De ultieme gids voor zomertaalkampen met sportprogramma’s

Talen lerenUitgelicht April 28, 2023

Een sport beoefenen tijdens de zomer is een geweldige manier voor jongeren om actief te blijven, nieuwe vrienden te maken en een hobby voor het leven te ontdekken. Dit alles is natuurlijk fantastisch, maar het beoefenen van een sport bereidt hen natuurlijk niet echt voor op het begin van het schooljaar. Dus, hoe kun je schoolwerk hiermee combineren?

Zomertaalkampen met sport bieden studenten de kans om te profiteren van de voordelen van taallessen naast de activiteiten waarover ze anders tijdens de lessen zouden dagdromen!

In dit artikel lichten we de verschillende sportzomerkampen toe die beschikbaar zijn voor jongeren in 2023 en leggen we uit hoe je de beste keuze kunt maken!

Belangrijke punten:

  • Zomerkampen met sportprogramma’s zijn een leuke en actieve manier om de zomer door te brengen en een nieuwe taal te associëren met je favoriete activiteit.

  • Er zijn zomerkampen beschikbaar met veel verschillende sporten, waaronder tennis, voetbal, basketbal en watersporten.

  • Houd, bij het kiezen van een sportkamp, rekening met de aangeboden activiteiten, de ervaring van de instructeurs, de locatie van het kamp en hoe dit alles past bij je eigen voorkeuren.

  • Het is wetenschappelijk bewezen dat jonge leerlingen talen sneller oppikken als ze tegelijkertijd een sport of activiteit leren.

Uit welke sporten kun je kiezen en waar kun je deze het best beoefenen?

Niet elke sport wordt overal even intensief beoefend. Of het nu gaat om het weer, de populariteit of de omgeving, sommige steden “schitteren” nu eenmaal in combinatie met een bepaalde sport. Hieronder volgen enkele van onze favoriete sporten die je kunt combineren met een taalkamp en welke bestemmingen hiervoor ideaal zijn:

Tennis

Tennis is een fantastische manier om je concentratie en coördinatie te verbeteren, terwijl je tegelijkertijd kunt genieten van de zon. Steden als Salamanca in Spanje, Noosa in Australië en Nice in Frankrijk, zijn allemaal prima keuzes vanwege het heerlijke klimaat en de sterk aanwezige lokale tenniscultuur.

Paardrijden

Paardrijden is een unieke sport waarbij je een ingewikkelde vaardigheid leert terwijl je een band opbouwt met een majestueus dier. Kies een stad als Biarritz in Frankrijk, Brighton in het Verenigd Koninkrijk of Frankfurt in Duitsland, waar je groene bossen en ruige stranden hebt om samen met je viervoeter te verkennen.

Voetbal

Voetbal is een sport die over de hele wereld populair is en uitermate geschikt is om teamwork te bevorderen en nieuwe vrienden te maken. Brighton in het Verenigd Koninkrijk en Barcelona in Spanje zijn allebei fantastische opties om te voetballen, want beide steden hebben naast een prima klimaat ook nog eens een indrukwekkend voetbalteam (een understatement voor Barcelona!).

Watersporten

Niets is fijner op een warme dag dan sporten op een glinsterend meer of de verfrissende zee. Zo biedt Montreux geweldige mogelijkheden vanwege de nabijheid van het Meer van Genève, terwijl je in St Paul’s Bay op Malta en Malaga in Spanje heerlijk kunt sporten op de Middellandse Zee.

Avontuurlijke sporten

Sommige studenten werken zich liever in het zweet met een optie die spannender is dan de conventionele sporten. Omgevingen met veel bossen en bergen, zoals Freiburg in Duitsland en Leysin in Zwitserland, zijn perfect voor adrenalinezoekers.

Kan sport helpen bij taalverwerving?

Niemand zal ontkennen dat sport een taalkamp leuker maakt, maar kan het jonge leerlingen ook helpen om de taal sneller op te pikken?

Het blijkt van wel! Hieronder volgt een fragment uit een vorige blogpost over dit onderwerp:

In een onderzoek uit mei 2017 wat werd gedaan onder Chinese studenten, hebben onderzoekers twee groepen getest: één die Engelse woordjes leerde terwijl ze aan het spinnen waren, en de andere groep die de woordjes leerde terwijl ze achter een traditioneel bureau zaten. De resultaten waren overdonderend. Het was niet alleen zo dat de groep die aan het sporten was tijdens het leren een groter aantal vragen van een test goed beantwoordde, maar zij gaven hun antwoorden ook sneller. Na een analyse van de resultaten stelden de onderzoekers unaniem vast, dat kinderen talen sneller leren doordat zij een sport beoefenen.

Waarom kinderen een taal sneller leren doordat ze een sport beoefenen – ESL

Over het algemeen is sporten voor jongeren de ideale uitlaatklep om hun energie kwijt te raken en plezier te maken. Bovendien zullen ze tijdens de lessen meer gefocust zijn op het schoolwerk, want waarom zouden ze dagdromen over een activiteit als ze er al de hele ochtend mee bezig zijn geweest?

Tijdens een taalkamp van ESL worden leerlingen aangemoedigd hun doeltaal te gebruiken tijdens het sporten, omdat ze vaak met leerlingen van verschillende nationaliteiten worden geplaatst. De taal gebruiken in een natuurlijke omgeving is de ultieme boost voor hun zelfvertrouwen en een fantastische manier om hen te motiveren met plezier naar de volgende les te gaan.

Hoe kies je het beste zomerkamp met sportprogramma?

Je hebt ondertussen waarschijnlijk wel een idee gekregen van de sporten die je kunt beoefenen tijdens een taalkamp en de voordelen ervan. Maar waar moet je bij het maken van een keuze op letten?

De uiteindelijke keuze moet rekening houden met de behoeften van de student en dus de taal en sport aanbieden waarin hij of zij geïnteresseerd is. Na deze cruciale stap zijn er nog een aantal criteria waaraan moet worden voldaan:

  • Zijn de instructeurs en docenten volledig gecertificeerde professionals?
  • Biedt het kamp voortdurend toezicht en een veilige omgeving?
  • Beschikken de studenten over de juiste uitrusting voor hun sport?
  • Biedt het kamp accommodatie en vervoer van en naar de activiteit?
  • Is het kamp betaalbaar?
  • Kunnen de leerlingen andere activiteiten doen buiten hun sport en taallessen?

Misschien lijkt het een vrij uitputtende lijst en vraag je je af hoe je een kamp vindt waarvoor je al deze vragen met “ja” kunt beantwoorden.

Gelukkig stelt ESL hoge eisen aan haar taalkampen en vormen deze vragen slechts een klein deel van het eisenpakket! Wanneer je een zomerkamp met sport kiest uit het aanbod van ESL, kun je er zeker van zijn dat aan al je eisen wordt voldaan. En omdat je bovendien kunt kiezen uit bestemmingen over de hele wereld, zul je vast en zeker een zomerkamp vinden dat bij jou past!

Wil je graag weten waar jouw zomeravontuur met ESL je naartoe gaat brengen? Bekijk dan hier onze Cursus PLUS Sport-programma’s.

By Christopher Robinson

What do you think?