Kersttradities in Europa

Reizen December 2, 2021

Denk jij, dat kersttradities in heel de wereld hetzelfde zijn? Denk dan nog maar eens na! Alle landen in Europa vieren 25 december op meer manieren dan je je kan indenken. Ga er maar eens lekker voor zitten, pak een beker warme chocolademelk en bekijk onze lijst.

 

1. Germany Worst, het Kerstkindje en kerstmarkten in Duitsland

Duitsland loopt zo’n beetje voorop als het gaat over kersttradities; een paar van de populairste en meest geliefde tradities zijn afkomstig uit de karakteristieke oude wereldsteden in Duitsland.

Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de kerstmarkten in Europa. De kerstmarkt is een geliefde traditie met prachtige, glinsterende uitstallingen en ambachtelijke kraampjes die eten, handgemaakte versieringen en nog veel meer verkopen. Dit is in heel Europa het symbool geworden voor kerst en vindt zijn oorsprong in Dresden, Duitsland, in 1434.

Terwijl veel van de Duitse traditie is overgenomen in heel Europa heeft het land zelf ook nog wat unieke tradities. Het is in Duitsland bijvoorbeeld niet de kerstman die de cadeautjes naar iedereen brengt, maar het kerstkindje ofwel het Christuskind. Als jongere versie van Christus, met gouden krullen en een kroon is dit een heel ander type dan de kerstman!

Voor wat het eten betreft eten Duitse gezinnen op kerstavond normaliter een eenvoudige maaltijd van worst en aardappelsalade, om de zware tijd te gedenken die Maria en Jozef doormaakten toen ze op zoek waren naar een plek om te overnachten. Maar wees niet ongerust, er is op de dag die daarop volgt allerlei kerstgebak!

Beleef de kerstmarkten in Duitsland

 

2. Kerstavond zonder vlees en vriendelijke heksen in Italië

 

Als je het geluk hebt om Kerstavond te vieren bij een Italiaans gezin, dan krijg je iets bijzonders. Het kerstavondmaal, ook bekend als La Vigilia bestaat uit 7 gangen, of nog meer! Gelukkig zijn die over het algemeen lichter, met vis en groenten, als opmaat naar het grote kerstdiner. Blijf je hangen tot en met Driekoningen op 6 januari, dan maak je ook kennis met La Befana, een goedaardige oude heks, die snoep achterlaat voor de lieve kinderen en kooltjes voor de stoute – maar vergeet niet om een glas rode wijn voor haar klaar te zetten. 😉

Maak kennis met la Befana in Italië

 

3. “Uniek” Barcelona, Spanje

 

Het zou lastig zijn om in Europa kersttradities te vinden die net zo buitenissig zijn als die van Barcelona! De eerste heeft te maken met de kerststal, die de kinderen in Barcelona ieder jaar heel graag met alle beeldjes uitstallen. Maar bekijk dit eens goed en dan zie je het beeldje van de caganer, een traditionele Catalaanse boer, die eh… naar de wc gaat. Over de oorsprong hiervan is men het niet eens, maar wees in elk geval niet verbaasd wanneer je dit aantreft!

De andere bezienswaardigheid in Barcelona is een houtblok met een gezicht en benen. Dat staat in de woonkamer en de kinderen “geven hem eten” tijdens de dagen vóór Kerst. Uiteindelijk zingen de kinderen op kerstavond een liedje, en slaan het blok met een stok, zodat hij hun cadeautjes zal uitpoepen – ja, dit gebeurt echt!

Vier het op unieke wijze in Spanje

 

4. Wettelijke voorschriften aan de kerstman en kerstdiners in Frankrijk

Een van de meer fantasierijke kersttradities in Europa is afkomstig uit Frankrijk, een land dat sterk gelooft in het zo lang mogelijk levend houden van de geest van Kerst voor de kinderen.

Over heel de wereld schrijven kinderen brieven aan de Kerstman, maar Frankrijk is het enige land, waar de wet een antwoord voorschrijft!

Sinds 1962 is het zo dat, wanneer kinderen in Frankrijk een brief schrijven aan Le Père Noël (de kerstman), de wet voorschrijft dat ze een antwoord moeten ontvangen van de bebaarde legende zelf!

En verder ga je met de Franse kerst ook aan tafel. Kerst in Frankrijk wordt grotendeels bepaald door het unieke feest de Réveillon genaamd, dit feestmaal kan bestaan uit oesters, kaviaar en foie gras – dat is wel het minste dat je kan verwachten in Frankrijk!

Haal de kerstsfeer weer terug uit Frankrijk

Beeldrechten: Rome door Giuseppe Milo via cc, Barcelona door Valerie Hinojosa via cc en Berlijn door Marcus Meissner via cc

By Leah Ganse

What do you think?