Kersttradities in Europa

Reizen december 22, 2020

Dacht jij dat Kersttradities overal ter wereld hetzelfde zijn? Mooi niet! Steden in heel Europa vieren 25 december op meer manieren dan je je kan voorstellen. Ga er maar even rustig voor zitten, pak een beker warme chocolademelk en bekijk onze lijst.

 

Rome

 

 Breng je de Kerst door in Rome, dan is een van de meest iconische dingen die je kan doen, naar het Kerstadres van de Paus gaan op het Sint Pietersplein (maar zorg dat je je kaartjes ver van tevoren online hebt geboekt). Als je het geluk hebt om de Kerstavond door te brengen bij een Romeinse familie, dan ga je echt smullen. Het Kerstavonddiner, ook wel bekend als La Vigilia, bestaat uit 7 of meer gangen! Gelukkig zijn ze meestal licht met vis en groenten, om je alvast voor te bereiden op de grote maaltijd op Kerstdag. Blijf je tot en met Driekoningen op 6 januari dan ga je kennis maken met La Befana, een goede oude heks, die snoep brengt aan de zoete kinderen en kooltjes aan de stoute – maar vergeet niet om een glas wijn voor haar klaar te zetten. 😉

Barcelona

 

Je moet echt je best doen om Kersttradities in Europa te vinden, die net zo vreemd zijn als die in Barcelona! De eerste heeft te maken met de kerststal, die kinderen in Barcelona met hun beeldjes ieder jaar zo graag opstellen. Maar kijk eens goed en dan zie je het beeldje van de caganer, een traditionele Catalaanse boer, die, eh… zit te poepen.

De andere bijzonderheid in Barcelona is een houtblok met een gezicht, een hoedje en benen. Hij staat in de woonkamer en de kinderen “voeren” hem tijdens de dagen voorafgaand aan Kerst. Uiteindelijk zingen de kinderen op Kerstavond een liedje, waarbij ze het houtblok meppen met een stok, zodat hun cadeautjes eruit vallen – ja, dit is echt een ding hoor!

Berlijn

 

In Berlijn brengt niet de Kerstman de cadeautjes, maar het Christkind, oftewel het Kerstkindje. Als jeugdige versie van Christus, met gouden krullen en een kroon is dit een behoorlijk andere verschijning dan de Kerstman! Als het op eten aankomt met Kerstavond dan eten Duitse gezinnen gewoonlijk een simpele maaltijd van worstjes en aardappelsalade, ter herinnering aan de beproevingen die Maria en Jozef doorstonden toen ze op zoek waren naar een slaapplaats, maar wees gerust, de volgende dag zijn er volop Kerstkoekjes!

Parijs

De Lichtstad echter haalt voor het Kerstavonddiner alles uit de kast! Dit feest wordt Réveillon genoemd en bestaat uit oesters, kaviaar en foie gras – had je in Parijs iets minder verwacht? Je kan met Kerst niet weg uit Parijs zonder de bûche de noël te hebben geproefd, een cake met botercrème in de vorm van een haardblok.

Eervolle vermeldingen

 

 

  • De grootste Kerstboom (geen echte, natuurlijk!) van Europa staat in Lissabon en is 76 meter hoog.
  • In Nederland kan je Rudolph en de andere rendieren vergeten… de Kerstman rijdt daar op een wit paard, Amerigo genaamd.
  • Zweden viert Kerst met een “Kerstgeit” van stro, die helaas jaar na jaar door vandalen in brand wordt gestoken!
  • Dodendag of Kerst? In Wales wordt de schedel van een merrie, Mari Lwyd genaamd, door de straten gedragen door Kerstzangers.
  • In Wenen en München is de Kerstman een ander personage – Krampus is een soort duivel die stoute kinderen komt bangmaken!
  • Het Kerstavonddiner in Polen heet Wigilia en begint wanneer de eerste ster in de nachtlucht wordt waargenomen. Het is een maaltijd van 12 gangen met karper als hoofdgerecht – ik hoop dat je een beetje honger hebt!
  • Vergeet die ene Kerstman – in IJsland, heb je 13 Kerstknapen, die cadeautjes brengen! Zorg er wel voor, dat één van je cadeautjes een nieuw kledingstuk is; anders komt de reusachtige Kerstkat je misschien opeten!

Vrolijk Kerstfeest 🙂

Beeldrechten: Rome door Giuseppe Milo via cc, Barcelona door Valerie Hinojosa via cc en Berlijn door Marcus Meissner via cc

Door Leah Ganse

Wat denk jij?