Buitenlandstudie checklist voor Canada

Reizen April 23, 2019

Een taal studeren in het buitenland is een van de meest verrijkendste ervaringen, zowel op persoonlijk als op professioneel niveau en als je gaat voor een taalreis naar Canada heb je een uitstekende keuze gemaakt. Je bent vast en zeker al op zoek naar de beste plek om poutine te proeven, een lijstje te maken van de adembenemende landschappen die je wil gaan zien en je kan vast niet wachten om je nieuwverworven taalvaardigheden te gaan testen op de plaatselijke bevolking van Canada!

Stappenplan wanneer je in Canada bent aangekomen

1. Besluit waar je gaat studeren

Natuurlijk is het belangrijkste van alles om te besluiten waar je eigenlijk naar toe wil reizen! De tweetalige stad Montreal, het multiculturele Toronto, het kustjuweeltje Vancouver of de indrukwekkende schoonheid van Whistler – om er maar een paar te noemen! Je taalreis in Canada moet je zowel als toerist en ook als student kansen bieden, dus zorg er voor, dat je de locatie kiest die het beste past bij jouw behoeften!

2. Besluit waar je gaat verblijven

Er staan je veel mogelijkheden ter beschikking, dus het is belangrijk dat je een verblijfplaats kiest waar je je op je gemak voelt. Wil je bij een gastgezin, om je pas geleerde taalvaardigheden te kunnen oefenen, of wil je in een residentie, waar je mensen kan ontmoeten vanuit de hele wereld? Misschien vind je een onderkomen in een studio appartement fijner? De consultants van je taalprogramma kunnen je helpen, dus praat eens met ze voordat je jouw maatwerkplan opstelt.

3. Informeer of je een vergunning of visum nodig hebt

Als je in Canada zes maanden lang een taal wil studeren, heb je waarschijnlijk een vergunning nodig, en die moet je voorafgaand aan je vertrek aanvragen. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het studeervergunning traject en daarom is het goed om je universiteit of de consultant van je buitenlandstudie programma om raad te vragen, en die kan elke stap met je doornemen.

4. Denk na over praktische zaken

Wat gebeurt er als je ziek wordt? Hoe ga je je mobieltje gebruiken of contact opnemen met je vrienden en familie? Hoeveel geld moet je meenemen? Dat zijn het soort vragen die je jezelf vooraf moet stellen, zodat je op elke situatie bent voorbereid bij het maken van je buitenlandstudie checklist voor Canada.

Neem contact op met je gsm-provider om uit te vinden of ze roaming aanbiedingen hebben, maar het is misschien het beste om gewoon een prepaid of SIM-abonnement te hebben, wanneer je in Canada bent. Om te besparen op telefoongesprekken en smsjes plan je geregeld een Skypegesprek  of online gesprekken in met je dierbaren thuis.

Ben je niet verzekerd tegen ziektekosten, zorg dan dat je een plan klaar hebt voor wat je gaat doen als je in Canada bent en ziek wordt. De Canadese gezondheidszorg kan voor niet-inwoners duur zijn en omdat een zorgverzekering niet verplicht is wanneer je geen visum aanvraagt, is het wijs om een goed plan te maken wanneer je een tijd in het buitenland gaat doorbrengen.

Een credit- of debitcard zou geen probleem moeten zijn in Canada, maar het is verstandig om contant geld bij je te hebben voor noodgevallen. Ga na hoeveel je nodig hebt voor de tijd die je in het land wil gaan doorbrengen. Controleer bij je bank wat de internationale reiskosten en geldwisselkosten zijn – misschien wil je dan wat meer contanten meenemen om te wisselen!

Paklijst voor Canada

Nu is het waar, dat Canadese winters koud zijn, en dat Canada een reputatie heeft op het gebied van sneeuw en ijs, maar in sommige gebieden van Canada kunnen de zomers behoorlijk warm en vochtig zijn, dus zorg bij het inpakken dat je kleding past bij de seizoenen.

Om je reis zo stressvrij mogelijk te maken hebben we een lijst samengesteld van basisartikelen die je koffer in moeten, met mogelijke extra’s voor de seizoenen – hier vind je dus wat je moet inpakken voor Canada!

Kleding (algemeen)

 • 4 t-shirts
 • 4 shirts met lange mouwen
 • 2-3 (spijker)broeken
 • 2 wat nettere outfits om in uit te gaan
 • 1 paar nette schoenen
 • 1 paar sneakers
 • 1 paar gemakkelijke schoenen, b.v. laarzen
 • Lichtgewicht waterdichte jas
 • 2-3 truien of vesten
 • 2 sport outfits
 • 7 paar sokken (minstens)
 • 7 sets ondergoed (minstens)
 • 2 pyjama’s
 • 4 bh’s / onderhemdjes

Zomerkleding – extra

 • Dikke Jas
 • Muts
 • Handschoenen
 • Sjaal
 • Dikke sokken
 • 1 paar warme laarzen of wandelschoenen (alhoewel je misschien wil sparen en je ideale paar daar wil kopen!)

Zomerkleding – extra

 • Badpak of zwembroek
 • 2 rokjes of korte broeken
 • 4 dunne t-shirts of tops zonder mouwen
 • 1 paar sandalen
 • Sunglasses

Het is een goed idee om vooraf uit te zoeken wat de gemiddelde weersomstandigheden zijn waar je naar toe gaat, en de lijst dienovereenkomstig aan te passen. De zomertemperaturen in Brits Columbia kunnen de 35°C bereiken en in Toronto kan het zelfs nog warmer aanvoelen, vanwege het hoge luchtvochtigheidsniveau.

Steps to follow once you arrive in Canada

Zodra je bent aangekomen wil je vast en zeker je nieuwe omgeving gaan verkennen! Het is geweldig om rond te wandelen in het gebied waar je bent om de sfeer van je locatie op te pikken en je gevoel voor oriëntatie te krijgen. Het is een goed idee om het openbaar vervoer te leren kennen en na te gaan hoe je van A naar B komt. Zijn de meeste dingen op loopafstand? Moet je met de bus of is er een metro?

Veel metronetwerken bieden week- of maandpassen aan, net als de buslijnen. In sommige steden, zoals Toronto, kan je een pas kopen waarmee je zowel met de bus als met de metro kan reizen. Ga de mogelijkheden na, terwijl je de stad verkent!

Een andere belangrijke stap is om de weg naar school vanaf je accommodatie te gaan uitvinden. Maak voordat je echt gaat een oefentochtje, zodat je op de dag zelf geen fouten maakt en niet gestrest raakt op je eerste dag!

Wanneer je de stappen volgt van onze buitenlandstudie checklist voor Canada ben je goed op weg naar de taalstudie ervaring van je leven – en dan proef je echt van het Canadese leven!

Buitenlandstudie in Canada

Bronnen:

https://www.canada.ca/en.html
https://www.climatestotravel.com/climate/canada
https://blog.ingleinternational.com/canada-welcomes-visitors-but-not-their-health-bills-what-you-need-to-know-to-make-sure-your-visitors-are-insured/
https://www.justlanded.com/english/Canada/Canada-Guide/Travel-Leisure/Public-transport

By Emily Lawrenson

What do you think?