5 redenen om Engels te gaan leren in Ierland

Talen leren June 22, 2021

Zoek jij het beste land om Engels te leren? Lees ons nieuwste blog om aan de weet te komen waarom Ierland voor jou de perfecte keuze zou kunnen zijn!

Met de wereld letterlijk binnen handbereik kan de keuze best ingewikkeld zijn waar je je doeltaal zou kunnen gaan leren. Voor diegenen die Engels willen gaan leren staan wij klaar om je uit te leggen waarom je Ierland moe kiezen als jouw campus ver van huis. Dus laten we meteen maar van start gaan!

Kwaliteitsonderwijs

Nou, voordat we overgaan tot de wat spannender details van jouw toekomstige studentenleven in Ierland, gaan we het eerst even hebben over het belangrijkste aspect van studeren in het buitenland: de studie.

Vaak staat het Ierse onderwijs grotendeels in de schaduw van dat van de twee naburige neefjes: het VK en Schotland. Het is waar, dat deze beide landen een wereldkwaliteit aan onderwijs in huis hebben, maar Ierland is beslist niet het zwarte schaap in deze geografische familie!

Het onderwijs in Ierland is voor velen in dit land hun trots, en door velen wordt het onderwijs in Ierland gezien als een van de hoogst aangeslagen educatieve systemen in Europa. Bovendien bestaat er naast dit indrukwekkende educatieve systeem een sterke traditie van onderwijs in dit land; het land presteert beter dan bijna elk ander Europees land als het gaat over het aantal studenten dat slaagt voor hoger onderwijs.

We zouden je nog veel meer cijfers kunnen geven, maar het komt feitelijk allemaal op hetzelfde neer: Ierse scholen kunnen op een betrouwbare manier geslaagde studenten afleveren en zitten daarbij op het niveau van veel van de allerbeste scholen ter wereld.

De Ieren heten je van harte welkom!

We zijn er dus uit, dat Ierland een geweldig schoolsysteem heeft, maar hoe zit het met de studenten zelf? Iedereen die ooit op school is geweest weet, dat zelfs de beste schoolervaring een nare smaak kan krijgen wanneer je klasgenoten je niet hartelijk ontvangen aan het begin…

Gelukkig is dat in Ierland niet zo!

De Ieren hebben een reputatie opgebouwd geweldig gastvrij te zijn, zowel voor hun buren als voor vreemdelingen. Veel mensen geloven dat dit is ontstaan tijdens het allereerste begin van de Ierse beschaving, toen gastvrijheid wettelijk verplicht was . Van bovenaf werd opgelegd, dat elke burger verplicht was om voorbij komende reizigers in hun huis uit te nodigen om te eten en uit te rusten, en anders de gevolgen te accepteren!

Deze draconische wetten behoren gelukkig tot het verleden, maar het idee en de cultuur van gastvrijheid werden van de ene op de andere generatie doorgegeven. Tegenwoordig mag iedereen die Ierland bezoekt een warme en gulle ontvangst verwachten.

Deze hartelijke houding naar reizigers toe komt goed van pas als je onderweg bent en het land rondreist, maar wat valt er te zien?

Een prachtig landschap

… Blijkbaar heel wat!

Wist je, dat Ierland bij velen bekend staat als het “Smaragdgroene Eiland”? Deze term werd voor het eerst gebruikt in de 18de eeuw door de Ierse dichter William Drennan en slechts één blik op het bovenstaande foto vertelt je waarom.

Ierland is gezegend met uitgestrekte, weelderige, groene velden overal om je heen; dit geeft het platteland een levendige kleur die Drennan (en velen na hem) zo mooi vond aan dit kostbare juweel.

Als een land alleen al in de open ruimte zo veel moois te bieden heeft, kan je wel nagaan dat tijdens een rondreis je mond openvalt…

… En daar heb je gelijk in!

Ierland heeft een enorme hoeveelheid natuurschoon in huis, waarvan de Giant’s Causeway een perfect voorbeeld is; een rotsformatie die is ontstaan uit vulkanische activiteit. Het ziet er uit alsof het door reuzen persoonlijk is uitgehouwen!

Als geologische meesterstukken jou niet echt boeien, dan heeft Ierland ook een adembenemende kust met ongerepte zandstranden, waarvan veel perfect zijn om te gaan vissen, surfen en (voor wie durft) zwemmen. Het landschap van Ierland is ook al in beeld bij de makers van een populaire serie: Game of Thrones, waarvoor op een aantal plaatsen in heel het land opnamen werden gemaakt.

De makers van Game of Thrones zijn misschien de meest recente, opmerkelijke kunstenaars die door de schoonheid van Ierland werden geïnspireerd, maar ze waren zeker niet de eersten! Daarom kan Ierland trots zijn op…

Een rijke literaire traditie

Engels leren gaat niet alleen over hoe veel je op school leert of thuis studeert – een groot deel bestaat uit in hoeverre je bent ondergedompeld in het gastland en de cultuur. Als je Engels gaat leren in Ierland, ben je hiervan min of meer verzekerd!

Misschien komt het door de bijzonder inspirerende schoonheid van de natuur dat Ierland een enorm aantal opmerkelijke schrijvers en dichters heeft voortgebracht, waaronder niet minder dan 4 Nobelprijs winnende schrijvers! Deze Ierse literaire traditie is talloze duizenden jaren oud en het land kan zich beroemen op een paar grote namen in de literaire wereld zoals George Bernard Shaw en Oscar Wilde.

Literatuur is de hoeksteen van zowel de taal als de cultuur, dus waar kan je nu beter Engels studeren dan in een land, waar literatuur zo enorm wordt gewaardeerd?

Een duik in het gezellige studentenleven

Er staan in dit artikel veel punten, waarin je kan lezen hoe intens je kan genieten van Ierland en hoe veel je kan leren, maar geen van deze punten geeft een duidelijk beeld van hoe je werkelijke studentenleven zal zijn. Laten we dat dus nu proberen te beschrijven:

Wist je dat Ierland de jongste bevolking  van heel Europa heeft? Ook woont in Ierland de grootste Engelssprekende bevolking van Europa (inclusief Engeland zelf!) en het land verwacht een enorme toename van internationale studenten in 2021!

Dit alles bij elkaar zorgt voor de perfecte samenleving om Engels te gaan studeren. In Ierland voert een jonge, Engelssprekende populatie de boventoon, en dat is bijna een garantie voor het maken van veel vrienden die Engels spreken als moedertaal. Er is geen betere manier om een land en een taal te leren kennen dan door het maken van vrienden in het land en de Ieren zorgen er wel voor, dat je hiervoor alle kans krijgt.

Engels leren in Ierland doe je niet alleen in een klaslokaal. Je gaat ook op pad over het smaragdgroene platteland om de Giant’s Causeway te gaan bekijken; het gaat over een avond lang kletsen en zingen in een levendige pub in Dublin of door een Donegal boekwinkel dwalen. Over het algemeen krijg je tijdens het Engels leren in Ierland al deze ervaringen en nog meer, en jij besluit wanneer je wil gaan starten!

Klaar om te beginnen met de ervaring van je leven in Ierland?

Begin hier aan je reis

By Christopher Robinson

What do you think?