Hoe help je je kind richting een succesvolle carrière

Talen leren April 13, 2021

We willen allemaal het beste voor onze kinderen – we hopen ze op te voeden met belangrijke waarden als empathie en vriendelijkheid; boven alles willen we dat ze gelukkig zijn. Maar we willen ze ook voorbereiden op het volwassen leven, hopelijk met professioneel succes. De snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie veranderen ons leven pijlsnel en de werkplek van morgen is heel anders dan die van vandaag. Door automatisering en globalisering verandert de arbeidsmarkt, dus naar welke vaardigheden zijn werkgevers op zoek in de komende vijf of tien jaar? Hoe kan je zorgen, dat je kind slaagt op de toenemend competitieve arbeidsmarkt?

Een recent  rapport van Deloitte over het toekomstige werken maakt duidelijk dat, zoals de partner van Deloitte Frans Dagelet het zegt “een universitaire graad niet langer een garantie is op doorlopend werk – mensen moeten werken aan hun innerlijke menselijke vaardigheden en daarnaast hun digitale kennis bijhouden”. De door werkgevers meest gevraagde “menselijke” ofwel sociale vaardigheden kunnen worden opgedaan en verder ontwikkeld via een studie in het buitenland. Kinderen die een taal leren in het buitenland bijvoorbeeld, worden onafhankelijker, kunnen zich beter aanpassen, staan meer open voor nieuwe dingen en zijn meer cultureel bewust – bovendien verwerven ze een taalvaardigheid die in onze globale, onderling verbonden wereld cruciaal is. Bij sollicitanten staat internationale ervaring hoog aangeschreven, want zoals uit onderzoek is gebleken, kunnen mensen die zo’n ervaring hebben beter problemen oplossen en nadenken, en ze hebben daarnaast andere sleutelcompetenties voor professioneel succes. En omdat kinderen, speciaal op deze leeftijd, op allerlei verschillende manieren kunnen leren, is het leren door ervaring altijd het meest krachtig en effectief.

Lees verder hoe jij je kind kan voorbereiden op carrièresucces!

Leren om je aan te passen

Het tijdperk van een baan-voor-het-leven is voorbij en toekomstige werknemers moeten flexibel zijn om zich aan te kunnen passen aan een doorlopend veranderende arbeidsmarkt. Tijdens een onderdompeling in een andere cultuur moet je je snel kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en kinderen die in het buitenland studeren, ontwikkelen een flexibele instelling, waardoor zij een voorsprong op anderen hebben in hun professionele leven. Zij zijn de werknemers van de toekomst en kunnen zodoende snel reageren op professionele uitdagingen, bijvoorbeeld door nieuwe vaardigheden aan te leren wanneer de vereisten voor een baan veranderen.

Je kinderen helpen bij het aangaan van een avontuur

Kinderen die hun comfortzone thuis uit stappen om te studeren in het buitenland, laten zien dat ze zin hebben in avontuur en dat ze bereid zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een goed idee om dit aan te moedigen! En hoewel zij natuurlijk in een veilige omgeving onder toezicht studeren, zullen ze elke dag van die kleine maar belangrijke uitdagingen moeten aangaan zonder de hulp van hun familie – zelfs als het zoiets gewoons is als sporten met de klas of een colaatje bestellen in een café. Als je deze vaardigheid bij je kind ondersteunt, help je hem of haar verder op weg naar toekomstig succes.

Een multicultureel perspectief voor je kinderen

Een werkplek is nu al globaal en professionals vergaderen tegenwoordig al net zo makkelijk virtueel met hun collega’s in Australië of Japan als met hun collega’s uit een stad in de buurt. Hierdoor valt het belang van de geografische grenzen steeds meer weg en wanneer teams worden samengesteld zijn die steeds meer gevarieerd en multicultureel. Kinderen die studeren in het buitenland worden ondergedompeld in een andere cultuur en kunnen dan vriendschap sluiten met mensen vanuit de hele wereld. Dit helpt ze om hun blik op de wereld te verbreden en geeft ze een multicultureel perspectief: cruciaal voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Ontwikkeling van de taal- en communicatievaardigheid

Door een taal te leren in het buitenland kan je kind die zo belangrijke vaardigheid krijgen in een vreemde taal. Dit staat geweldig op een CV, want het internationale bedrijfsleven zoekt mensen met taalvaardigheid voor de multiculturele teams, die misschien in heel verschillende delen van de wereld werken. Jouw kind heeft niet alleen een buitenlandse taal te bieden; door te studeren in het buitenland ontwikkelen kinderen hun algemene communicatieve vaardigheid en ze kunnen contact maken met anderen.

Dit zijn een paar van de sleutelvaardigheden, instellingen en competenties die je kinderen straks nodig hebben als ze gaan werken. Door je kinderen de gelegenheid te geven om in het buitenland te studeren help je ze niet alleen om persoonlijk te groeien maar ook om de cruciale vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze succes zullen hebben in hun carrière.

Taalstudie in het buitenland

By Mary-Ann Gallagher

What do you think?