De 10 beste reisfilms: een film voor elke bestemming

Reizen June 29, 2020

Het leukste van reizen begint al lang voordat je je koffer inpakt – wanneer je je plannen maakt, de reisgidsen leest en de kaarten bekijkt. De spanning begint op te lopen wanneer je je onderzoek aan het doen bent over de geheimen die de bestemming van jouw keuze in zich verbergt en wanneer je iets begint te leren over de taal en de cultuur daar.

Of je nu al een bestemming in je gedachten hebt, of dat je gewoon wat inspiratie zoekt, hier is een lijstje van de beste reisfilms die je meevoeren naar een paar van de fascinerendste naties ter wereld. Laten we op weg gaan vanaf het oosten naar het westen, zodat je vanaf je bank echt de wereld over kan reizen.

Japan: “My neighbour Totoro”

De zussen Satsuke en Mei verhuizen samen met hun vader naar het platteland. Al snel ontdekken ze, dat het huis en het bos in de omgeving vol zit met kleine – en minder kleine – vriendelijke magische schepseltjes.

Net als bij andere films van de Ghibli studio’s krijg je bij “My neighbour Totoro” een verrassende omgeving te zien en ook een fascinerende inkijk in de unieke cultuur van Japan. Dit mag je niet missen als je van plan bent om naar Japan te gaan!

Zuid-Korea: “Parasite”

Gi Woo en zijn gezin wonen in een klein kelderappartement in Seoel. Zijn leven staat ineens op zijn kop, wanneer hij begint met Engels onderwijzen aan Da-hye, een tiener die woont in de dure buurt van de stad. In 2020 was “Parasite” de eerste niet-Engelstalige film die een Oscar won als Beste Film, en nog drie andere prijzen. De film zorgde er ook voor, dat mensen vanuit de hele wereld hetzelfde besluit namen: zo snel mogelijk op reis gaan naar Korea!

Nog een geweldige film om te zien voordat je naar Korea gaat is “Okja”, waarbij je op reis gaat naar de bergen van het land en je krijgt daarbij een indruk van het spectaculaire landschap van Korea.

Italië: “The Great Beauty”

Jep Gambardella is een 65-jarige schrijver die genoeg heeft van zijn luxe, frivole leventje. “The Great Beauty” vertelt het verhaal van zijn gedachten en talloze feesten, terwijl het ons meevoert langs de mooiste plekken in Rome.

Denk jij er over om Italiaans te leren en op reis te gaan naar Italië, dan kun je ook eens overwegen om te kijken naar “The talented Mr Ripley”, dat werd gefilmd op de adembenemend mooie eilanden Ischia en Procida, net buiten de kust bij Napels; of “Call me by your name”, dat zich afspeelt in de streek Lombardije. Ga een paar van de mooiste plekken ontdekken in het zuiden en het noorden van Italië!

Verenigd Koninkrijk: de Harry Potter serie

Harry Potter fans worden verwend – het kijken naar de films is een van de beste manieren om kennis te maken met het VK zonder ook maar van je bank af te komen! Een groot deel van deze films zijn opgenomen in historische gebouwen zoals Christ Church of de Divinity School in Oxford; maar je zal ook veel locaties te zien krijgen die in het Britse leven van alledag voorkomen zoals het King’s Cross station in Londen.

Het Britse platteland komt ook uitgebreid aan bod. De Zwijnstein Express, waarmee Harry en zijn vrienden reisden vanaf perron 9 ¾ is geïnspireerd door een echte trein – de Jacobite. Zowel in de film als in het echt rijdt deze trein door een paar van de spectaculairste stukken platteland van Schotland.

Verenigde Staten, oostkust: “Green book”

De jazzpianist Don Shirley en zijn chauffeur, Tony Vallelonga beginnen met een rondreis vanaf New York door het zuiden van de VS. Green Book neemt je mee op deze reis door verschillende staten, landschappen en de enorme diversiteit van dit land. Andere films die je moet gaan zien als je op reis wil gaan door de VS zijn “Thelma and Louise” of “Into the wild”.

Als je  naar New York reist, zorg dan dat je de nieuwste favoriete plek van cinefielen in de Bronx bezoekt – de trap waar de beroemde dansscene van “Joker” werd opgenomen

Verenigde Staten, westkust: “La la land”

“La la land” neemt je mee naar het midden van de stad Los Angeles, naar een wereld waar acteurs, muzikanten en andere artiesten vechten voor hun plekje in deze sector en om beroemd te worden. Met zang en dans vertelt de film het verhaal van Mia en Sebastian, een actrice in opkomst en een jazzpianist.

“La la land” is een leuk en levendig verhaal, waarin de stad LA een centrale rol vervult – perfect voor je komende reis naar de westkust van de Verenigde Staten!

Mexico: “Coco”

Wanneer Miguel bij toeval het Land van de Doden binnen gaat, grijpt hij de kans om op zoek te gaan naar zijn overgrootvader en naar antwoorden over zijn verleden. Door deze reis is “Coco” een authentieke beschrijving van de Mexicaanse cultuur en een van haar belangrijkste tradities: de Dag van de Doden. Een hartverwarmende film en een echte must, voordat je  op reis gaat naar Mexico.

Argentinië: “The motorcycle diaries”

Che Guevara en zijn vriend Alberto Granado beginnen aan een lange verkenningstocht met de motor vanaf Argentinië, maar hun reis voert ook door Peru en Chili en de adembenemende landschappen daar.

“The Motorcycle Diaries” is een geweldige film om meer te ontdekken over de geografie, politiek, maatschappij en geschiedenis van Latijns-Amerika en moet echt op je lijstje staan als jouw volgende bestemming Argentinië is of een ander Zuid-Amerikaans land.

Wees niet bang – je lijstje van reisfilms houdt hier niet op. Wat je bestemming ook gaat worden, je zal er een vinden waardoor je meer leert over het landschap en de tradities lang voordat je aan je reis begint. Maar hou in je achterhoofd, dat je nog iets te ontdekken over laat voor wanneer je echt op reis gaat!

Krijg meer inspiratie bij het organiseren van je reis

By Tania Alonso

What do you think?