshandvest, dat sindsdien is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van onze bedrijfscultuur.

Een van de belangrijkste doelen was het verbeteren van onze wereldwijde invloed en bovendien bewijzen dat dit voordelig is voor het eindresultaat van een bedrijf: tevreden werknemers, studenten en leveranciers gecombineerd met milieu-efficiëntie zijn gunstig voor het zakendoen.

Een van onze doelen was om bewustwording en actie bij andere onderwijsindustriespelers te stimuleren. Door initiatieven zoals het MVO Zelfevaluatie-instrument wordt dit nu werkelijkheid. Study Travel Magazine wijdde onlangs een cover story aan MVO binnen de taalreissector. ESL – Taalreizen werd meerdere malen in het artikel naar voren gebracht, dankzij onze langetermijnbetrokkenheid bij duurzame ontwikkeling en vanwege het stimuleren van ‘best practices’ bij onze internationale partners.

Industrie-uitdagingen

Het leren van talen sluit uiteraard aan bij Duurzame Ontwikkeling. Cultureel begrip opdoen kan alleen als je erop uittrekt en andere culturen ontmoet, en dit kan alleen door te reizen. Echter brengt reizen over lange afstanden koolstofuitstoot met zich mee, vooral als er met het vliegtuig wordt gereisd.

Deze twee krachten “heffen elkaar niet op” en het is belangrijk dat bedrijven actief op zoek gaan naar kansen om hun wereldwijde invloed te verbeteren. Wij bij ESL bieden bijvoorbeeld de studenten de kans om hun koolstofuitstoot te beperken door middel van myclimate. Kleine dingen zoals dit maken het verschil.

Naast het MVO Zelfevaluatie-instrument, hebben wij een MVO industrieforum gecreëerd dat scholen de kans geeft om hun ervaringen en ruiltips te delen.

Verder in 2015

MVO is een belangrijk onderdeel geworden van de wereldwijde strategie van ESL en we zijn altijd op zoek naar nieuwe initiatieven die aansluiten op onze manier van werken. Als jij suggesties hebt, zouden wij ze graag horen. Neem contact met ons op via onze Facebookpagina’s!

By Krister Weidenhielm

What do you think?