10 tips voor het thuis leren van een taal

Talen leren April 21, 2020

Verbazend hè, hoe tegenstrijdig de mensheid kan zijn! We schijnen allemaal in een soort van constante angst te leven over hoe weinig tijd we hebben voor onze taken en activiteiten, buiten studie, werk, familie of andere verplichtingen om. En nu we eigenlijk gedwongen langzaamaan moeten doen en tijd vrij moeten nemen, raken we in paniek.

Nou, wat zou je er van zeggen als wij onszelf eens (mentaal) wakker zouden schudden en uit die sleur zouden stappen? Dit is een perfecte tijd om creatief te worden en een slag te maken richting al die doelen die we onszelf hebben gesteld, voordat dit alles begon – en één daarvan is zeker het leren van een nieuwe taal.

Het lijkt misschien een absurd idee – een taal leren vanuit huis? Zonder docent? Zonder moedertaalsprekers om je heen? Binnen vier muren?

Nou, je zal versteld staan! We weten, dat jij het eerste denkt aan frustrerende grammatica oefeningen en eindeloze woordenlijstjes. Vergeet dat maar, je hebt veel meer bij de hand om je taalvaardigheid vanuit huis echt een impuls te geven!

Zo doe je dat:

1.- Blijf de dingen doen die je leuk vindt… maar doe ze in je doeltaal

Het is een feit: welke vaardigheid je jezelf ook aanleert, de kans is groot dat je daar wat weerstand bij gaat voelen. Om het onder de knie te krijgen, moet je dingen doen die je niet leuk vindt.

Dus als je niet graag leest heeft het geen zin om nu ineens te besluiten om alle Franse klassiekers te gaan lezen – dat leidt alleen maar tot verveling en frustratie. Maar aan de andere kant, als je een groot muziekliefhebber bent, waarom wend je je dan niet tot de muziek in je doeltaal?

Nogmaals: het is niet logisch om nu te beginnen met luisteren naar country muziek om zo je Engels te oefenen, als je dat eigenlijk verschrikkelijk vindt en meer houdt van bijvoorbeeld rock. Google biedt je allerlei buitenlandse bands en artiesten in het genre waar jij van houdt. Hetzelfde geldt voor films of podcasts – jij weet wat je leuk vindt, je moet alleen op dit gebied iets vinden in de taal die jij aan het leren bent!

Als je dat doet ga je niet alleen je taalvaardigheid verbeteren zonder dat je het gevoel hebt dat je hier veel energie in steekt, maar je ontwikkelt ook prettige gewoonten die een leven lang meegaan.

2.- Fleur je dagelijkse taken op met wat leuke lesstof

Een van de vervelende bijverschijnselen van verplicht thuiszitten is dat je je opeens realiseert hoeveel huishoudelijke werkjes op je liggen te wachten – schoonmaken, de was, opruimen… en praat me hier niet van, wanneer er kinderen in huis zijn!

Dus, wanneer je al dit saaie werk sowieso moet gaan doen, waarom probeer je dan niet om hierbij extra productief te zijn, door er een leuke taalbezigheid aan te verbinden?

Die Spaanse podcast die je had uitgekozen (je hebt ons bovenstaand advies opgevolgd, weet je nog?) zou een perfecte afleiding zijn tijdens het vervelende klusje van je bed opmaken. Precies zo wordt het schrobben van je badkamervloer alleen maar leuker, als je luidkeels meezingt met het refrein van dat Koreaanse liedje dat je zojuist hebt ontdekt – zorg dat je buren meedoen en maak er een karaoke van!

3.- Oefen met spreken en begrijpen

Taalvaardigheid is traditioneel verdeeld in 4 stukken: lezen, schrijven, luisteren en spreken. De twee eerstgenoemden lijken misschien makkelijker om thuis te oefenen, maar bij de twee laatsten lijkt dat lastiger.

Vergeet niet, dat er wereldwijd allerlei mensen zijn, die in precies dezelfde situatie zitten als jij, en dat kan maar één ding betekenen: online taaluitwisseling! Als jij al een vriend hebt, die een moedertaalspreker is van jouw doeltaal, ga dan met hem/haar Skypen (of kies een andere communicatiemanier) en bied hem/haar jouw eigen taal in ruil aan! Een simpele zoektocht op Google brengt je naar verschillende platforms vol met boeiende mensen, die op zoek zijn naar hetzelfde als jij.

4.- Schrijf je in voor een online taalcursus

Ook vóór het uitbreken van het Coronavirus werden online lessen al steeds populairder en daarom gebruikten veel scholen en docenten deze manier van leren al. In de huidige situatie bieden steeds meer instituten zeer betaalbare online bijeenkomsten aan – hun gebruik van middelen en andere technologie zorgen voor uitstekende een-op-een sessies. Veel van deze instituten bieden de keuze uit groepslessen of individuele lessen. 

5.- Breng de taalonderdompeling je huis binnen

Je hebt het vast al vaak gehoord: de beste manier om een taal te leren is door op reis te gaan naar het buiten land en jezelf onder te dompelen in de taal en de cultuur. Nou, omdat je dat momenteel niet kan doen, creëer die situatie dan bij jou thuis!

Het is heel eenvoudig: je omgeeft jezelf met de taal: maak flashcards en hang ze overal in huis zodat je ze vaak ziet, verander je taalinstelling op je telefoon en op je laptop, of ga internationaal koken door buitenlandse gerechten te bereiden van recepten in je doeltaal!

6.- Zoek een studiemaatje

Waarschijnlijk is het niet nieuw voor je, maar als je iemand hebt, met wie je je motivatie deelt, heb je grote kans dat je iets voor elkaar krijgt. Stel het eens voor aan een familielid of een huisgenoot, en nodig ze uit om samen de uitdaging aan te gaan.

Afgezien van het feit, dat je samen wat taal gerelateerde activiteiten begint en elkaar aanmoedigt, kan je er zelfs een wedstrijdje van maken! Wie bedenkt meer zinnen met 3 nieuwe woorden die je op een bepaalde dag hebt geleerd? Wie kan een tekstje schrijven met gebruik van die werkwoordtijd, die jullie zojuist hebben zitten bestuderen?

7.- Stel een doel aan elke studiebijeenkomst

Ook als je er niet echt voor gaat zitten om volop te studeren, probeer dan toch om jezelf een doel te stellen voor elk klein dingetje dat je doet aan je studie. Het kan zo simpel zijn als de kern begrijpen van iets dat je over een bepaald onderwerp hebt zitten beluisteren, of 5 woorden identificeren die je op een bepaald punt nuttig vindt in een boek dat je zit te lezen.

Maar pas op – het heeft geen zin om overambitieus te worden. Eigenlijk leidt dit vaak tot teleurstelling e ontmoediging. Hou dus je doelen simpel en bereikbaar door realistisch te zijn over het stadium waarin jij zit in je leerproces.

8.- Ga geen onzin zitten leren

Je zou je kunnen richten op een specifiek onderwerp en de woordenschat daarvan, of op een speciaal grammaticaal onderwerp, maar het is het beste om eens na te denken over wat je nu eigenlijk nodig hebt om te communiceren. Richt je op gewone situaties: wat zeg ik, als ik iets niet begrijp? Hoe vraag ik om wisselgeld in de supermarkt?

Algemene gesprekszinnen zoals “Ik denk van wel” zijn nuttiger dan dingen als “de kamers in mijn huis” of “de voorwerpen in mijn etui”.

9.- Vertrouw niet op je wilskracht

Het is een feit: de meesten van ons ontbreekt het aan wilskracht. Helaas maken wij keer op keer dezelfde fout – we beginnen aan een nieuwe uitdaging met de gedachte dat enthousiasme genoeg is om ons op het goede pad te houden, maar een paar dagen later zijn we er al mee klaar.

Denk vooruit: als je dit punt hebt bereikt, betekent het dat je een behoorlijk aantal ideeën hebt opgedaan over hoe je thuis een taal kan leren. Denk niet alleen maar “o wow, ja, dat ga ik echt doen”, maar denk meer aan wat voor jou realistisch is. Schrijf ze op en reserveer er elke dag een stuk tijd voor.

10: Droom niet alleen over je volgende taalreis naar het buitenland, maar ga die plannen!

De wereld staat niet stil maar pauzeert alleen maar even. Dromen over een mooie toekomst is prima, maar je kan ook een stap verder gaan en concrete plannen maken, omdat – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – wij zo veel hebben om naar uit te zien!

Dus zorg er in de tussentijd voor, dat we niet alleen helemaal klaar zijn om het normale leven te omarmen en om er van te gaan genieten. Laten we alles halen uit deze daluren en zorgvuldig die dingen gaan plannen die we fijn vinden en straks weer kunnen gaan doen – in jouw geval is dat dan na hard gewerkt te hebben aan je taalvaardigheid tijdens de afzondering. Waarom beloon je jezelf niet met een taalcursus op een door jou gekozen bestemming? Inspiratie nodig?

Geef me ideeën!

By Julia Hoyas

What do you think?